Se listen: Store virksomheder er de første, der mister gassen ved knaphed
Hvis der som følge af krigen i Ukraine og eventuelle sanktioner skulle opstå knaphed på gas i Danmark, har Energinet udpeget en række virksomheder - blandt andet i hovedstadsområdet - der som de første vil få lukket forsyningen.
Konsekvenserne af krigen i Ukraine kan mærkes mange andre steder, end der hvor den foregår.
Blandt andet også på gasregningen herhjemme i Danmark.
Ifølge forsyningsselskabet Energi Danmark oplevede man i løbet af de første dage efter Ruslands invasion af Ukraine, at dagspriserne på gas i Danmark steg med svimlende 60 procent.
Samtidig er der politisk en løbende debat om, hvorvidt man bør lukke for gas importeret fra Rusland - en manøvre, der vil ramme den russiske økonomi hårdt, men som også potentielt kan begrænse den danske gasforsyning.
Fra Energistyrelsen lyder det, at den danske gasforsyning for nuværende er godt polstret, men skulle det alligevel ske, at Danmark kommer til at mangle gas, har man på forhånd taget stilling til, hvem der først må sige farvel til gasforsyningen.
Styrelse: Danmark står godt rustet i forhold til nabolande
Hvert år udpeger Energinet en liste over virksomheder, der bliver klassificeret som "ikke-sikrede gaskunder" - med andre ord virksomheder, der selv må stå for at finde løsninger, hvis forsyningen af gas skulle blive knap.
En liste, der med den nye krig er blevet mere aktuel end normalt.
- Det er ikke nogen overraskelse for de her virksomheder, at de står på listen. Det ved de, og mange af virksomhederne er også i gang med at omstille sig til andre energikilder. De, der fyrer med naturgas i dag, kan måske på kort horisont bruge olie eller på længere horisont bruge elektricitet frem for naturgas. Derfor er det en god idé at minde dem om, at de står på listen, siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, til TV 2 Lorry.
Ifølge Energistyrelsen bliver Danmark dog ikke særlig hårdt ramt, hvis der bliver lukket for den russisk gas.
- Danmark står rent faktisk i en rigtig godt situation sammenlignet med vores nabolande i Europa. Danmark har rigtig meget biogas i vores gassystem. Dansk industri og kraft-varmeproduktioner er omstillet til vedvarende energi, og samtidig har vi egentlig godt med gas på vores gaslagre.
- Men når det er sagt, så kan der også være en risiko for, at der kan komme knaphed på gas i Danmark, og det er vi forbedret på, siger Martin Hansen.
Her er de ni virksomheder, der kan få lukket for gassen som de første:
- CP Kelco ApS: Producent af naturlige ingredienser beliggende i Lille Skensved.
- Duferco Danish Steel A/S: Stålproducent beliggende i Frederiksværk.
- Haldor Topsøe A/S: Producent af katalysatorer og teknologi til raffinaderier og den kemiske industri beliggende i Frederikssund.
- LEO Pharma A/S: Medicinalvirksomhed beliggende i Ballerup.
- NLMK Dansteel A/S: Stålproducent beliggende i Frederiksværk.
- Novo Nordisk A/S: Medicinalvirksomhed beliggende i Bagsværd.
- Novo Nordisk A/S: Medicinalvirksomhed beliggende i Hillerød.
- Novozymes A/S: Bioteknologisk virksomhed beliggende på Nørrebro.
- Avedøre 2: Den ene blok i kraftvarmeværket Avedøreværket beliggende i Hvidovre.
Pharma-virksomhed: Vi er godt forberedte
Blandt de ni virksomheder fra TV 2 Lorrys sendeområde, der er at finde på listen, finder man LEO Pharma A/S i Ballerup.
De producerer lægemidler til behandling af en række lidelser, for eksempel psoriasis.
Her har virksomheden, takket være god planlægning, heldigvis ikke grund til at frygte for en eventuel gasmangel.
Det oplyser kommunikationsdirektør Henrik Heskjaer til TV 2 Lorry:
- Kollegaer var så forudseende, da systemet blev anlagt, at man har anlagt det som et kombibrændersystem. Det betyder, vi er i stand til inden for mellem 24-72 timer at skifte over til olie som energikilde. Og skulle der blive lukket for gas, er varslingstiden 72 timer. Derfor vil vi kunne holde vores produktion kørende og sørge for at levere medicin til patienter verden over.
Potentiel større klimabelastning
Han forklarer, at virksomheden er blevet kontaktet af de danske myndigheder som følge af situationen i Ukraine.
- De orienterede os om, at der naturligvis kunne komme en situation, hvor sanktioner lukkede for gasforsyningen. Siden da har vi naturligvis kigget på systemet, som ikke har været brugt i mange år, og testet det af. Og så har vores indkøbskollegaer hele setuppet klar til indkøb af olie, og en tank med kapacitet på 31.000 liter står klar, siger Henrik Heskjaer.
For LEO Pharma vil det givetvis koste ekstra - både i udgifter til brændsel og i CO2-udledning - hvis man er nødt til at erstatte gas med olie.
Men det får ikke virksomheden til at stille sig kritiske over for deres plads på listen.
- Man bliver nødt til at have en pragmatisk tilgang, fordi situationen er så trist og speciel, som den er nu. Vi støtter fuldt op om de sanktioner, der er nødvendige, siger Henrik Heskjaer til TV 2 Lorry.
Forskellige grader af gasafhængighed
Det er ikke alle virksomheder på listen over ikke-sikrede gaskunder, der er lige afhængige af naturgas.
Fra Haldor Topsøe i Frederikssund lyder det, at man for nu har valgt at indstille nye forretningsaktiviteter i Rusland, mens man afventer krigens udvikling og dens betydning for blandt andet forsyningslinjerne.
- Krigen kan meget vel betyde, at der kommer mindre gas til Europa, og det kommer vi i givet fald til at mærke i Danmark. Vi er i dialog med forsyningsmyndighederne og Dansk Industri om situationen, men det er for tidligt at sige med sikkerhed, om Topsøe kommer til at mangle gas, og hvornår det i givet fald kommer til at ske, skriver kommunikationsansvarlig Ulrik Møller Frøhlke til TV 2 Lorry i et skriftligt svar.
Hos en anden stor medicinalvirksomhed, Novo Nordisk, der har to virksomhedsbygninger på listen, ønsker man ikke at gå i detaljer, men oplyser i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at man tager højde for situationen.
- Novo Nordisk bliver forsynet med gas til udvalgte produktionsrelaterede processer. For at håndtere den potentielle risiko for afbrud på eller udfald i gasforsyningen, sikrer vi, at der er back-up installationer, lyder det i virksomhedens officielle udtalelse.
Listen med ikke-sikrede gaskunder bliver hvert år lavet af Energinet på baggrund af kriterier, der er udstukket af Energistyrelsen.