Susanne har kæmpet mod politikerne i flere år: Nu vil camping-ejer selv sidde i byrådet

Optakten til næste års kommunalvalg er i gang, og i Køge Kommune kommer vælgerne sandsynligvis til at stifte bekendtskab med en ny og noget anderledes liste på stemmesedlen.

- Man pisser på de svage. Sådan lyder meldingen kort og kontant om den politik, der føres i Køge Byråd, fra Susanne Farnø, der sammen med sin mand, Michael Farnø, bestyrer Corona Camping i Borup. 

Med Susanne Farnø i front melder parret sig ind i kommunalvalgkampen og håber at blive valgt ind i Køge Byråd ved kommunalvalget i 2025 med en helt ny liste, der tager afsæt i campingpladsen. 

- Den skal hedde Corona Camping Listen, fordi alle skal vide, at vi står ved, det vi har sagt om, at vi ikke smider nogen på gaden. Vi arbejder for de mennesker, der ikke har noget andet sted at bo, fortæller Susanne Farnø.

Campingplads i modvind

Campingpladsen, der blev kendt fra tv-serien Trailerpark Danmark, har været i vælten de seneste år, fordi campingpladsen gerne vil være et socialt tilholdssted for kommunens svageste, og politikerne i Køge på den anden side vil lovliggøre pladsen i henhold til campingreglementet. 

Det betyder, at de mennesker, der har slået sig ned for at bo på campingpladsen hele året, risikerer at blive smidt ud om to måneder, når vintersæsonen på pladsen begynder. 

For Susanne Farnø er den nye politiske liste en mulighed for at give beboerne en stemme og er ikke ment som en provokation. 

- Politikerne siger, at der er love og regler omkring campingpladsen, men vi har så meget opbakning, så lad nu også folket sige noget i stedet for, at de sidder ene mand, og så er der en masse mennesker, der mener noget andet. Det kan jo ikke være rigtigt.

Et socialt "partiprogram"

Når man spørger Susanne Farnø, hvad Corona Camping Listen kæmper for, så er det tydeligt, at der lige nu er én mærkesag og én gruppe mennesker, som hun kæmper mest for.

- Vi vil altid stå ved dem, der er lavest i hierarkiet. Det er altid dem, vi vil forsvare og gøre noget for, siger Susanne Farnø.

Men, der er også noget med at føle sig overset og opleve, at der kan være langt fra Borup ind til politikerne i Køge.

- Man tænker kun på midtbyen, når man er politiker i Køge Byråd. Der synes vi, der mangler en del lokalarbejde med de byer, der er udenfor Køge Midtby. Vi har også en oversvømmelse hernede næsten hvert år, som vi også har klaget over i hundrede år, og der bliver ikke gjort noget. 

Det kan dog være, at kampen for de svageste og for Corona Camping ikke er nok til at komme i byrådet, siger forsker, underviser og kommunalekspert ved Gravercentret og DMJX, Roger Buch.

quote Campingpladsen er et fænomen, der har fået landsdækkende opmærksomhed, men om det er nok til at trække et eller flere stemmer til ved kommunalvalget, er svært at sige

Roger Buch, forsker, underviser og kommunalekspert ved Gravercentret og DMJX

Enten skal man som lokalliste, siger han, have en meget populær politiker, eller som der er tale om her, en stærk sag - noget som mobiliserer nogen vælgere. Og selv dét er ikke altid nok.

Roger Buch ser en udfordring i, at en liste som Corona Campings risikerer at blive "ristet" af de landsdækkende, etablerede og pengestærke partier, når man når frem til valget. Tit bliver lokallisterne presset af de andre partier på, hvad de mener på andre områder med ord som: "Det er fint nok, at I har nogle meninger omkring den her campingplads og måske også mennesker med sociale problemer, men hvad har I ellers? Hvad mener I om skolerne, og hvad mener I om daginstitutionerne, hvad mener I om ældrepolitikken, hvad mener I om infrastrukturen? ”

Og hvis Corona Camping Listen begynder at melde holdninger ud til andre emner, så risikerer listen også at miste vælgere, siger Roger Buch.

- Der er mange, der kan have sympati for de mennesker, der bor her og for campingpladsen, men lige så snart, man begynder at melde noget ud om noget andet - om skolerne, ældrepolitikken eller skatten - så begynder de også at skubbe nogle vælgere fra sig, som måske ikke er enige med dem.

Fremtid for campingplads endnu uvis

Sagen om Corona Camping bølger fortsat frem og tilbage. Så sent som i maj i år skrev Sjællandske, at den konservative byrådspolitiker i Køge, Claus René Olsen, oplevede, at forvaltningen tilbageholdt vigtige oplysninger, da han og Klima- og Planudvalget skulle behandle sagen om den omdiskuterede plads.

Ifølge Sjællandske havde pladsens advokat, Knud Foldschack, fået lov til at deltage i mødet, så han kunne fremlægge en plan for, hvordan Corona Camping kan blive til et socialt opholdssted - men udvalgsmedlemmerne fik ikke den information, der forud for mødet var sendt til kommunens forvaltning. 

- I alle de otte år, vi har været her, har de behandlet det helt forkert. Vi mener stadig, at det kan løses, og vi får fortsat at vide, at VI er de ulovlige, men det kan gøres, så det bliver godt for alle, siger Susanne Farnø. 

TV 2 Kosmopol ville gerne have hørt, hvad Det Konservative Folkeparti i Køge Byråd tænker om måske at få Corona Camping som kolleger i byrådet, men Claus René Olsen (K) er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Det samme gælder for Køges borgmester, Marie Stærke (S).

Spørg Os - Formular

_

Tager arbejdshandskerne på

Susanne Farnø er optimistisk omkring, at Corona Camping Listen kommer i byrådet. I første omgang er de 25 underskrifter, der skal til for at blive opstillet til kommunalvalget på plads, fortæller campingbestyreren. Og så er det selvfølgelig op til vælgerne, om listen skal have en plads i byrådet. 

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke har været inde i politik på den her måde før, men vi glæder os til at komme i gang med det. Vi skal ud og have snakket vores sag og snakke med de andre partier, som gerne vil snakke med os, siger Susanne Farnø og fortsætter: 

- Jeg er sikker på, at vi har så stor opbakning, at vi kan komme ind i byrådet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik