Sportschef efter mesterskaber på stribe: Her er nøglen til succes

Fodboldklubben FC Nordsjælland blev danske mestre i stort set alle kvinderækker i sidste sæson. Ifølge klubben selv er nøglen, at de giver kvinderne de samme rammer som på herresiden.

Blikkene er stift rettet op mod den store skærm, og den sidste søvn bliver gnedet ud af øjnene. Assistenttræneren tegner og fortæller, imens det ene klip efter det andet ruller over tv-skærmen. 

Det er en tidlig morgen, og uret viser 07.15, men analysemødet er allerede skudt i gang for FC Nordsjællands bedste kvindehold.

- Nogle gange er det lidt svært at kapere så tidligt, for der kommer mange informationer ind, og så må man tage det vigtigste med, fortæller Alma Aagaard, der er angriber for FC Nordsjælland.

Analysemødet er hver dag den første ting på dagsordenen, og et stramt program venter forude. Efter mødet står den på styrketræning, før holdet går ud på fodboldbanen for at træne.

Gennemsnitsalderen er bare 21 et halvt år, og de fleste spillere skal enten i skole eller på arbejde efter træning - for ingen her er fuldtidsprofessionelle.

- Jeg skal i skole, efter vi har trænet her i dag, så der er jeg nogle gange lidt træt, forklarer Alma Aagaard, der er bare 18 år gammel.

Holdet starter hver morgen med et videomøde.
Holdet starter hver morgen med et videomøde.
Foto: Victor Scheffel / TV 2 Kosmopol

Professionelle rammer

Holdet har bevæget sig fra analyselokalet ned til det topmoderne fitnessrum. Nu er det styrketræning, løb og udstræk, der er på programmet.

Rammerne omkring FC Nordsjællands kvindehold har nemlig ændret sig markant over de senere år, fortæller Jessica Davis, der er tidligere spiller i klubben, og som nu er sportschef i kvindeafdelingen.

- Da jeg startede her i august 2020, var vi én fuldtidsansat, og vi var vist ved at ansætte én på akademiet. Nu har vi otte fuldtidsansatte i den tekniske stab omkring kvinderne, en sportsdirektør og en cheftræner.

Rammerne ligner meget dem, man ser på herresiden i klubben, og det kan være en af årsagerne til, at FC Nordsjælland havde så stor succes på kvindesiden i sidste sæson.

Her vandt man Gjensidige Kvindeligaen og pokalturneringen på seniorniveau, U19- og U16-holdene blev danmarksmestre, mens U14-pigerne vandt Liga Øst. Og det skyldes, ifølge dem selv, at rammerne hele vejen op igennem systemet er i top.

- Vi har virkelig arbejdet på miljøet og givet spillerne en platform, hvor de har kunnet arbejde på deres udvikling. Og selvfølgelig vil vi vinde, og det har vi også gjort, men vi fokuserer også meget på at sørge for, at spillerne har de bedste forudsætninger for at udvikle sig, fortæller Jessica Davis.

Jessica Davis er tidligere spiller og nu sportschef i klubben.
Jessica Davis er tidligere spiller og nu sportschef i klubben.
Foto: Victor Scheffel / TV 2 Kosmopol

Flest minutter til U19-spillere i Kvindeligaen

Spillerne er løbet ud på træningsbanen, hvor de forskellige træningsøvelser allerede er blevet sat op. Det ligner mest af alt et ungdomshold, der løber og træner – ikke på grund af niveauet – men fordi spillerne er så unge. For som på herresiden er der en klar rød tråd i det hele.

De unge skal have chancen, og det ses tydeligt, hvis man kigger på, hvor mange spilleminutter førsteholdet gav til spillere under 19 år i Gjensidige Kvindeligaen i sidste sæson.

Her gav de nemlig samlet set 4003 spilleminutter til spillere under 19 år, hvilket er klart flest af alle hold i ligaen. To af dem, der er kommet hele vejen op fra ungdomssystemet, og som nu har succes i Kvindeligaen, peger da også på, at de har haft gode forudsætninger for at udvikle sig i FC Nordsjælland.

- Vi har bare et sindssygt godt setup omkring alle holdene, og vi bliver prioriteret rigtig, rigtig højt i klubben, hvilket man godt kan mærke, og man kan også godt mærke det i forhold til de andre klubber, fortæller Alma Aagaard og bliver supplereret af holdkammerat Emilía Ásgeirsdóttir:

- Jeg har gode muligheder både for at blive en bedre fodboldspiller til træning, men jeg har også individuelle træninger, hvor jeg kan arbejde på både det fodboldmæssige, men også i styrkelokalet og alt omkring fodbolden, siger 19-årige Emilía Ásgeirsdóttir.

Billedet viser, hvor mange minutter holdene i Gjensidige Kvindeliga har givet til sine U19-spillere.
Billedet viser, hvor mange minutter holdene i Gjensidige Kvindeliga har givet til sine U19-spillere.
Foto: Victor Scheffel / TV 2 Kosmopol

Landstræneren er imponeret

På tribunen har landstræneren for det danske kvindelandshold sat sig til rette. Han er ude for at følge de spillere, der er omkring landsholdet, men vil gerne give til kende, at han har stor respekt for den måde, som man gør tingene på i FC Nordsjælland.

- Jeg er meget imponeret, vil jeg gerne starte med at sige. Og jeg håber også, at det sender et signal til resten af Danmark.

- At man bestemmer sig for, at 'sådan her gør vi det og tror på processen'. For så kan man nå meget, meget langt, siger landstræner Andrée Jeglertz.

Underskudsforretning at satse på kvindefodbold

Træningen er ved at være slut. Spillerne skal i omklædningsrummet og klæde om, og forude venter skole og arbejde for langt de fleste spillere.

For som nævnt tidligere har klubben ingen fuldtidsprofessionelle, og det kan skyldes, at det langt fra er en rentabel forretning at drive et kvindefodboldhold, og nok også derfor, at det er svært for andre klubber at have lignende rammer.

- Hvis vi taler i forhold til værdi, og det, det giver os som organisation og som klub at have pigefodbolden, så synes jeg i hvert fald, det er rentabelt. Men økonomisk er det jo ikke rentabelt endnu, fortæller administrerende direktør i FC Nordsjælland, Trine Hesselund Hopp Møller.

Alma Aagaard under træning.
Alma Aagaard under træning.
Foto: Victor Scheffel / TV 2 Kosmopol

Men hvorfor kan kvinderne ikke tjene det samme som herrerne i jeres klub?

- I princippet kunne de jo tjene mere, hvis det var det. Men det handler om, hvor vi får den største værdi for pengene.

- Er det ved at give dem højst mulige lønninger? Eller er det ved, som vi mener, at skabe endnu flere muligheder for unge talentfulde pigefodboldspillere, siger Trine Hesselund Hopp Møller.

Men det er heller ikke pengene, der driver værket for spillerne i FC Nordsjælland. Det er noget helt andet, der gør, at de gider at starte dagen 07.15 hver evig eneste morgen med analysemøde.

- Jeg synes, fodbold er megasjovt. Det er bare derfor, tror jeg. Så har jeg fundet ud af, at jeg er pissedygtig til det. Så vil jeg jo godt blive ved med at lave det, siger Alma Aagaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik