Coronapatienter presser sundhedsvæsenet: Så stor er puklen på dit lokale hospital
Antallet af coronapatienter på intensivafdelingerne er faldende. Men det hårde arbejde er langt fra ovre. Det har nemlig skabt en pukkel af udsatte undersøgelser og operationer. Her får du et overblik over hvordan det ser ud på dit lokale hospital.
x
På mave-tarm-kirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge har coronapatienterne i lang tid fyldt godt op i sengene.
Selvom afdelingen normalt tager sig af helt andre typer af sygdomme, så har det været nødvendigt for at følge med under pandemien.
Men prioriteringen er ikke uden konsekvenser.
Fylder dobbelt så meget
Ifølge Lasse Bremholm Hansen, der er ledende overlæge på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, kræver hver enkelt coronapatient nemlig mange ressourcer.
Faktisk tæller én coronapatient ifølge ham op til det dobbelte antal personaler til at pleje sig - blandt andet fordi personalet skal ind med fuld udstyr, og fordi der skal foretages observationsmålinger og blodprøver mange gange i døgnet.
Når én coronapatient er indlagt i 10-12 dage, svarer det altså til 20-24 sengedage. Og det kan mærkes.
- Jeg vil kunne nå at indlægge, operere og udskrive op mod otte kirurgiske patienter i samme periode, siger Lasse Bremholm Hansen til TV 2 Lorry og uddyber:
- Så det er ikke et en-til-en regnestykke. Der er et betydeligt antal patienter, som ikke kan få gennemført deres operationer, når vi har én coronapatient indlagt.
Må vente på operation i op til 12 mdr
De mange indlagte med corona betyder, at afdelingen gennem pandemiens nu to år har været nødt til at udsætte adskillige operationer og kikkertundersøgelser.
Lige nu venter omkring 350 patienter på operationer og 500 på kikkertundersøgelser alene på kirurgisk afdeling.
- Det er patienter, der dagligt har alvorlige og invaliderende gener. Mange af patienterne har været udskudt i lange perioder - op mod 12 måneder. Og en del af dem har fået aflyst operationer flere gange, fortæller Lasse Bremholm Hansen.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Det betyder også, at en flere patienter oplever, at de under den lange ventetid får det markant dårligere.
- Vi prioriterer meget hårdt og grundigt, så vi undgår livstruende situationer og førlighedstruende situationer, men der er mange patienter, der bliver akut indlagt, fordi de ikke kan holde til det.
Foruden corona er patientpuklen gradvist vokset som en konsekvens af både sommerens sygeplejestrejke og en generel mangel på sygehuspersonale.
Forventer at indhente puklen i 2023
På Sjællands Universitetshospital forventer de, at man skal ind i 2023 for at få afviklet puklen af patienter.
Det er dog ikke kun der, de mærker presset fra coronapatienterne.
Også på hospitalerne i Region Hovedstaden har ventelisterne hobet sig op.
Ved den seneste opgørelse fra 6. januar var antallet af patienter med udskudte operationer oppe på over 21.000, foruden de næsten 17.000, der venter på en ambulant behandling.
Her forventer man at skulle ind i 2023, før man har indhentet alle de udsatte behandlinger.
I tabellen herunder kan du se udskudt aktivitet på grund af covid-19, strejke, og manglende kapacitet efter strejkens ophør. Artiklen fortsætter efter tabellen.
Kilde: Kilde: Region Hovedstaden
Det har desværre ikke været muligt for os at få det samme overblik fra Region Sjælland over udskudte behandlinger på deres hospitaler, da de ikke har en tilsvarende opgørelse. Derfor har vi kun tal i artiklen for den afdeling, vi besøgte på Sjællands Universitetshospital i Køge.
Opfordring til vaccine
Den store pukkel får nu Lasse Bremholm Hansen til at opfordre folk til at lade sig vaccinere.
En stor del af de indlagte, som optager sengepladserne, kunne nemlig undgå indlæggelse, hvis de takkede ja til vaccinen, lyder det.
- Vi kan se at de patienter, der indlægges her, det er de uvaccinerede og de ældre, som ikke har fået deres booster stik, siger Lasse Bremholm Hansen og fortsætter:
- Minimum havdelen af patienterne, havde ikke haft behov for indlæggelse, hvis de var blevet vaccineret.