Trods prisfald spænder boligmarkedet stadig ben for Louise og kæresten
Boligpriserne falder, men det er ikke nogen gratis omgang, understreger ekspert.
27-årige Louise Nielsen drømmer om et spisebord.
Hun bor med sin kæreste i en lille toværelses lejlighed i Hvidovre, hvor der ikke er plads til et.
Louise Nielsen drømmer også om at male en mørkeblå væg i sit hjem. Og så vil parret meget gerne adoptere en kat.
Det har fået parret til at kigge efter deres første ejerbolig. Målet er en treværelses lejlighed, gerne med altan, som skal ligge i Hvidovre eller en af de nærliggende byer og ikke koste mere end 2,2 millioner.
Det har skullet vise sig at være en svær opgave - på trods af, at boligpriserne ser ud til at være dalende.
Falske forhåbninger
Finansministeriet og flere økonomer forudser således, at boligpriserne i snit kan falde mellem fem og ti procent frem mod udgangen af 2023.
Det lyder umiddelbart som en positiv udvikling.
Men førstegangskøbere må ikke glæde sig for hurtigt. Det understreger Jørgen Munksgaard Rasmussen, ekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius.
- Prisfaldet er et udtryk for, at det er blevet dyrere at finansiere boligen. Så det er ikke nogen gratis omgang, siger han til TV 2 Lorry.
Boligpriserne står nemlig til at falde, fordi den høje rente, de høje energipriser og inflationen gør, at køberne simpelthen ikke har økonomi til at købe de boliger, de kunne før. Og det vil presse priserne ned.
- De tre faktorer vil reducere rådighedsbeløbet, så køberne ikke har lige så mange penge mellem hænderne længere, og på et tidspunkt vil det smitte af på boligpriserne, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.
Mange meninger
Louise Nielsen føler heller ikke, at hun og kæresten har fået lettere ved at finde betalbare boliger.
- Det er stadig ekstremt dyrt, synes vi. Det er virkelig svært at finde noget. Der er meget få boliger på markedet, siger hun.
Louise Nielsen og hendes kæreste har fået mange holdninger med på vejen i deres boligsøgen. Nogle har fortalt, at det altså er et virkelig dårligt tidspunkt at købe på, og parret er blevet spurgt, om de nu er sikre, mens andre har udbrudt, at de boliger, de har kigget på, er til en virkelig fin pris.
- Samtidig har vi forsøgt at lytte til vores egen mavefornemmelse, men det har været svært. Vi har selvfølgelig også haft bekymringen om, om vi vil ende med at sælge boligen for mindre, end hvad vi købte den for, fortæller hun.
Tænk dig om en ekstra gang
Jørgen Munksgaard Rasmussen fortæller da også, at man som køber lige nu skal være indstillet på, at man nok ikke vil kunne sælge boligen til den samme pris om to år. Også selvom der er tale om en københavnerlejlighed.
- Man skal være mentalt forberedt på, at man kommer til at tabe penge på det, siger han.
Hvis du overvejer at bevæge dig ud på boligmarkedet netop nu, anbefaler Jørgen Munksgaard Rasmussen derfor, at du tænker dig om en ekstra gang.
- Hvis en ejerbolig højner din livskvalitet markant, og du har økonomi til det, bør du måske lade livskvaliteten trumfe økonomien, siger han:
- Men hvis du har det fint i din lejelejlighed, så ville jeg nok blive siddende i et stykke tid. Du skal i hvert fald ikke gøre det for en boliggevinst, eller fordi du tror, du kommer til at sidde billigere i boligen, for det gør du ikke.
Som det ser ud lige nu, er der nemlig ikke forskel på, om du sidder i en dyr lejelejlighed med en husleje på 14.000 kroner om måneden, eller en ejerlejlighed.
Men hvis du ved, at du skal sidde i boligen i mere end ti år, kan du lige så godt købe den nu som senere, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.
- Set over en tiårig periode er der ikke nogen lejligheder, der er faldet i pris i København. Så der er ret stor sandsynlighed for, at du ikke kommer til at tabe penge på den, siger han.
Lige ved og næsten
Louise Nielsen og kæresten var faktisk lykkedes med at finde den perfekte lejlighed, da den forsvandt for næsen af dem.
Lejligheden havde tre værelser, altan, husdyr var tilladt, og den lå i Hvidovre. Vigtigst af alt til den rigtige pris. En lejlighed, hvor de ville kunne blive boende en årrække.
Men en misforståelse blandt skiftende rådgivere gjorde, at parrets lånemuligheder ændrede sig, og lejligheden viste sig at være for dyr - en kendsgerning, de først fandt ud af den dag, de skulle have skrevet under på købsaftalen.
- Vi er rimelig kede af det lige nu, men det kan være, at det var for det bedste, siger Louise Nielsen:
- Jeg tror, vi lige skal komme os lidt, og så må vi begynde at holde lidt øje med boliger igen.