Sygeplejerske kritiserede ledelsen - kort tid efter blev hun fyret
Sygeplejerske Nicoline Sjøberg blev fyret fra sit arbejde. Hun mener selv, det er fordi, at hun stod offentligt frem og kritiserede ledelsen.
I januar 2021 var Nicoline Sjøberg igennem et turbulent forløb, der endte med, at hun stod med en fyreseddel fra jobbet som sygeplejerske på Rigshospitalet.
- Jeg blev ked af det. Jeg blev også rigtig vred, siger hun TV 2 Kosmopol.
De seneste dage har vi på TV 2 Kosmopol kunnet fortælle om Thomas Sørensen, der blev blacklistet i Region Hovedstaden efter at havde været kritisk overfor ledelsen.
Men ifølge Nicoline Sjøberg er han ikke den eneste, der har oplevet, at det kan få konsekvenser, hvis man står frem med kritik i offentligheden.
- Jeg har også selv udtalt mig kritisk om en arbejdssituation, og det fik konsekvenser, siger Nicoline Sjøberg.
Hun mener, at det var hendes udtalelser, der fik hende fyret.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol
Flyttet på tredje arbejdsdag
I december 2020 er Nicoline Sjøberg nyuddannet sygeplejerske.
Hun er netop blevet mor for første gang og får et drømmejob som sygeplejerske på Juliane Marie Centret på Rigshospitalet.
Men på tredje arbejdsdag bliver hun, mod sin vilje og med tre dages varsel, flyttet til et coronaafsnit.
- Da jeg får beskeden om, at jeg skal ind i det her coronaberedskab, skriver jeg et opslag på min Facebook om, hvordan jeg synes, det er at være nyuddannet, fortæller Nicoline Sjøberg.
I opslaget skriver hun blandt andet, at hun er nervøs ved situationen. Hun oplever, at hun bliver bedt om at løse en opgave, hun slet ikke er klædt på til.
- Jeg havde ikke så meget erfaring, så helt ærligt var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg kunne løfte opgaven. Jeg var bekymret, siger hun.
Tre dage senere laver hun endnu et opslag, hvor hun blandt andet kritiserer ledelsen.
- Det er langt over min fatteevne, hvorfor sundhedsvæsenet ikke er bedre forberedt til anden bølge. At der ikke er en direktion og ledelse, der har evnet at lave ordentlige beredskabsplaner. Det skriger til himlen, at der på ingen måde er tale om rettidig omhu, skriver hun i opslaget.
Interviewet af medier
Opslaget får DR til at kontakte Nicoline Sjøberg og spørge, om de kan lave et interview, hvor hun uddyber sine synspunkter. Det indvilliger hun i.
- Det gør jeg, blandt andet fordi hospitalsdirektionen på det tidspunkt udtaler, at de synes, at de har lavet et fint beredskab, som er godt både for patienter og de ansatte. Og det er slet ikke den oplevelse, jeg har. Det er heller ikke den oplevelse, mine kollegaer giver udtryk for, siger Nicoline Sjøberg.
DR bringer artikler og flere interviews på forskellige platforme, hvor Nicoline uddyber sine synspunkter, herunder sin kritik om, at hendes oplevelse på gulvet i sundhedsvæsenet ikke stemmer overens med det budskab, hun hører fra ledelsen.
- Jeg synes selvfølgelig, at det er vigtigt at sige højt, siger hun.
Men kort efter DR's dækning, sker der noget, Nicoline ikke havde ventet.
- I starten af januar modtager jeg så en mail i min e-boks. Jeg bliver indkaldt til en kammeratlig samtale, fortæller hun.
Fyret
Formålet med samtalen er - ifølge Nicoline Sjøberg - at afklare hendes fremtid på afdelingen.
Til samtalen bliver det ifølge Nicoline Sjøberg nævnt, at hun har udtalt sig kritisk i offentligheden. Til selve samtalen blevet det dog ikke afklaret, hvorvidt hun skal forsætte i sin stilling eller ej.
Men kort tid efter bliver hun alligevel opsagt i sin prøveperiode. Begrundelse er ifølge Nicoline Sjøberg, at hun har udtrykt mistillid til sine ledere samt samarbejdsvanskeligheder.
TV 2 Kosmopol har ikke haft mulighed for at verificere Nicoline Sjøbergs udlægning.
Fordi hun var lånt ud til et corona-afsnit, nåede hun kun at være to dage på den afdeling, som hun blev fyret fra.
- Det var jo svært at argumentere for, at jeg som person eller rent fagligt ikke havde kompetencerne, og derfor skulle fyres. Der var jo kun én ting at fyre mig for: Fordi jeg havde udtalt mig på et landsdækkende medie med kritik, mener hun.
Herefter bliver sagen lukket af hensyn til hendes fremtidige jobmuligheder.
- Jeg var ked af det, fordi det var en ubehagelig oplevelse. Da jeg så fik den afskedigelse, så blev jeg vred. Jeg tænkte: Det kan fandeme ikke være rigtigt, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Flere henvendelser
Efter fyringen skriver Nicoline Sjøberg endnu et opslag på Facebook, hvor hun fortæller, hvad der er sket.- Der var en del andre sygeplejersker fra hele landet, der skrev, at de havde oplevet lignende sager, fortæller hun.
Er der ikke en grænse for, hvad man skal finde sig i som leder?
- Jo, det er jeg sikker på. Men jeg synes faktisk også, at der er en grænse for, hvad man skal finde sig i som medarbejder, siger Nicoline Sjøberg.
Hun fik et andet job på Rigshospitalet, hvor hun havde et godt forhold til sin leder. Men oplevelsen satte sig i hende.
- Altså jeg modererede jo helt klart også mit sprog, og tilpassede i høj grad den måde, jeg udtalte mig på, siger hun.
Nicoline Sjøberg har nu forladt sundhedsvæsenet og arbejder nu i Forsvaret.
Fortrød du, at du stod frem?
Nej, det gjorde jeg ikke, siger Nicoline Sjøberg.
Rigshospitalets presseafdeling oplyser, at hospitalet ikke kan udtale sig om Nicoline Sjøbergs sag, da det er en personalesag.
Presseafdelingen understreger dog, at der er ytringsfrihed i hele Region Hovedstaden, herunder også Rigshospitalet.