Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto
Den berygtede bydel Tingbjerg i København er på den såkaldte hårde ghettoliste. Alligevel er der stor interesse for at købe et nybygget rækkehus i bydelen og være med til at løfte Tingbjerg ud af listen.
- Der er godt nok mange deltagende, udbryder Henrik Madsen, da han er logget ind til en online boligfremvisning af de første syv rækkehuse i Tingbjerg.
Henrik Madsen sidder i sin lille toværelses ungkarlelejlighed i Vanløse og ser spændt med på fremvisningen. Han og kæresten er ikke de eneste, der gerne vil have fingrene i en købsaftale på et af rækkehusene, der var første spadestik til i denne uge.
På de to online-fremvisninger som er blevet holdt, mødte 345 interesserede op, og mange er nu klar til næste skridt i processen. Nemlig at skrive en motiveret ansøgning, hvor de fortæller, hvordan de vil bidrage til lokalområdet - vel og mærket efter at de har smidt flere millioner kroner i fast ejendom i boligområdet på den hårde ghettoliste.
Blandet beboersammensætning
Tingbjerg nordvest for København har haft en fast plads på ghettolisten så længe, at området har fået stemplet “hård ghetto”. Det betyder ifølge ghettoloven fra 2018, at området skal nedbringe andelen af almene familieboliger, så de udgør 40 procent.
I mange andre ghettoområder, hvor der skal skæres i andelen af familieboliger, river de boliger ned eller tvangsflytter beboere. Men i Tingbjerg har de pladsen til at forsøge at bygge sig ud af problemerne.
Målet er på lang sigt, at 1000 nye private boliger, herunder 400 rækkehuse på mellem 84 og 118 kvm skal skyde op i bydelen frem mod 2025.
Det er ejendomsudvikleren Nrep, som i samarbejde med boligselskaberne SAB og FSB står for opgaven med at gøre Tingbjerg til en mere blandet bydel.
- Vi får et Tingbjerg, der er version 2.0, og hvor man har beholdt de herlighedsværdier, der var i starten. Der bliver et familieområde i midten af byen med grønne omgivelser, fortæller den tidligere overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen, som nu er udviklingsdirektør i Nrep.
Men hvordan lokker man folk til et område med et halv-blakket ry?
Man bygger kvalitetsboliger, lægger tryk på de skønne grønne områder og sælger dem til under markedsprisen. Boligpriserne i Københavnsområdet er eksploderet den seneste tid, og kvadratmeter-prisen i postnummeret for parcel- og rækkehuse ligger over 35.000 kr.
De nybyggede rækkehuse i Tingbjerg kommer til at have en gennemsnitspris på 27.600 kr. per kvadratmeter.
Foto: Stine Tidsvilde/TV 2 Lorry
Anderledes salgsproces
Der skal ikke kun en ansøgning til for at få lov til at smide sine penge efter de gule murstens-rækkehuse. Der er en helt særlig klausul skrevet ind i købsaftalen. Hvis man sælger indenfor de første fire år fra indflytningen, så skal halvdelen af gevinsten gå til Tingbjerg Bydelsforening og til den videre udvikling af området.
- Det er sådan en favør-rabat, der handler om, at man skal vælge Tingbjerg til, ikke bare tjene penge på det. Og hvis man kommer til at tjene penge indenfor de første fire år, så bliver det fællesskabet, der får halvdelen af gevinsten. En introduktionsrabat man får for at ville være med til at bruge nogle kræfter på at bo i Tingbjerg, fortæller Jens Kramer Mikkelsen.
Den rækkehus-interesserede Henrik Madsen griner lidt, da han bliver spurgt ind til denne særlige salgsklausul.
- Så jeg skal blive boende i mit mulige rækkehus i lang tid? Det var da også tanken. Prisen for et rækkehus ser for én gang skyld ud til at være et sted, hvor normale mennesker kan være med. Det her er noget, hvor jeg også kan se, at min kærestes og min økonomi kan være med, og hvor der også er luft til familieforøgelse.
Henrik Madsen og kæresten har tænkt meget over, hvad de skal lægge vægt på, når den motiverede ansøgning skal sendes afsted.
- Vi synes hvert fald, vi begge har noget at tilbyde. Jeg vil gerne nævne de kuperede områder i nærheden. Så hvis nogen er interesseret i en mountainbike klub, så bidrager jeg også gerne til den, fortæller Henrik Madsen, mens han, som så mange gange før, er ude og se den tomme græsplæne, hvor rækkehusene skal bygges.
Foto: Stine Tidsvilde/TV 2 Lorry
I følge boligsælgerne er der ikke rigtige eller forkerte kvaliteter, som ansøgerne kan fremhæve. Det er op til de over 300 ansøgere at afgøre, hvad de selv mener, at lige præcis de kan fremhæve.
- Vi laver sådan en kvote-to lignede proces. Hvorfor er det, man godt vil bo i Tingbjerg. Det må folk jo selv finde ud af. De skal fortælle, hvad de vil bidrage med. Hvad, synes de, er spændende ved Tingbjerg, fortæller Jens Kramer Mikkelsen om den anderledes købsproces.
Tingbjergs blakkede ry
Når snakken er gået på bydelen Tingbjerg de sidste mange år, så har det omhandlet skyderier, bandekonflikter og ghettolisten. Men det tyder på, at det går i den rigtige retning, hvis man kigger på Københavns kommunes årlige tryghedsundersøgelse.
Den indikerer, at andelen af utrygge i området er faldet fra 22 procent i 2014 til 16 procent sidste år.
I 2019 blev der i Tingbjerg-Husum anmeldt 229 tilfælde af borgervendt kriminalitet. Dette svarer til 20,4 anmeldelser pr. 1000 indbyggere, hvilket er det laveste anmeldelsesniveau siden 2009. Til sammenligning ligger gennemsnittet for hele København på 55,6 anmeldelser pr. 1000 indbyggere
Politiet har også fornyligt fjernet Tingbjerg fra deres liste over "Særlig udsatte områder."
- Grunden til, at vi har fjernet Husum nord og Tingbjerg fra politiets liste i 2021, er, at vi har set et fald i kriminaliteten over de sidste ti år. Plus at vi har set en stigning i trygheden herude i området, fortæller nærpolitiets Carsten Reenberg, der kan også mærke en anden tilgang til politiet.
- Tilliden til politiet er stigende herude i området, og den ligger højere end gennemsnittet i København. Det skyldes det gode samarbejde, vi har med de forskellige aktører herude, lige fra helhedsplanen, kommunen, skolen og borgerne ikke mindst.
Foto: Stine Tidsvilde/TV 2 Lorry
Men tingbjerg står stadig på listen over hårde ghettoer i landet. Det er dog ikke længere kriteriet om, hvor mange af beboerne der er for dømt for kriminalitet, der spiller ind i Tingbjerg.
Nu er det i stedet kriterierne for indkomst, uddannelsesniveau og ikke vestlig herkomst, som placerer området på den såkaldte ghettoliste. Det er dog ikke noget, som bekymrer Henrik Madsen, som selv er vokset op i et betonbyggeri i Køge.
- Det, at Tingbjerg er på ghettolisten, tænker jeg, giver en som mig en mulighed for komme ud og forbedre forholdene, og hjælpe med at få det hele til at spille sammen. Det er jeg ikke så bekymret for.