Spillede på to heste og tabte begge: Sådan endte Copenhagen Pride i boykot fra flere sider
Flere hundrede LGBT+ aktivister boykotter Copenhagen Pride, fordi organisationen ikke længere går op i, om sponsorer har israelske aktiviteter. Kommercielle og politiske aktører har også meldt sig ud - men af omvendte grunde.
Copenhagen Pride er i modvind fra flere sider.
På den ene side står store kommercielle og etablerede politiske kræfter, og på den anden side står græsrødder og aktivister. Ingen af parterne har planer om at deltage i paraden på lørdag eller andre arrangementer under årets Pride, lyder det.
Vi har spurgt kommunikationsrådgiver Anna Thygesen, der er ejer af WeDo Communication, hvordan Copenhagen Pride er endt i et stormvejr fra to sider - og om man kunne have gjort noget anderledes.
Anna Thygesen har blandt andet podcasten Småt Brændbart, hvor hun dykker ned i aktuelle kommunikationskriser. Hun er ikke bange for at kalde Copenhagen Prides kommunikation 'amatøragtig':
- Deres måde at håndtere hele det her på signalerer ustabilitet og intern splittelse. Og mange føler ikke længere, at de kan stole på Copenhagen Prides dømmekraft, siger hun.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Mange hundrede melder sig ud få dage før
Under parolen 'No pride in genocide' har knap 700 mennesker på Instagram nu erklæret, at de boykotter Copenhagen Pride, fordi de ikke stiller krav til deres sponsorer i forhold til aktiviteter i Israel.
Det er den aktivistiske Instagram-side 'Ivy-Oaks Tanker om Køn', der har startet det her digitale kædebrev. De skriver blandt andet:
- INGEN ER FRIE FØR ALLE ER FRIE. Som trans- og queerpersoner kræver vi af vores foreninger, bevægelser og events, at de selvfølgelig tager afstand til israelske besættelse og folkemordet i Palæstina. Hvis de ikke kæmper for menneskerettigheder, hvad kan vi så bruge dem til?
Drag-kunstneren og aktivisten Michale Bjerring aka. Mizz Privileze har før optrådt på Copenhagen Pride, men de kommer altså ikke til at deltage i år:
- Det er tydeligt, at Copenhagen Pride ikke kommer til at bruge årets pride som løftestang til at kræve et frit Palæstina. Det havde ellers klædt priden - og passet med de værdier, de beskriver de arbejder ud fra. Ingen Pride uden at sige fra for folkemord, fortæller de på Instagram.
Sponsorer var stukket af for længst
Der var allerede optræk til blæsevejr under Winter Pride, hvor arrangementer blev afbrudt af aktivister, der ville have organisationen til at droppe sponsorer, som kunne have aktiviteter i Israel.
Det fik Copenhagen Pride til at skrive på Facebook, at de gik i gang med at 'stille spørgsmål til alle kommercielle partnere om deres interesser og aktiviteter i Israel', og at samarbejder kunne droppes, hvis man ikke fik 'tilfredsstillende svar'.
Kort efter reagerede flere sponsorer kritisk på Pridens krav. Kommunikationschef i TUI Danmark, Mikkel Hansen, udtalte for eksempel:
- Vi løftede øjenbrynene en smule (..) Det har taget en udenrigspolitisk drejning, som ikke er relevant for, hvorfor vi er med. Hvad bliver så det næste, der bliver sat spørgsmålstegn ved?
Oven på de kritiske reaktioner trak Copenhagen Pride så i land, og de hyrede krisehjælp til at rette op på det, de kaldte 'dårlig kommunikation'.
- De skrev en undskyldning i samarbejde med et kommunikationsbureau, men der var stadig givet et signal om, at der var kæmpe uenighed internt, fortæller kommunikationsrådgiver Anna Thygesen og fortsætter:
- Sponsorerne stoler ikke længere på Copenhagen Prides dømmekraft. De kan ikke tåle at støtte en organisation, der pludselig mener noget geopolitisk, der ikke ligger inden for den sag, som sponsorerne har købt ind på.
Ifølge Anna Thygesen er skaden altså sket, selvom organisationen har 'lagt sig fladt ned', som hun siger.
Og det er ikke kun kommercielle partnere, der ikke kan se sig selv i festen længere.
Politikere trækker sig også
Danmarks ligestillingsminister, Marie Bjerre (V), fortalte torsdag i P1 Morgen, at hun “ikke kan” stille op i år, men heller ikke ville. Hun mener, at Priden skal handle om Priden og intet andet - undskyldningen var i øvrigt ikke god nok i hendes øjne:
- Jeg synes, det er helt fair, at man lige tager en pause fra priden i år, hvis man er bange for at blive sat i bås med de politiske synspunkter, som organisationen bag priden har givet udtryk for.
På den modsatte side står Frie Grønne, der heller ikke kommer til at være med i årets parade. De gør det fordi priden IKKE stiller krav til deres sponsorer omkring deres Israelske aktiviteter:
- Vi kan ikke acceptere, at en begivenhed, der påstår at repræsentere intersektionel feminisme og kæmpe for alle minoriteter, indgår partnerskaber med virksomheder, der tjener penge i Israel, på israelske bosættelser, eller på det folkemord, der finder sted i Gaza, skriver de på Instagram.
Et vidne om tidsånden
Ifølge Anna Thygesen er det her dobbelte boykot et billede på en ændring i tidsånden, hvor der skal mindre til at få startet en shitstorm.
- Engang syntes Pia Kærsgaard at drags var sjove, og woke var et positivt ord. Nu er der kommet en modbevægelse, hvor mange tager afstand til nogle af de kampe, aktivister i LGBT-miljøet kæmper - måske fordi de ikke længere kun handler om inklusion af homoseksuelle.
Mens Pride-paraden er blevet en mere og mere ufarlig folkefest, har den mere aktivistiske del af LGBT-bevægelsen altså fundet nye kampe at fokusere på. Og det har skabt en intern splittelse:
- Hvis der er stor uenighed i egne rækker, kan man ikke undgå at komme i kommunikationsmæssige problemer. De kan ikke holde på alle deres store sponsorer og samtidig være med på de mest aktivistiske bevægelser, siger Anna Thygesen.
Copenhagen Pride kører hele denne uge, og selve paraden går fra Frederiksberg Rådhus til Rådhuspladsen i Indre By lørdag den 17. august.