Trine Youngs maskine skal forandre møgbeskidt branche
Rodinia Generation har opfundet en unik måde at producere tøj på. De vil komme verdens massive overproduktion til livs ved at producere lokalt til fordel for klimaet og miljøet.
I en rød murstensbygning ikke langt fra Ungdomshuset på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter ligger virksomheden Rodinia Generation.
En virksomhed, som producerer tøj på en ny og utraditionel måde.
Det gør de gennem en 15 tons tung sammensat maskine, som er hjernen i deres såkaldte mikrofabrik.
Det var Trine Young, der i 2018 fik idéen til mikrofabrikkerne.
Siden har hun sammen med sine medarbejdere arbejdet på at udvikle deres intelligente mikrofabrikker.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Hvad er missionen?
Rodinia Generation vil nemlig ændre måden, vi producerer tøj på, og målet er at gøre tøjproduktion langt mere bæredygtig.
Rodinia Generation farver tøj uden den massive brug af vand, som der ellers kendertegner en normal proces.
- Vi har en industri, som ikke har set nogle som helst former for opgradering i de seneste 100 år. Vi har enormt meget behov for at finde nye metoder for, hvordan vi ikke bruger planetens ressourcer på den måde, vi gør i dag. I dag bruger man jo snildt tusindvis af liter vand på at producere et stykke tøj, forklarer Trine Young, der er stifter og CEO i Rodinia Generation.
Mikrofabrikken på Dortheavej i København har produceret tøj siden 2021, og i dag har Rodinia Generation produktionsaftaler med mærker som Isnurh, CopenhagenCartel og Wheat, der alle bliver forhandlet i Magasin.
Baggrund i fashion
Trine Young er uddannet beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole og tog efterfølgende en Master i Design and Technology fra London College of Fashion.
Her brugte hun sin opfindermentalitet og evne til at tænke systematisk.
- Jeg har altid forsøgt at designe systemer snarere end produkter. Det er vigtigt, for i dag bliver vi nødt til at fokusere på metoden, hvormed vi producerer vores tøj, lige så meget som selve tøjet, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Rodinias mikrofabrik-løsning har to patenter på verdensplan og består af fem unikt sammensatte maskiner.
Maskinerne arbejder sammen og kan printe, farve, skære og lave mønstre på hvidt stof.
Det, der får maskinerne til at arbejde sammen, er en intelligent software, som folkene hos Rodinia Generation har udviklet.
- Maskinerne kan man sådan set finde i andre sammenhænge i dag. Men den konstellation, vi har sat dem sammen i, er en unik sammensætning af de her maskiner, siger Trine Young.
(Artiklen fortsætter efter billederne.)
Reducerer CO2-aftrykket med op til 98 procent
Mikrofabrikken er miljøvenlig og fungerer uden brug af vand og giftige kemikalier.
- Vi tager den traditionelle tøjproduktion og komprimerer den. Det vil sige fra tusinder af kvadratmeter ned til 200 kvadratmeter. Vi bruger ikke noget vand, og vi reducerer CO2-aftrykket op til 98 procent. Og så kan vi producere tøjet lokalt, siger Trine Young.
Hos Rodinia Generation er visionen, at mikrofabrikkerne skal placeres rundt om på hele kloden.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Hvorfor er det smart?
Når en kunde placerer en ordre hos en tøjproducent, sender tøjproducenten bestillingen til mikrofabrikken, der så kan producere tøjet nærmest kunden. Derved sparer man transportomkostninger, og klimaaftrykket bliver betydeligt reduceret.
- Når vi laver automatiseret tøjproduktion, fjerner vi ikke også nogle jobs? Og svaret er ja. Det gør vi. Men jeg går også rigtig meget op i, om de jobs som vi rent faktisk erstatter, er jobs, som har høj kvalitet, eller jobs som ikke skulle have været der til at starte med, fordi de simpelthen er så skadende for helbredet, siger Trine Young.
Rodinia Generation forventer at kunne producere mellem 700.000 og 1 million stykker tøj om året på hver mikrofabrik.