Vindmøllepark ved Køge Bugt får kritik - men den er nødvendig, siger borgmester
Flere borgmestre langs Køge Bugt mener, at projektet Aflandshage med kæmpevindmøller i Øresund er alt for indgribende for andre kommuner end København – nu reagerer teknik- og miljøborgmester Line Barfod på kritikken.
Selvom kritikken hagler ned over Københavns gigant-projekt om en ny, stor havvindmøllepark ved Køge Bugt fra både borgmesterkollegaer, borgere og grønne organisationer, er meldingen fra Københavns teknik- og miljøborgmester klar: Der er brug for havvindmølleparken.
Sådan lyder det fra Line Barfod (EL) i sagen om Aflandshage, hvor Hofor og Københavns Kommune vil opsætte mellem 26 og 45 kæmpevindmøller otte kilometer fra vandkanten ved Stevns Klint.
Vindmøllerne, som skal levere grøn strøm til 300.000 husstande i hovedstadsområdet, bliver op mod 220 meter i højden og vil dermed blive den nye udsigt i horisonten mod øst fra såvel Stevns Klint som samtlige strande i Køge Bugt, men klimaet vægter højst, lyder det fra Barfod.
- Vi står i en kæmpe klimakrise. Vi kan se, at vejret bliver mere og mere ekstremt. Temperaturen stiger mere og mere. FN’s generalsekretær har opfordret til, at vi erklærer undtagelsestilstand for klimaet. Så der er virkelig behov for, at vi gør en kæmpe indsats. Også i Danmark, siger Line Barfod (EL) til TV 2 Lorry.
Planerne, der netop nu er i høring hos Energistyrelsen, kommer fra Hovedstadens Forsyningsselskab, Hofor, og Københavns Kommune. Sammen vil de lade de hvide, tre-armede kæmper opføre ud for kyststrækningen Køge Bugt syd for København som en del af planen om at gøre hovedstaden til den grønneste i verden.
Massiv kritik: - København tromler hen over alle os andre
Projektet, der kaldes Aflandshage, er dog blevet mødt af massiv kritik fra både borgmestre, borgere og naturfredningsforeninger langs Køge Bugt.
De mener alle, at den gigantiske havvindmøllepark ud for Køge Bugt bliver alt for indgribende for borgerne og trækfugle i kystkommunerne.
- Oplevelsen er både fra den ene og den anden side af klinten, og det, at møllerne kommer til at ligge så tæt på Stevns, er et problem. Det, synes jeg, burde have en større betydning for, om projektet får lov at fortsætte.
- Vi synes, der er mange andre balancer og hensyn at tage. Og i denne her sammenhæng synes jeg endnu engang, at København – med den størrelse, de har – tromler hen over alle os andre, lød det blandt andet fra Stevns borgmester Henning Urban Dam (S).
Artiklen fortsætter efter billedet...
Fagborgmester: Bekymringer gør indtryk – men ændrer ingenting
På borgmesterkontoret i København gør kritikken og bekymringerne indtryk, men ifølge Line Barfod er det nu op til Energistyrelsen at tage stilling til projektet, som hun fortsat mener er det rigtige.
- Det er jo den afvejning, som Energistyrelsen skal foretage, når de skal se på, hvad de vil lytte på i forhold til høringssvarene. Og det er jo den udfordring, vi står med, når vi skal udbygge den vedvarende energi. Der er nogle naturhensyn, siger Line Barfod, som dog ikke selv har set nærmere på projektet, som er placeret af Hofor, med egne øjne.
- Jeg har ikke været nede og se på det. Jeg har ikke set på, hvor i Øresund, der ellers kunne være placeringer. Det er nogle andre, der har set på det. Jeg er lige startet som borgmester og jeg er i gang med at se på, hvad vi kan gøre for klimaet, lyder det fra borgmesteren.
Miljøkonsekvensrapporten for Aflandshage Vindmøllepark er i offentlig høring frem til den 20. februar, men selvom kritikken fra Køge Bugt-egnen er harsk, er beliggenheden den eneste mulighed, hvis vindmølleparken skal realiseres, lyder det fra Hofor.
- Vi har kigget på Natura 2000 områder, vi har kigget på grænsen til Sverige, vi har kigget på afstanden til lufthavnen - og den placering, som Aflandshage har, det er sådan set den eneste mulige, forklarede Jesper Pedersen, som er Vind- og Energihandelschef hos Hofor, for få dage siden.
_