Christian har fået nok: "Det er helt åndssvagt med de papsugerør"
Christian Holst Vigilius og tre af hans venner er så trætte af papsugerør, at de nu har startet et borgerforslag mod dem.
Hvis du bestiller en kold sodavand i eksempelvis biografen eller på McDonald's, er der stor sandsynlighed for, at du får et sugerør af pap med.
Og så er det med at være hurtig om at få væsken indenbords. For papsugerøret bliver ofte hurtigt blødt og svært at drikke af, og det er bestemt ikke noget, som alle er glade for.
Det er den 23-årige studerende Christian Holst Vigilius i hvert fald ikke. Faktisk er han godt og grundigt træt af papsugerørets indtog, og derfor han sat sig for at gøre noget ved det.
- Jeg synes, det er helt åndssvagt at lave sugerør af pap. Man sætter sig ind på McDonald's eller i biffen, og så kan man ikke få mere sodavand op efter fem minutter. Man skal suge og suge, og det, der kommer ud, smager af pap, siger Christian Holst Vigilius til TV 2 Lorry.
Sammen med tre andre venner har han lavet et borgerforslag, og missionen er klar: De vil have papsugerørene væk.
Af borgerforslaget fremgår det:
"Det skal ikke være tilladt at anvende sugerør lavet af pap eller andet letopløseligt materiale på caféer, restauranter, fastfoodkæder og alle andre steder, der udskænker drikkevarer".
Klimaløsninger skal give mening
Christian Holst Vigilius læser statskundskab på Københavns Universitet, og har de seneste to år været formand for Konservative Studerende.
Hans medstillere er alle i starten af 20'erne og ligeledes politisk aktive. Fælles for alle fire er, at det ligger dem på sinde, at klimavenlige løsninger også giver mening.
"Det kan forekomme lidt absurd at man i klimaets navn skal drikke sodavand gennem pap, mens låget stadig er lavet af plastic", skriver de fire unge mænd i borgerforslaget.
At plastiksugerøret er smidt langt væk og udskiftet med pap bunder i, at engangsplastik er lidt af en klimasynder. Det bliver generelt ikke genanvendt, og plastik i havene og på strandene giver udfordringer for både dyr, natur og havmiljø. I 2015 gik en video viralt, hvor en tysk biolog hiver et plastiksugerør ud af næsen på en havskildpadde.
Ligeledes viste en undersøgelse lavet af Seas at Risk, at EU-landene samlet brugte 36 milliarder plastiksugerør om året.
Derfor vedtog Europaparlamentet i 2019 et direktiv, der gjorde det forbudt at bruge engangsplastprodukter. Det trådte i kraft i 2021, og siden da har man derfor skullet spejde langt efter eksempelvis plastiktallerkener, engangsbestik af plastik og sugerør af plastik.
Christian Holst Vigilius mener, at der bør være meget mere fokus på, at finde på smarte, teknologiske løsninger, der giver mening og ikke er til gene for forbrugeren.
Så er papsugerøret ikke et offer, der er værd at tage i klimakampens navn?
- Jeg er 100 procent med på den grønne omstilling, men det skal ikke være sådan nogle hovsaløsninger. Det er for unødvendigt. Hvorfor skal vi ofre her i stedet for at lave en smart løsning fra start?, spørger Christian Holst Vigilius og fortsætter:
- Det er også en reminder om, at det er lovgivning, vi ikke har indflydelse på, fordi det er et EU-direktiv. Jeg tror ikke, at danskerne er klar over, at det er tvunget igennem af EU. Jeg har det bare sådan, at hvis man kan lave lovgivning, der forbyder plastik, må man også kunne lave lovgivning, der forbyder sugerør af pap, siger han.
Håber på underskrifter nok
Borgerforslaget blev startet den 17. februar, og der er i skrivende stund lige over 7.000, der har skrevet under. Et borgerforslag skal tages op til debat og kan fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget, hvis det får 50.000 underskrifter inden for de første 180 dage.
Christian Holst Vigilius håber, at borgerforslaget får de nødvendige 50.000 underskrifter, for han er spændt på at høre, hvad politikerne så vil sige.
- Jeg tror ikke, at nogen synes, at de papsugerør er skide fede - uanset om man er fra Enhedslisten eller Nye Borgerlige. Det er lidt blevet ændret fra den ene dag til den anden, uden at det fungerer, siger han.
Christian Holst Vigilius fortæller, at der allerede er flere, der har skrevet til ham og givet støtte til forslaget.
Men er borgerforslaget egentlig bare for sjov, eller ligger der rent faktisk et større ønske bag?
- Altså, selvfølgelig er borgerforslaget skrevet med et glimt i øjet, men samtidig også fordi, at det virkelig er åndssvagt, at der nu er papsugerør over det hele. Fair nok, at man ikke må bruge engangsplast, men man må kunne finde på noget i stedet, der ikke fungerer helt håbløst, siger Christian Holst Vigilius.