De finder op til tre voldsramte gravide om ugen: Nu skal småbørnsmødre også screenes
Et forsøg med at lære jordemødre at screene gravide for vold og konflikter i hjemmet er blevet så stor en succes, at det nu udvides til også at omfatte sundhedsplejersker.
Vold, råb og konflikt.
Selvom tanken om vold og overgreb begået mod gravide kvinder er nærmest ubærlig for de fleste af os, så er det alligevel hverdag for et stort antal familier.
Det har Mary Fonden kunnet konstatere.
I 2019 igangsatte de et projekt på Amager og Hvidovre Hospital, hvor jordemødrene blev udannet i at finde tegn på vold og konflikter i hjemmet hos de gravide kvinder.
- Siden vi startede vores første projekt med jordemødre, er der blevet fundet mellem en og tre familier om ugen, der oplevede vold og konflikter i hjemmet i forbindelse med graviditeten, fortæller direktør i Mary Fonden, Helle Østergaard til TV 2 Kosmopol.
Og det har nu fået Mary Fonden til at udvide forsøget.
I fem kommuner i hovedstadsområdet skal sundhedsplejersker derned klædes på til både at opdage signaler og tegn på vold og overgreb i familier med helt små børn.
Det drejer sig om Albertslund, Glostrup, Helsingør, Hvidovre og Høje-Taastrup kommuner.
- Tidligere har man hverken vidst, hvordan man kunne se tegn på vold og konflikter, eller hvordan man skulle håndtere det, men nu udvider vi vores projekt til sundhedsplejerskerne, fordi de har en unik adgang til hjemmene, hvor de kan se efter tegn på problemer og spørge ind til det på en god måde, siger Helle Østergaard.
Volden intensiveres under graviditeten
Det vides ikke præcist, hvor stort problemet med vold og overgreb mod gravide kvinder herhjemme er.
En tidligere undersøgelse, som Mary Fonden har foretaget blandt kvinder på krisecentre, viste dog, at hver fjerde oplevede, at volden blev voldsommere under deres graviditet.
Samtidig oplevede halvdelen, at volden blev hyppigere efter graviditeten.
Og netop det at volden og konflikten ikke ophører efter fødslen, men i mange tilfælde i stedet eskalerer, gør at det er vigtigt at deltage i projektet med sundhedsplejersker, lyder det fra Marika Jensen, der er ledende sundhedsplejerske i Glostrup Kommune.
- Lige siden jeg hørte om det her projekt første gang, har jeg ønsket, at det også skulle ud i sundhedsplejen, fordi en mere systematisk tilgang til et sårbart emne som konflikter og vold forhåbentlig kan være med til at vi opsporer flere familier med de udfordringer, så færre børn oplever at vokse op i et utrygt hjem med vold og konflikter, siger hun.
Samtidig peger hun på, at det er den kvalificerede dialog mellem forældrene og sundhedsplejersken, der er et af de helt afgørende redskaber, sundhedsplejerskerne nu bliver styrket med og i, siger hun:
- Det er vigtigt, at det her projekt bliver målrettet alle småbørnsforældre, vi er i kontakt med. Man kan nemlig ikke se på folk, hvordan de lever, og derfor er en åben og tryg dialog helt afgørende i forhold til at komme de udsatte forældre til undsætning, siger Marika Jensen.