Hillerød ligger i top - Vallensbæk i bund.
Mens alle øvrige kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde placerer sig et sted ind imellem.
Det handler om de evigt tilbagevendende kommunale opgaver som eksempelvis græsslåning, snerydning, grøn pleje og vedligehold af infrastruktur.
Og i hvor høj grad den enkelte kommune prioriterer at sende mulige opgaver i udbud til private virksomheder fremfor at insistere på selv at klare opgaven.
Kæmpe forskel fra kommune til kommune
En ny opgørelse fra DI Byggeri viser, at kommunerne kan høste enorme besparelser på vej og park-området, hvis de i højere grad vælger at udlicitere.
Penge, der vel at mærke kan bruges på andre kommunale kerneopgaver.
- Når der er tale om en privat udbyder kigger de på en anden måde på optimeringer og omkostninger. De kigger også meget mere på ny teknologi. Jeg siger ikke, at kommunerne er dårlige til at investere på den måde, men det er ikke deres fokusområde. Deres fokusområde er at få beskæftiget nogle og få vedligeholdt, siger formand for DI Byggeri i Hovedstaden, Mads Raaschou.
DI Industri har taget udgangspunkt i de opgaver på Vej og Park-området, som Indenrigsministeriet har erklæret som udbudsegnede.
Og der er meget stor forskel på, i hvilken grad kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområde er villige til at lade private løse opgaverne.
Borgmester: Mange hensyn at tage
Hillerød har valgt at udlicitere mere end 70% af opgaverne, mens Vallensbæk kun har udliciteret knap 17%.
Og selv om Vallensbæks konservative borgmester Henrik Rasmussen tvivler på, at kommunen potentielt kan høste 3,8 millioner kroner årligt, erkender han, at en lang række andre hensyn spiller ind.
- Det er ikke fordi, vi har noget mod de private, men det er simpelthen et spørgsmål om, at vi kan se, at vi får en bedre fleksibilitet og et bedre lokalkendskab til de arbejdsopgaver, vi har i vores kommune, siger borgmester Henrik Rasmussen.
Han peger også på, at kommunen flere gange forgæves har forsøgt at høste frugterne ved at lade private stå for flere af opgaverne.
- Hvis du laver en udbudsrunde, så skal du på forhånd vide, hvad du har behov for i de næste fire år. Og det vil sige, at i stedet for at have en masse aftalesedler og en masse ekstraregninger og en masse bureaukrati forbundet med det, så kan vi faktisk hver morgen sige til vores grønne folk - vil I ikke være søde at rykke herover - vi har en gadekoncert her, vi har et idrætsstævne her. Så kan man hele tiden rykke rundt og være meget mere fleksibel, siger Henrik Rasmussen.
Endelig er der også et socialt hensyn, som spiller ind.
- Har vi lige pludselig en eller flere, som skal ud i jobprøvning eller har det svært, så kan man komme ud i vores Vej og Park og få noget frisk luft, siger Henrik Rasmussen.
DI Byggeri: Ærgerlig udmelding fra kommuner
DI Byggeri ærgrer sig over udmeldingen fra Vallensbæk og en række andre kommuner i hovedstadsområdet.
Særligt med udsigt til en voldsom mangel på arbejdskraft de kommende år.
- Jeg synes, det er rigtigt ærgerligt, at man ikke lader de private aktører tage de opgaver, som vi er rigtig gode til. Og så ved jeg godt, at der er rigtig mange kommuner, som bruger Vej og Park til at beskæftige langtidsledige eller folk, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Men det kunne man jo lave til en del af udbuddet og sige, at det skulle vi private aktører - som i forvejen gerne vil have nogle dygtige medarbejdere og gerne vil hjælpe på det punkt. Lad os tage ansvaret for det. Det vil vi rigtig gerne.
Er det realistisk?
- Det er realistisk. Vi kommer til at mangle 100.000 faglærte i 2030. Og derfor skal vi jo også begynde at kigge andre veje, siger formand Mads Raaschou.
Han understreger, at han udmærket er klar over, at ansatte i kommunernes Vej og Park-afdelinger er en bredt sammensat gruppe, hvor kun et mindre antal er langtidsledige.
Hillerød: Hensynet til skatteborgernes penge vejer tungt
En helt anden tilgang til vej- og park-området har de taget i Hillerød Kommune, hvor de følger DIs anbefalinger om at udlicitere. Her står private firmaer for mere end 70 procent af de mulige arbejde på Vej og Park-området.
- Det er ikke vigtigt for os, om det lander på den ene eller anden side af stregen - om det er kommunalt eller om det er privat. Det er ikke vigtigt for os. Det, der vigtigt for os, det er at sikre, at borgernes penge bliver brugt fornuftigt, siger formand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, Dan Riise, Venstre.
Der er mange kommuner, som slår på det her med, at grunden til, at de ikke udliciterer, det er sociale hensyn, misbrugere, folk, som har det svært på arbejdsmarkedet, og så kan de blive sluset ind den vej, hvis det er i kommunalt regi?
- Jamen, det kan de sagtens have en pointe i, men der er altså også masser af private virksomheder, som laver et kæmpe socialt stykke arbejde. Og som også har nogle af dem, som måske har det lidt sværere end os andre ansat på det private arbejdsmarked. Det, der er vigtigt, det er at få beskrevet området og fundet ud, hvordan får vi mest muligt ud af de skattekroner, som borgerne betaler, siger Dan Riise, Venstre.