Kommune omfavner tiny houses: Snart kan Helga og Lars bygge deres minihus
Helga og Lars König har solgt deres villa for at bygge fremtidens små, klimavenlige boliger i Køge. Nu vil kommunen inspirere andre.
Deres fremtidige hus er planlagt ned til mindste detalje. 43 m2 optimeret bolig bygget i bæredygtige materialer.
Helga og Lars König-Jacobsen har solgt deres villa i Valby og bor midlertidigt til leje i en lejlighed i Køge, mens de udvikler og bygger på Køge Fællesjord, hvor de sammen med en gruppe ligesindede skal lave en hel lille landsby med såkaldte tiny houses.
- Vi vil gerne allerede i byggeprocessen bygge med materialer, der reelt lagrer kulstof i stedet for at udlede kulstof, forklarer Helga König-Jacobsen, formand, Tiny Varigheden.
Køge Kommune er nu gået helhjertet ind i projektet. De har gjort det til en del af den nye kommuneplan og prioriteret at give folkene på Tiny Varigheden en 12-årig lejekontrakt på grunden.
Kommunen vil gerne være med til at inspirere andre kommuner til at gå samme vej.
- Det giver jo både os som kommune viden om bæredygtigt byggeri, når vi selv er ude og sælge grunde, hvor der skal bygges. Så kan vi stille krav til bygherre om, hvordan der skal bygges, og så bidrager vi jo til, at der bliver mere viden samlet set i Danmark om bæredygtigt byggeri, og det vil vi gerne gå forrest i, siger Køges borgmester Marie Stærke, soc.dem.
Det betyder meget for ægteparret og de andre hos Tiny Varigheden, at kommunen bakker op om deres projekt, for det er med til at ændre den måde, andre ser på deres projekt.
- Vi er gået fra at være klimatosser til at være entusiastiske klimaforkæmpere i den sidste artikel i lokalavisen. Det kan vi bedre identificere os med, smiler Helga König-Jacobsen.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Et fælleshus med kurser
Der er allerede givet tilladelse til at gå i gang med opførelsen af det såkaldte klimahus. Et fælleshus, der både skal rumme fællesområder for beboerne i de små huse, men hvor der samtidig skal holdes kurser, så erfaringerne med bæredygtigt byggeri kan læres videre til andre.
- Vi bygger to tiny houses, som skal være inde under en klimaskærm, og den klimaskærm skal bygges af genbrugsmaterialer, forklarer Helga König-Jacobsen.
Undervejs i processen samarbejder de med en række forskellige forskningsinstitutioner, så de bliver kloge på, hvilke materialer, der fungerer bedst.
Køge Kommune var med Tiny Varigheden blandt finalisterne til kommunernes årlige klimapris. De vandt ikke, men Køges borgmester er overbevist om, at det bæredygtige byggeri kommer til at inspirere til fremtidens byggemetoder.
- Det her bliver en form for living lab eller et by-laboratorium, hvor folk fra hele landet eller hele verden kan komme og se på de erfaringer, vi gør os ude i Tiny Varigheden, siger borgmester Marie Stærke, der understreger vigtigheden af, at vi bygger bæredygtigt fremover:
- Det er sindssygt vigtigt, at vi i Danmark finder nogle mere bæredygtige måder at bygge nyt på. Nybyggeri er noget af det mest CO2-belastende, der findes.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Der skal ligge mellem 11 og 16 tiny houses på Køge Fællesjord. De fleste er der allerede sat navne på, men der er stadig plads til, at nye kan søge ind i fællesskabet.
De venter dog stadig på, at lokalplanen bliver godkendt, men ægteparret regner med, at de kan bygge deres eget hus i 2023.
Vi mødte parret i foråret 2021, da de stadigvæk boede i deres villa i Valby. Her kan du blandt andet se, hvordan de møblerede stuen, som den kommer til at se ud i deres tiny house.