Svensk stjernekok ville forbedre arbejdsforholdene på sin restaurant - så fordoblede han priserne på menuen

De sidste 20 år har vores forhold til mad ændret sig. Vi er begyndt at fokusere mere på bæredygtige råvarer, og nu er tiden kommet til at fokusere på bæredygtige arbejdsforhold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Som 24-årig drev Magnus Nilsson en restaurant med hård hånd, og så besluttede han sig for, at det skulle være nok.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

Lange vagter, råberi i køkkenet og korte ansættelser.

Da svenske Magnus Nilsson startede Michelin-restauranten Fäviken i 2008, blev restauranten drevet på samme måde som de restauranter, han selv var oplært i.  

- Det var sådan, køkkenerne blev drevet, og jeg ønskede ikke at være en del af det, men alligevel blev jeg det, siger Magnus Nilsson.

Han overtog restauranten, da han var blot 24 år gammel. Og når han ser tilbage, mener han selv, at han både var for ung, umoden og dårlig forberedt.

- Det var et meget, meget hårdt sted at arbejde. Vi arbejdede 70 til 80 timer om ugen. Omgivelserne var på ingen måde støttende og inkluderende, og det var i hvert fald ikke bæredygtigt, siger Magnus Nilsson.

Efter et par år, hvor alt forløb som det plejede tog han et skridt tilbage, og kom frem til at restauranten ikke kunne køre videre, hvis den fortsatte som den gjorde.

- Der er ingen, der kan arbejde på den måde og samtidig blive ved med at være sund og positiv.

Holdet foran Fäviken.
Foto: Richard Costa

Fordobling af ansatte og pris

Magnus Nilsson kom frem til at dét restauranten manglede, var tid. Og måden de skabte mere tid, var at fordoble antallet af ansatte.

- Vi gik fra 20 til 43 ansatte, og vi implementerede en 40 timers arbejdsuge, med mulighed for 10 timers betalt overarbejde, siger Magnus Nilsson.

Han fortæller også, at de indførte en overenskomst, og da han ringede til medarbejderen i fagforeningen, var hun rimelig overrasket over, at han ville tilknytte en toprestaurant til en fagforening.

For at finansiere fordoblingen af ansatte besluttede de, at prisen som gæsterne skulle betale, næsten skulle fordobles.

En menu gik fra at koste 1800 svenske kroner til 3300 svenske kroner. Med Magnus Nilsson egne ord gik de fra at være meget dyre til ekstremt dyre.

Til deres egen overraskelse påvirkede det hverken antallet af bookinger eller omtalen om restauranten.

- Jeg var chokeret, men også meget glad, siger Magnus Nilsson.

- Jeg tror, at Fävikens succes i høj grad skyldtes den ændring, vi gennemgik. Da vi hævede vores priser, øgede vores medarbejderstab fra 20 til 43 personer, gik vi fra at være en umoden organisation til en, der forsøgte at tage ansvar og være bæredygtig på lang sigt.

Det stod tydeligt for Magnus Nilsson, at hans plan var lykkedes, da det gik op for ham, at de ansatte på restauranten ikke flygtede efter et par måneder, men faktisk blev der i flere år.

København har heller ikke knækket koden

I Danmark har restaurationsbranchen også et hårdt ry. Flere Michelin-restauranter har fået en del kritik gennem tiden, for dårlige arbejdsforhold. 

Men det ser ud til, at nye tider spirer op på den københavnske Michelin-scene.

Et bæredygtigt arbejdsmiljø har fra starten af været fokusset på den et-stjernede Michelin-restaurant Alouette, der ligger i det indre København.

Restauranten ejes af Camilla Hansen og hendes mand, kokken Nick Curtin. 

Medejer af Alouette, Camilla Hansen i restaurantens køkken.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Parret har haft presset fra restaurationsbranchen helt tæt på, da Nick Curtin arbejdede som kok syv dage om ugen i New York.

Der gik op for dem, at hvis de nogensinde skulle åbne noget selv, ville de vende hele modellen på hovedet.

- Det er ikke bæredygtigt i det lange løb. Folk kan ikke se, at det her skal være en karriere, men blot et job i en kort periode, siger Camilla Hansen.

Gode vilkår giver et roligt køkken

Da de åbnede Alouette for seks år siden, var det vigtigt for dem, ikke at gøre som man plejer.

- Vi står med en branche, som i mange år er blevet sat op på en meget bestemt måde, og så har den ikke udviklet sig særlig meget, siger Camilla Hansen.

For Alouette betyder det blandt andet en max 43 timers arbejdsuge, kreativ frihed for kokkene og en nultolerance for stoffer og aggression.

- Vi har alle dage følt, at det er vigtigt at folk kunne få ejerskab, det giver virkelig en god team-fornemmelse. Det betyder, at vi har et roligt køkken og hold.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Det behøver ikke være svært

Camilla Hansen mener ikke, at det er svært at lave gode vilkår i restaurationsbranchen. Men det kan være svært at bryde gamle vaner.

- Jeg synes egentlig ikke, at det er svært. Vi gjorde det fra starten. Vi satte ikke restauranten op som alle andre.

For at få det til at gå op har restauranten kun åbent tre dage om ugen, og priserne på menuen er sat efter at få det hele til at hænge sammen.

Den billigste menu på Alouette koster 1800 kroner og den dyreste 4500 kroner.

- Bæredygtighed er mere end bare mad. For os har bæredygtighed fire ben: Purpose, people, profit og planet, siger Camilla Hansen.

Medejeren af Alouette håber, at andre Michelin-restauranter kan få øjnene op for, at det godt kan lade sig gøre at drive restauranter hvor gode arbejdsforhold også er inkluderet.

- Vi kan skubbe ambitionerne, og håbet er, at folk kan tage inspiration fra os. Man kan godt være bæredygtig på alle fronter. 

Du kan se TV 2 Kosmopols serie om den vilde plan bag Noma og det nordiske køkkenmanifest på TV 2 Play.

Eller tryk på serielinket nedenunder.

Serie

Den vilde plan bag Noma

 Se serien her
Link kopieret!

Seneste nyt

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Rekordmange søger om julehjælp

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Blå Kors Danmark melder om rekordmange ansøgninger om julehjælp. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Antallet af økonomisk pressede familier, der har ansøgt om hjælp til julemad og gaver, er steget med15,5 procent sammenlignet med sidste år.

- Vi møder mange familier, som ikke har råd til de mest basale ting, og som hver måned kæmper for at få pengene til at slå til. Det økonomiske pres bliver ekstra stort i juletiden, hvor der skal købes julemad og julegaver, siger Morten Skov Mogensen, generalsekretær hos Blå Kors Danmark.

Antallet af ansøgninger om julehjælp er steget i 31 ud af de 34 kommuner i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Egedal, Albertslund og Helsingør er blandt de kommuner, hvor antallet af ansøgninger er steget mest.

Dragør, Hillerød og Solrød er de eneste kommuner, hvor antallet af ansøgninger er faldet.

Link kopieret!

Mor idømt fængsel for overgreb på mentalt retarderet søn

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En 37-årig kvinde er torsdag blevet idømt fire år og seks måneders fængsel for voldtægt og andre seksuelle overgreb mod sin mindreårige søn.

Hun blev desuden dømt for at have udnyttet sønnens mentale retardering.

Det skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Ifølge KøbenhavnLIV skete overgrebene fra 2015 til 2022, hvor sønnen var mellem fem og 12 år gammel.

Kvinden har anket dommen til frifindelse.

Link kopieret!

Kongehuset offentliggør nye portrætter af kongeparret

Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Torsdag har kongehuset offentliggjort nye, officielle portrætter af kong Frederik og dronning Mary.

Portrætterne er såkaldte civilportrætter, som anvendes af kongehuset i forbindelse med officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Desuden kan kongeparrets protektioner også bruge dem.

Link kopieret!

Ti personer anholdt i sag om omfattende hvidvask

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Københavns Politi slog torsdag morgen til på 17 adresser og anholdt ti personer, der er mistænkt for hvidvask.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Otte af de anholdte er sigtet for grov hvidvask for mindst 45 millioner kroner. De er mistænkt for at have drevet et netværk af selskaber, som har fungeret som fakturafabrikker, hvor der er udstedt fiktive fakturaer til en række danske virksomheder.

En anholdt er sigtet for at have købt fiktive fakturaer, og en er sigtet for medvirken til køb af fakturaer.

- Forud for aktionen har vi gennem længere tid efterforsket hvidvasknetværket. Efterforskningen fortsætter, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere anholdelser i sagen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

Link kopieret!

20-årig kørte med 100 kilometer i timen gennem byområde

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En 20-årig bilist blev onsdag formiddag sigtet for vanvidskørsel efter have kørt mindst 103 kilometer i timen i Ørestad på Amager på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Det skriver Københavns Politi på X.

Politiet beslaglagde den 20-åriges bil, og han fik inddraget sit kørekort.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google