Nu vil kommune bruge millioner på blødere vand - og det er der en god forklaring på
Borgerne i Køge kan indenfor de kommende år se frem til at få blødere vand i hanerne. Det vil betyde mindre kalk i vandet og give bedre økonomisk mening, lyder det.
Vand er ikke bare vand. Mængden af kalk har stor betydning for vandets hårdhed og kvalitet, og det vil man nu gøre noget ved i Køge.
Det har bestyrelsen i det lokale vandselskab Køge Vand A/S besluttet. I løbet af efteråret har KLAR forsyning, der driver Køge Vand A/S, gennemført en forundersøgelse for at få klarlagt, hvilke fordele og ulemper der ville være ved at få blødere vand i hanerne.
Det betyder, at borgerne i Køge efter planen kan se frem til blødere vand i løbet af 2025, lyder det i en pressemeddelelse.
- I de senere år har interessen for blødgøring af drikkevandet været stor – både politisk, men bestemt også fra vores kunders side. Og vores forundersøgelse viser da også, at en blødgøring af drikkevandet kan have store gevinster. Derfor er jeg på vores kunders vegne meget glad for bestyrelsens beslutning, siger Jesper Koziara, direktør i KLAR Forsyning, i en pressemeddelelse.
Gevinster på lang sigt
Vandet i Køge og Herfølge har i dag en hårdhed på 19-23 °dH. Ambitionen er, at det tal skal nedbringes til 10-12 °dH. °dH betyder 'degrees of hardness' og er en måleenhed for vands hårdhed.
Jo flere mineraler som kalk, der er i vandet, jo hårdere er vandet. Det har en betydning både for kvaliteten på drikkevandet og på pengepungen.
- Når drikkevandet er meget kalkholdigt, kan det ses i hjemmet. Ved at blødgøre drikkevandet og dermed nedbringe mængden af kalk, hjælper vi til, at hvidevarerne holder længere, og vores kunder vil også opleve, at de skal bruge mindre tid og mindre kemi på at rengøre eksempelvis brusekabinen og håndvasken. På den lange bane er der altså store gevinster at hente, siger Jesper Koziara.
Ifølge Miljøstyrelsen er der samfundsøkonomisk noget at hente, hvis vandets hårdhed er på mere end 18 °dH.
Blødgøringsanlægget kommer til at blive etableret på Køge Vandværk. Derfor nedlægges Fruedal Vandværk sydvest for Herfølge.
Projektet bliver først for alvor sat i gang, når der er fundet den rette teknologiske løsning til at blødgøre vandet samt en rådgiver til projektet. Det arbejde forventes at være afsluttet senest i starten af 2023.
Investeringen ventes at koste mellem 66 og 80 millioner kroner. Den årlige drift ventes at blive på 1,5-2,9 millioner kroner.
_