Overraskende konstituering: Hillerød har fået ny borgmester
Så er konstitueringen i Hillerød faldet på plads, og der er fundet en by borgmester.
De to største partier i Hillerød har sammen fundet en borgmester. Det bliver Kirsten Jensen, Socialdemokratiet.
- Nu har vi lavet en aftale, hvor Venstre og Socialdemokratiet deler magten. Vi glæder os til et bredt samarbejde i Hillerød Byråd, siger Venstes spidskandidat, Klaus Markussen.
Venstre fik ti mandater, mens Socialdemokratiet fik ni.
- Vælgerne har talt klart og tydeligt. De har givet to partier allerflest stemmer, og dermed har de sendt et signal til os om, at nu skal vi samarbejde, og vi må løse de problemer, der er blevet påpeget i valgkampen. Den handske ha vi taget op, siger Kirsten Jensen, Hillerøds kommende borgmester.
Selvom flest vælgere stemte borgerligt i Hillerød, er Klaus Markussen godt tilfreds med resultat.
- Jeg mener ikke, jeg har tabt konstitueringen. Men mandatfordelingen er sådan, at vi ikke har mulighed for at få en borgerlig borgmester. Det næstbedste er borgerlig indflydelse, siger Klaus Markussen.
De lægger begge to op til at ville samarbejde med de øvrige partiet i byrådet.
Konstitueringen er overraskende, da der ikke før har været tradition for at Venstre og Socialdemokratiet har indgået i konstituering.
Her afslører Klaus Markussen og Kirsten Jensen, hvem der bliver borgmester:
Radikale Venstre forbigået
Både rød og blå blok kunne tælle til 12 mandater, men i Hillerød skal man kunne tælle til 14 for at sikre sig borgmesterposten.
Radikale Venstre, der fik to mandater, havde derfor muligheden for at blive tungen på vægtskålen - men endte ikke med at få indflydelse, fordi de to store partier slog sig sammen.
- Vi havde bedt de store partier om at finde en løsning, der inkluderede dem begge. Den bold tog de. Vi pegede på Kirsten Jensen som forhandlingsleder, fordi vi gerne ville have en rød borgmester, så vi er glade for at det lykkedes, siger Christina Thorholm, spidskandidat for Radikale Venstre.
Partiet ville dog gerne have været med i konstitueringsaftalen, men blev ikke inviteret indenfor.
- Vi ville gerne være med til sidst, men vi havde også sagt, at de store partier skulle have indflydelsen. Vi regner med at være med i morgen, hvor posterne skal fordelen, fordi vi har taget det ansvar og peget på det brede samarbejde, siger hun.
- Jeg er stolt af at kunne sige, at vi nu har et byråd, der samarbejder med så mange mandater, og at vi har været en del af fødslen, siger Christina Thorholm.
Den tidligere borgmester Dorte Meldgaard kom ind i byrådet, men kun med et mandat og var derfor sat uden for indflydelse.