Eksperter: Sådan vil hverdagen forandre sig efter epidemien

Tidligere i historien har store epidemier ført til fundamentale ændringer af vores samfund og levevis. To fremtidsforskere giver her deres bud på, hvad corona-epidemien på lang sigt kommer til at betyde for vores hverdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Teltlejr uden for Vestvolden i København under koleraepidemien i 1853. Københavnere blev flyttet ud af deres hjem for at minimere smitterisikoen.
Foto: Det Kongelige Bibliotek

Kolera. Polio. Tuberkulose.

Ikke just ord, som vækker rare associationer.

Men tidligere tiders epidemier og sygdomme har faktisk medført positive ting, vi stadig har glæde af i dag. Kolera-epidemien i København i midten af 1800-tallet var for eksempel direkte årsag til en gennemgribende ombygning af hovedstadens kloaknet.

På samme måde vil den nuværende corona-epidemi også få en række blivende effekter. Sådan lyder forventningen fra blandt andre Liselotte Lyngsø, som er fremtidsforsker og partner i virksomheden Future Navigator.

Uddannelsesområdet kommer til at forvandles markant

— Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og partner i virksomheden Future Navigator

Hun peger blandt andet på, at corona-epidemien for alvor har sat skub i vores brug af nye teknologier for at få hverdagen til at hænge sammen.

- Vi har længe talt om ting som fjernunderundervisning, virtuelle møder og den slags. Med denne epidemi er der virkelig kommet turbo på. Når først vi mennesker finder ud af, hvordan det virker, ja, så sker der noget, og det er det, vi ser nu.

Mere fjernundervisning

Et eksempel er den fjernundervisning, som i disse dage finder sted på landets skoler og uddannelsesinstitutioner. Her er klasseværelset flyttet over i den virtuelle verden, og det er noget, Liselotte Lyngsø forudser, vi kommer til at se mere af.

- Uddannelsesområdet kommer til at forvandles markant, ikke mindst fordi underviserne nu får teknologien og den nye undervisningsform ind under huden. Det bliver meget interessant at følge.

Selvom corona-epidemien givetvis slutter på et tidspunkt, forudser hun, at de positive erfaringer fra perioden vil leve videre.

- Man skal typisk bruge seks uger på at ændre adfærd, og det vel at mærke for ting, man ikke har lyst til at ændre på. Når man ser det gode ved ændringerne, tager det ikke så lang tid.

Epidemier med langtrækkende følger

Koleraepidemien i København 1853

I sommeren 1853 blev København ramt af en voldsom koleraepidemi. I løbet af de fire-fem måneder epidemien varede, døde 4.700 københavnere, cirka tre procent af byens befolkning. En del af årsagen til, at koleraepidemien kunne sprede sig så voldsomt, var Københavns elendige vandforsyning og kloaksystem. Både spildevand og regnvand blev ført ud af byen i åbne grøfter langs vejene, folk boede tæt, og hygiejne var et ukendt begreb. Alt i alt ideelle betingelser for en epidemi.

 

Koleraepidemien førte til en efterfølgende gennemgribende om- og udbygning af hovedstadens kloaksystem. Epidemien var desuden direkte årsag til, at byens volde blev sløjfet, og kvartererne Nørrebro, Vesterbro og Østerbro kunne vokse frem – med mere plads og bedre sanitære forhold.

 

 

”Københavner-epidemien”

I 1952-53 ramte den sidste store polio-epidemi Danmark. Cirka 5.700 personer blev smittet, hvoraf 2450 fik lammelser og 262 døde. Særlig København blev hårdt ramt.

 

Den danske hovedstad blev internationalt kendt, fordi man i København begyndte at ventilere de lammede patienter og eksperimentere med de første respiratorer. ”Københavner-epidemien” blev på den måde starten på et nyt, medicinsk speciale, anæstesiologi, det vil sige det lægelige speciale, der omhandler bedøvelse og intensivbehandling.

 

Kilde: Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Nye arbejdsvaner

Også direktør i Instituttet for Fremtidsforskning, Daria Krivonos, forventer, at corona-krisen kommer til at give markante, blivende ændringer i vores samfund. Blandt andet peger hun på, at epidemien har tvunget mange til at arbejde hjemmefra og klare møder og andre opgaver over computeren.

Den måde at arbejde på rummer en stor fleksibilitet, og Daria Krivonos forventer, at vi efter corona-krisen vil gøre mere brug af online-møder end før, ligesom arbejdsdagen ikke nødvendigvis vil begynde klokken 9 og slutte klokken 17.

- Mange vælger lige nu at arbejde på andre tidspunkter af døgnet end normalt. Det har vist sig ikke at være et problem. Tværtimod rummer det fordele, både for den ansatte og for arbejdspladsen, siger hun. For hvis de ansatte arbejder forskudt, kan arbejdspladsen klare sig med færre skriveborde og mindre kontorplads og på den måde spare penge.

- Mange arbejdspladser vil kunne drage fordel af have brug for mindre plads. I dag står de fleste kontorer jo alligevel tomme sidst på eftermiddagen og om aftenen. Det er et stort ressourcespild.

Daria Krivonos tror, at forskudte eller fleksible arbejdstider vil blive langt mere udbredt, når danskerne vender tilbage til arbejdet efter corona-nedlukningen. Liselotte Lyngsø er enig:

- Nu bliver vi pludselig sat fri til at designe vores eget arbejdsliv, siger hun og forklarer, at udviklingen mod mere fleksible arbejdsmønstre allerede var på vej, men at den vil tage ekstra fart på grund af corona-krisen.

Nærkontakt bliver en luksus

Corona-epidemien har været en brutal lektion i, hvor let en virus kan sprede sig fra en person til den næste. Vi er alle blevet bevidste om, at en fare godt kan være skjult, og begge fremtidsforskere forventer, at den vished vil få betydning for måden, vi er sammen med andre på.

- Jeg tror, vi kommer til at se, at folk sætter sig så langt væk som muligt fra andre i togkupeen. Vi kommer til at være meget mere bevidste om vores møder med hinanden og vil passe bedre på os selv og andre, når vi føler os sløje, siger Liselotte Lyngsø, som forudser, at det også vil påvirke mødekulturen på jobbet.

Corona-epidemien kan blive et rygstød til en udfasning af kontanter

— Daria Krivonos, direktør i Instituttet for Fremtidsforskning.

- Nærkontakt bliver en luksus, storrummet erstattes af distancearbejde, og når vi endelig mødes, skal gruppen aldrig være større, end den kan dele to pizzaer, så vi kan få fuld gavn og feedback af hinanden.

Færre kontanter og fællesspisninger

Daria Krivonos regner med, at der kommer længere mellem eksempelvis de fællesspisningsarrangementer, som inden corona-krisen var meget populære i blandt andet København. Simpelthen fordi vi er blevet opmærksomme på, hvordan en virus kan sprede sig.

Hun forventer også, at denne bevidsthed kan få betydning for vores brug af kontanter. For hver gang en pengeseddel skifter hænder, stiger risikoen for, at en virus følger med.

- Lige nu ser vi, at mange butikker afviser kontanter eller opfordrer folk til at bruge betalingskort i stedet. Jeg tror, at corona-epidemien kan blive et rygstød til en udfasning af kontanter, siger Daria Krinovos.

Endelig peger hun på to faggrupper, der formodentlig får en fuldt booket kalender, når corona-krisen engang er overstået: Fysioterapeuterne, som skal udbedre skaderne efter utrænede folks pludselige lyst til at løbe lange ture, og så parterapeuterne, som står over for en stor opgave med at redde de forhold, som flere ugers isolation har sat på prøve.

Link kopieret!

Seneste nyt

Jes Dorph takker for donationer til kommende retssag

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den tidligere TV 2-vært Jes Dorph-Petersen takker på sin Facebookside alle, der har støttet hans crowdfunding til en kommende retssag.

- Sagens kerne er naturligvis den advokatundersøgelse, der i 2020 kostede mig karrieren. Jeg har lagt sag an mod advokat Yvonne Frederiksen, som jeg mener handlede groft ansvarspådragende og derfor nåede frem til en forkert og uretfærdig konklusion, skriver Jes Dorph.

Tidligere i denne uge kom det frem, at han havde udsendt en mail til venner, kolleger, eks-kolleger, bekendte og familiemedlemmer, hvor han bad om økonomisk hjælp til sagen. Og det har umiddelbart båret frugt, ifølge journalisten selv.

Jes Dorph mistede tilbage i 2020 sit job som studievært efter en intern undersøgelse om seksuelt krænkende adfærd på TV 2.

Retssagen begynder i januar 2025.

Link kopieret!

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød efter fund af salmonella

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød, der er blevet solgt i flere supermarkedskæder.

Årsagen er, at der er påvist salmonella. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Oksekødet er produceret 19. november og er bedst før 26. november.

Det er blevet solgt i Bilka, Føtex, Netto, Rema 1000, Meny, Spar, Min Købmand, Let-Køb, Løvbjerg og på Nemlig.com. Danish Crown oplyser, at man ikke har et overblik over, hvor mange pakker hakket oksekød det konkret drejer sig om.

Det skyldes, at det er flere forskellige varianter - både i forhold til vægt og fedtprocent.

Slagteriet oplyser desuden, at alle supermarkedskæder er blevet informeret om, at de skal fjerne kødet.

Link kopieret!

Politiet på bar bund i sag om forsvundet 16-årig

Foto: Privat foto

Midt- og Vestsjællands Politi leder fortsat efter den 16-årige Josefine, der forsvandt fra sit bosted fredag aften.

Det oplyser politikredsen til TV 2 Kosmopol.

- Vi har afsøgt flere muligheder, men uden held. Vi leder stadig vidt og bredt og har været i kontakt med mange og fået mange henvendelser. Men vi ved stadig ikke, hvor hun er, siger vagtchefen.

Bostedet, som den 16-årige forsvandt fra fredag aften, er beliggende i Odsherred Kommune.

Vagtchefen hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser dog til TV 2 Kosmopol, at man samarbejder med andre politikredse i søgningen efter Josefine.

Dog ønsker politikredsen ikke at uddybe, hvilke politikredse der er involveret i eftersøgningen, ej heller hvor den 16-årige er hjemmehørende.

Link kopieret!

Muligt Superliga-comeback til Rezan Corlu

Rezan Corlu ser udover Lyngby Stadion, hvor han snart kan få comeback.
Foto: Marius Godballe/TV 2 Kosmopol

Lyngby har netop offentliggjort sin trup til kampen mod FCK senere i dag, og her er Rezan Corlu med for første gang siden sin alvorlige meniskskade tilbage i januar. 

Du kan læse mere om Rezan Corlus vej tilbage til fodboldbanen her.

Link kopieret!

Amagers næstældste værtshus sat til salg

(Arkivfoto).
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Går man med en drøm om at eje et historisk værtshus, har man nu chancen for at erhverve sig Amagers næstældste af slagsen.

Vinstuen, som ligger på Christmas Møllers Plads, er nemlig sat til salg.

I et opslag på Facebook annoncerer ejerne bag værtshuset, at man søger en ny ejer, der kan drive vandhullet videre.

Bodegaen Vinstuen åbnede i 1917 i det, der dengang var en nyopført ejendom ud mod Christianshavns voldanlæg.

Værtshuset har faktisk været til salg længe – faktisk omkring et år – men på grund af manglende interesse tyer ejerne bag Vinstuen nu til Facebook i håb om at komme igennem med salget.

Ifølge avisen AmagerLiv er Guldhuset i Woltersgade i øvrigt det eneste værtshus på Amager med flere år på bagen end Vinstuen.

Link kopieret!

Danmark vinder sølv ved EM i en af verdens hurtigst voksende sportsgrene

Duoen Anders Bergholdt og Karin Ptaszek-Kochis hentede lørdag Danmarks første medaljer ved et EM i sporten pickleball nogensinde.
Foto: Dansk Tennis Forbund

To københavnske udøvere af sporten pickleball sikrede lørdag Danmark sølvmedaljer ved historiens første europamesterskaber i pickleball.

Ved turneringen i Southampton i England nåede duoen Karin Ptaszek-Kochis og Anders Bergholdt, der begge spiller i klubben Pickleball Copenhagen, hele vejen til finalen i mixed double i aldersgruppen 50 +, hvor man dog måtte se sig slået af et engelsk par.

- Vi er rigtig stolte. Det betyder meget. Jeg mener, der er 24 lande med, og vi bliver nummer to, udtaler Karin Ptaszek-Kochis i en pressemeddelelse.

For Ptaszek-Kochis er ketsjersport ikke en fremmed størrelse. Hun tidligere landsholdsspiller i tennis, hvor hun ni gange har repræsenteret Danmark i Federation Cup.

Pickleball er en ketsjersport, der spilles på en bane i badmintonstørrelse med en let bold og et paddle-bat, og hvor trækkes på sportslige elementer fra spil som tennis, badminton og bordtennis.

Ifølge Dansk Tennis Forbund er pickleball en af verdens hurtigst voksende sportsgrene målt på udbredelse og antal udøvere.

Link kopieret!

En million elkunder advares

Foto: Screendump

Andel Energi advarer sine cirka 1,1 million elkunder om "svindelbølge" af falske mails med Andels navn og logo, hvor der gives en påmindelse om en ubetalt regning.

Det skriver Andel Energi i en pressemeddelelse, hvori der opfordres til at ignorere og slette mailen.

Link kopieret!

Beredskab rykkede ud til røg fra kælder: Viste sig at være noget helt andet

Foto: Presse-fotos.dk

Hovedstadens Beredskab rykkede søndag morgen ud til melding om røg fra en kælder. Anmeldelsen kom fra Kalkbrænderihavnsgade på Østerbro.

Af billeder fra stedet fremgår det, at både politi, ambulance og brandvæsen var hurtigt fremme på stedet.

Det blev dog ikke behov for hverken livreddende førstehjælp eller en større brandslukning. Det skriver beredskabet på X.

- Det viste sig at være damp fra utæt damprør. Vi har forlade skadestedet.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google