Efter Anna Mees farvel: Otte spørgsmål der presser sig på
Anna Mee Allerslev forlod i dag Københavns Politik. Men hvad gør Radikale Venstre frem mod valget? Det har vi spurgt kommunalforsker Ulrik Kjær om.
Spørgsmålene trænger sig på, efter Anna Mee Allerslev på et pressemøde i dag trak sig som både borgmester og spidskandidat for Radikale Venstre i København. Hvad sker der med de stemmer hun får? Hvilken proces går i gang i forhold til den borgmesterpost Anne Mee Allerslev forlader?
Det har vi spurgt kommunalforsker ved Syddansk Universitet, Ulrik Kjær, om.
Hvor ekstraordinær er denne her situation historisk set?
- Det er ganske dramatisk, at en borgmester lægger sig fladt ned og stopper så tæt på et valg. Det er typisk en type beslutning, der enten træffes i rigtig god tid inden et valg eller lige efter, at man har tabt et valg. Det siger jo meget om, hvor ganske særlig denne her sag er, og hvor meget blæst der har været om Anna Mee Allerslevs person, og hvor massiv mediedækningen har været, at der kommer en så radikal beslutning så tæt på valget.
Skal de Radikale nødvendigvis vælge en ny borgmesterkandidat?
- Det er vigtigt at pointere, at stemmesedlen allerede er lavet, og Anna Mee Allerslev står øverst på den radikale stemmeseddel. Så man kan ikke lave om på rækkefølgen, og Anna Mee kan heller ikke tages af listen. Men man skal internt i De Radikale finde ud af, hvem der er partiets borgmesterkandidat, hvis man får stemmer nok til at generobre en borgmesterpost.
Hvad sker der med de stemmer, der alligevel måtte gå til Anna Mee Allerslev?
- Når man stemmer på en person, så er det den person, der får stemmerne. Dvs. at Anna Mee Allerslev i princippet kan gå hen og få et mandat og blive valgt igen til Borgerrepræsentationen. Så er det først, når hun melder ud, at hun ikke ønsker at tage mandatet – og får lov til at slippe – at man lader det mandat gå videre til den næste, der har fået tilstrækkeligt mange stemmer blandt De Radikale. Så stemmer på Anna Mee Allerslev vil stadigvæk gå til De Radikale, ift. hvor mange mandater de skal have.
Når Tommy Petersen er udpeget til ny politisk leder af den radikale gruppe i Borgerrepræsentationen, er det så en formssag, at han også bliver partiets borgmesterkandidat?
- Når man melder et navn så hurtigt ud, virker det som om, det er det, der er opbakning bag. Derfor vil han også være den sandsynlige borgmesterkandidat, når de melder det ud. Men det kan være, de lige skal inddrage en lidt bredere kreds, inden vi får den helt officielle udmelding.
Er det tidsnok at finde en ny borgmesterkandidat nu til at undgå radikale ridser i lakken på valgdagen?
- Normalt når man sætter en ny person ind, vil man gå efter at have et halvt til et helt år. Så derfor er det her meget, meget sent i forløbet. Omvendt kan man sige, at der stadig er nogle uger tilbage af den mest intensive valgkamp. Det er jo først på lørdag, man må sætte plakater op. Så den hektiske del af valgkampen, hvor ganske mange vælgere faktisk beslutter sig, er endnu tilbage. Så der er ingen grund til, at De Radikale giver op på forhånd. Der er mulighed for en slutspurt, men det skal godt nok være en god slutspurt.
Hvilken proces følger nu i forhold til den borgmesterpost, der skal besættes ind til 1. januar?
- Allerførst skal Borgerrepræsentationen samles og blive enige om, hvem der skal være den nye borgmester. Og det bliver afklaret i løbet af ganske få dage. Men internt i de Radikale skal man også finde ud af, hvem man vil sætte ind på borgmesterposten. Det er Radikale Venstre, der sidder på borgmesterposten, så det er dem, som sådan set kan beslutte, hvem det skal være.
Kommer der en ny suppleant ind i Borgerrepræsentationen, i stedet for Anna Mee Allerslev?
- I det øjeblik, hvor Anna Mee stopper, så kommer hendes suppleant ind i Borgerrepræsentationen. Men vi er meget tæt på valget, så der er ikke ret meget politik tilbage, indtil den 1. januar, hvor den nye Borgerrepræsentation formelt indtræder.
Se pressemødet, hvor Anna Mee Allerslev annoncerede sit farvel her: