Tusindvis af arkitekter fra hele verden samlet på Amager for at bygge klimavenligt

Lige nu skyder der pavilloner op rundt om i København i anledning af en verdenskongres for arkitekter, der bliver afholdt i København i de her dage.

I disse dage er omkring 6000 arkitekter fra hele verden samlet til arkitekternes verdenskongres i Bella Center på Amager. 

I den forbindelse er der blevet opført 15 pavilloner rundt omkring i byen, der undersøger, hvordan arkitekturen kan være med til at løse fremtidens udfordringer.

På Søren Kirkegaards Plads finder man "Quarter Pie Pavillon" skabt af tegnestuen LOKAL.

En del af pavillonen er lavet af genbrugsmaterialer, mens resten kan genbruges. 

- Vi synes, det er vigtigt at komme med nogle gode indspark til, hvordan vi bygger mere forsvarligt i fremtiden, fortæller Christopher Carlsen, der er arkitekt og medindehaver af tegnestuen LOKAL.

Pavillonens vægge er bygget af moduler, således man kan nøjes med at udskifte dele af den, hvis der er behov for det, og gulvet er konstrueret af overskydende træ fra produktion af vindueskarme. Hver en lille del af pavillonen søger altså at minimere klimaaftrykket. 

De ti bud

For at opnå det mindst mulige CO2-aftryk har tegnestuen opsat nogle dogmer for deres byggeri.

- Vi har lavet fem regler for, hvordan vi bor mindre, og fem regler for, hvordan vi udleder mindre CO2 per kvadratmeter, siger Christopher Carlsen.

Inspirationen til de ti bud har de et helt særligt sted fra.

- Vi har været meget inspirerede af det ny nordiske mad-manifest fra 2013, hvor man som branche gik sammen og lavede vi ti regler for, hvordan man lavede nordisk gastronomi, fortæller han.

Ved at tage udgangspunkt i de ti bud er det lykkedes dem at lave en boligform, hvor CO2-aftrykket per kvadratmeter og per person er halveret. 

Men selvom det lyder lovende, så forventer Christopher Carlsen ikke, at vi vil være omgivet af bygninger baseret på genbrug og bæredygtige materialer lige foreløbig.

- Vi er endnu ikke der, hvor det kan skaleres op. Der går nok lige nogle år, før vi kan se den helt store omvæltning, men det er så småt på vej, siger han. 

3D-printede boliger

På Gammel Strand har Plastindustrien og tegnestuen Terroir opført en pavillon i plastik. 

Et materiale, som der ifølge den administrerende direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup, er store potentialer i. 

- Vi mener, plast er et afgørende materiale, når man kigger ind i en bæredygtig fremtid, fortæller han. 

Plast er stærkt, let og har gode genanvendelsesmuligheder. Det kræver dog en ting. 

- Vi har længe været gode til at energiudnytte vores affald ved at brænde det. Nu skal vi så have opbygget den mest optimale struktur til at indsamle det til genanvendelse i stedet, siger Thomas Drustrup. 

Hvis det lykkes, ser han store perspektiver i brugen af plast i byggeriet. 

- Så kan vi eksempelvis 3D-printe "tiny houses" eller studieboliger for at imødekomme det behov, der er for ekstra bolig-kvadratmeter, fortæller han.

Der er i alt opsat 15 pavilloner rundt i København, hvor de vil stå, til sommeren går på hæld. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik