Dan er afhængig af hjemmehjælp – men nu skal han selv gøre rent efter asbestfund
I mere end to måneder har ældre borgere i Herfølge ikke fået den hjemmehjælp, de er bevilget af kommunen. Det sker efter asbestfund i det almennyttige boligbyggeri Tinggården. Det sker for at beskytte hjemmehjælperne, men borgerne bor med asbesten.
I 16 år har Ida Elmelund Nielsen hver 14. dag haft besøg af en hjemmehjælper, der gør rent i hendes lejlighed.
Men mandag den 31. juli var sidste gang, en hjemmehjælper tændte støvsugeren og vaskede gulve i Ida Elmelunds lejlighed i det almennyttige boligbyggeri i Tinggården.
"Der er konstateret asbest i din bolig og derfor kan Køge Kommune ikke tilbyde hjælp til rengøring af dit hjem..."
Sådan skriver Køge Kommune til Ida Elmelund og forklarer, at det vil kræve en hovedrengøring og en ny asbestfri måling, før der igen vil komme en sosu'er og gøre rent.
- Jamen, jeg kender ikke nogen, der kan komme og gøre rent for mig. Jeg vil da ikke byde det for nogen. Det skal jo være nogle professionelle, siger Ida Elmelund Nielsen til TV 2 Kosmopol.
Kommunen henviser til arbejdsmiljølovgivningen. Hun har klaget, men har fået samme besked.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol
Beboerne skal selv asbest-rengøre
Ida Elmelund Nielsen har ligesom resten af beboerne i de 200 lejemål i Tinggården modtaget en fire sider lang instruks til, hvordan man gør hovedrent, når boligen er asbestramt. Det omfatter beskyttelsesdragter, åndedrætsværn og opstilling af en luftrenser.
Ida Elmelund Nielsen peger på de heldragter, som beboerne skal tage på ved rengøring. Og ved siden af ligger bunken med godkendte åndedrætsværn og den kæmpestore støvsuger, som man skal instrueres i at bruge, fordi den skal indstilles til et bestemt undertryk.
- Det er vanvittigt, konstaterer Ida Elmelund Nielsen opgivende, for hun er end ikke i stand til at bruge en helt almindelig støvsuger, og netop derfor har hun i 16 år haft hjemmehjælp.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol
Flere beboere i samme situation
I en anden stuelejlighed i Tinggården bor Dan Jensen, han har også fra den ene dag til den anden mistet sin kommunale hjemmehjælp, som han ellers har haft i 15 år. Det er tydeligt at se, at der ikke er gjort rent i hans bolig i mere end to måneder.
Han kan skrive sit navn med en finger i støvet.
- Altså der er jo meget støv her. Og jeg har noget med lungerne. Så jeg kan allerede mærke støvet på min vejrtrækning. Det er blevet værre, siger Dan Jensen til TV 2 Kosmopol.
- Pludselig ringede de og sagde, at de havde pauseret min hjemmehjælp på grund af, at der var fundet asbest i min entré.
Der er lige nu seks borgere i Tinggården, der har fået sat deres hjemmehjælp på pause på grund af asbest.
Ansatte må ikke komme på grund af sundhedsfaren
Asbesten kommer udefra og stammer fra ejendommens tage.
I forbindelse med en kommende renovering af tagene, bliver der målt asbest både udenfor og indenfor. Og det er de målinger, kommunen har reageret på. Ikke på beboernes vegne, som opholder sig i lejlighederne det meste af døgnet, men på vegne af sosu-assistenterne, fordi arbejdsmiljøloven sikrer, at man ikke må arbejde i asbestholddige omgivelser.
"Jævnfør arbejdsmiljøloven må medarbejdere i Køge Kommune ikke komme i hjem, hvor der er fundet asbest. Derfor skal boligerne gennemgå en asbestrengøring, før hjemmeplejen har mulighed for at genoptage arbejdet," skriver Bjarne Andersen, der er direktør i Køge Kommunes Velfærdsforvaltning i et skriftligt svar til TV2 Kosmopol.
Kommunen forklarer, at de har tilbudt borgere "med særlige behov ophold på et rehabiliteringscenter for at kunne varetage den nødvendige omsorg for denne målgruppe". Men Ida Elmelund Nielsen og Dan Jensen har ikke fået det tilbud.
Store konsekvenser
For Ida Elmelund Nielsen har asbesten og den manglende rengøring haft store konsekvenser.
- Jeg vil ikke have gæster her. Jeg kan ikke have mine børnebørn og mine fire børn her. Altså, jeg synes, det er uhyggeligt, siger hun.
Ifølge Ida Elmelund Nielsen har hun først søgt om hjælp til rengøringen hos boligselskabet DAB, som har sendt ansøgningen videre til Køge Kommune. Og i sidste uge fik hun endnu et afslag.
Køge Kommune fastslår over for TV2 Kosmopol, at hovedrengøringen ikke er en kommunal opgave, og at boligselskabet har besluttet, "at ansvaret for asbestrengøringen ligger hos den enkelte beboer.
"Jeg anerkender, at boligselskabets beslutning giver udfordringer for nogle af de borgere, der modtager hjemmehjælp," skriver Bjarne Andersen fra Køge Kommune videre og gentager, at det ikke er kommunens opgave.
I DAB skriver udlejningschef, Dennis Christensen, i en mail til TV 2 Kosmopol, at det "selvfølgelig ikke er godt nok, at de beboere, der er berettiget og visiteret til hjælp til rengøring, ikke får den hjælp i øjeblikket."
"Det er som sagt Køge Kommunes hjemmepleje, som står for praktisk hjælp til blandt andet rengøring, og vi vil derfor tage fat i kommunen for at finde en løsning, så de berørte beboere kan få hjælp. Vi må sætte os sammen med kommunen og ikke forlade mødet igen, før vi har en løsning, der kan hjælpe beboerne på kort og forhåbentlig på længere sigt."
"Før vi har talt sammen, kan jeg ikke sige noget om, hvad vi konkret vil gøre, men jeg er sikker på, at vi i fællesskab kan finde frem til en løsning."
Beboere bør ikke overlades til sig selv
Køge Kommune er tilsynsmyndighed i forbindelse med håndteringen af den overordnede asbestoprydning i boligområdet. Og kommunen har godkendt planerne og konstaterer over for TV2 Kosmopol, at arbejdet skrider planmæssigt frem.
Ifølge arbejdsmiljølovgivningen må der ikke arbejdes i rum med asbest.
- Men de kan jo ikke overlade beboerne til sig selv. Vedkommende kan jo ikke gøre rent, fordi det er netop derfor, at de har hjemmehjælp, siger Jane Frølund Thomsen, der er cheflæge på arbejds- og miljømedicinsk afdelingen på Bispebjerg Hospital.
Hun har tidligere sagt til TV2 Kosmopol, at en sådan asbestrengøring kun bør foretages af professionelle.
Det bør i sidste ende være kommunen, der træder til, lyder det fra cheflægen:
- Så selvfølgelig skal kommunen skære igennem og så gå ud og foretage den specialiserede rengøring, der skal til, hos sådan en beboer, som ikke kan klare det selv.
Dan Jensen får normalt hjælp til støvsugning, gulvvask, aftørring af støv og rengøring af toilettet hver 14. dag. Han får også hjælp til tøjvask, og det får han stadig, fordi han kan aflevere tøjet gennem døråbningen. Han undrer sig over, at hjælperne ikke må træde ind i hans hjem.
- Men jeg må godt leve i det...
TV 2 Kosmopols første indslag om de asbestramte boliger: