Gamle kommunale flertal holder fast i magten til sidste sekund

På trods af magtskifter i flere kommuner ved kommunalvalget træffer de snart afgående kommunalbestyrelser fortsat store beslutninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Selvom Søren Friis Trebbien og Det Konservative Folkeparti opnåede fire mandater ved valget i Hvidovre, får de ingen indflydelse på den nye kommuneplan, fordi de i dag ikke har plads i kommunalbestyrelsen.

Selvom vi for bare to uger siden var ved stemmeurnerne og valgte nye kommunalbestyrelser og byråd, så sidder de gamle politiske flertal stadigvæk på magten frem til årsskiftet.

Og i flere kommuner træffer politikerne fortsat afgørelser i vigtige sager, selvom valget gav et nyt politiske flertal.

Et af de steder er Hvidovre, hvor spørgsmålet om, hvorvidt der skulle bygges på det grønne areal Cirkusgrunden, har været et ”stur, stur nummer” i valgkampen.

- Vi vil jo gerne bevare de grønne områder her i Hvidovre. Dem har vi ikke mange af, så dem skal vi værne om, og så synes vi, der er mange andre projekter, man kunne starte med at opføre, siger Søren Friis Trebbien, der var konservativ spidskandidat i Hvidovre ved kommunalvalget.

Det kan vi jo ærgre os over. Vi ville jo gerne have været med i det samarbejde.

— Søren Friis Trebbien, spidskandidat, Hvidovre Kommune (K)

Men han og partifællerne får i første omgang ingen direkte indflydelse på byggeplanerne.

For selvom partiet med fire mandater opnåede den med længder største vælgerfremgang i Hvidovre, har de ingen pladser i den nuværende kommunalbestyrelse.

Og det er den nuværende kommunalbestyrelse, der kort før jul forventes at vedtage en ny kommuneplan, der giver mulighed for byggeri på Cirkusgrunden.

- Det kan vi jo ærgre os over. Vi ville jo gerne have været med i det samarbejde, og mit ønske havde været, at man havde skubbet beslutningen over til den nye kommunalbestyrelse, hvor man kunne have truffet beslutningen, siger Søren Friis Trebbien (K).

De aftrædende byråd træffer store beslutninger i disse dage. Det betyder blandt andet, at Stenløse Å formentlig skal graves op. Se vores indslag om historien her.

Kommuneplanen lægger rammerne for udviklingen af en kommune 12 år frem, og den skal revideres hvert fjerde år.

Der er alene tale om visioner for byplanlægningen, mens lokalplaner til de enkelte projekter skal vedtages af de til enhver tid siddende kommunalbestyrelser.

Alligevel er det opsigtsvækkende at vedtage så central en plan, før en nyvalgt kommunalbestyrelse tiltræder, når det politiske flertal er skiftet, som det er tilfældet i Hvidovre, hvor SF ser ud til at overtage borgmesterposten fra Socialdemokratiet. Sådan lyder det fra en kommunalvalgsekspert.

- Hvis borgmesteren og det samme flertal fortsætter, vil man tit bare træffe de her beslutninger. Men kommer der et nyt flertal, vil man ofte tænke sig om en ekstra gang, siger Martin Vinæs Larsen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Bekymring over klimasikring i Egedal

I Egedal Kommune er det debatten om klimasikring af Stenløse Å, der har givet store bølgeskvulp i valgkampen.

Med udsigten til mere regnvand i fremtiden og nye krav fra EU om, at overløbende kloaker ikke må forurene vandet i åen, skal der gøres noget.

Men ligesom 1.600 andre medlemmer af Facebook-gruppen Bevar Stenløse Å, er formand Stig Bundgaard bekymret for, at løsningen bliver at grave kloakrør ned under åen med konsekvenser for både natur og åens naboer.

Man skal fælde alle træer hele vejen igennem, og man vil fuldstændig smadre folks baghaver.

— Stig Bundgaard, fmd., Foreningen Bevar Stenløse Å

- Man skal bruge en arbejdsvej på 10-15 meter, så man skal fælde alle træer hele vejen igennem, og man vil fuldstændig smadre folks baghaver, siger han.

Valget gav stor fremgang til flere af de partier, der i stedet hellere ser kloakeringen lagt i vejene langs åen. Blandt andet stormede den nye lokalliste Ny Egedal, som Stig Bundgaard også var opstillet for, ind i byrådet med fire af 21 mandater.

Alligevel vedtog et flertal i det aftrædende byråd på et møde onsdag i sidste uge at give kommunens vandselskab Novafos en såkaldt § 25-tilladelse til at gå videre med undersøgelserne af projektet, uden at pålægge dem at undersøge muligheden for kloakering i vejene.

Stig Bundgaard er formand for Foreningen Bevar Stenløse Å med 1.600 medlemmer på facebook.

Karsten Søndergaard (V), der ser ud til at skulle afgive borgmesterkæden til Socialdemokratiet ved årsskiftet, mener dog, det er helt naturligt, at beslutningen træffes nu.

- Det er en meget kompliceret sag, og jeg synes ikke, det er rimeligt, at ni nye byrådsmedlemmer, der tiltræder 1. januar, på kort tid skulle sætte sig ind i sagen og træffe en beslutning, forklarer han.

SF havde hellere set sagen udskudt til det nye byråd.

- Det har været en del af valgkampstemaet, og vi mener jo, at vælgerne har givet et klart signal om, at de ikke ønsker denne her løsning, siger partiets spidskandidat, Jens Skov.

Selvom kommunalvalgsekspert Martin Vinæs Larsen ikke mener, der er behov for at indføre regler på området, bør de enkelte kommunalbestyrelser og byråd nøje overveje, hvilke beslutninger de træffer mellem et valg og tiltrædelsen af de nyvalgte politikere.

- Jeg tror, man skal passe meget på med at træffe vigtige beslutninger, hvis man er i en situation, hvor der kommer et nyt flertal i kommunalbestyrelsen. Både fordi det bare kan være noget kedeligt politisk drilleri, hvor det alligevel bliver omstødt bagefter. Men også fordi det kan skabe en frustration hos vælgerne, hvor de tænker, de har sat en ny retning for kommunen, men den gamle retning bliver fortsat.

Kommuneplan udsat i Lejre

I Lejre Kommune er man gået en anden vej. Her diskuteres kommuneplanen også flittigt, og høringsfasen har indbragt over 350 indsigelser fra borgerne til fremtidens byudvikling.

Men efter flertallet skiftede ved valget, tog politikerne konsekvensen og udsatte vedtagelsen af kommuneplanen til den nye kommunalbestyrelse.

God logik, mener den formentlig kommende Venstre-borgmester.

Det betyder jo, at de 25 mennesker der kommer til at stå bag den nye kommuneplan ikke kan tørre ansvaret for beslutningerne af på den tidligere kommunalbestyrelse.

— Tina Mandrup, spidskandidat, Lejre Kommune (V)

- Det betyder jo, at de 25 mennesker der kommer til at stå bag den nye kommuneplan ikke kan tørre ansvaret for beslutningerne af på den tidligere kommunalbestyrelse. Det er meget afgørende, siger Tina Mandrup.

Bliver hun udpeget som borgmester ved det konstituerende kommunalbestyrelsesmøde i Lejre onsdag, vil hun arbejde for, at store beslutninger som kommuneplaner fremover ikke kommer i karambolage med valgene.

- Jeg vil foreslå, at det kommer til at ligge midt inde i en valgperiode, så dem der tager beslutningerne også er dem, der står på mål for dem ved et valg, lyder løftet fra Mandrup (V).

De konstituerende møder i kommunerne, hvor den endelige magtfordeling finder sted, skal afholdes i perioden mellem den 1. december til 15. december, hvorefter de nyvalgte byråd og kommunalbestyrelser trækker i arbejdstøjet fra årsskiftet.

Den formentlig kommende borgmester i Lejre Kommune, Tina Mandrup (V).
Link kopieret!

Seneste nyt

Nu lukkes motorvej helt på grund af glat føre

Helsingørmotorvejen spærres i sydgående retning mellem 7 Kokkedal og 10 Hørsholm S på grund af flere uheld på strækningen og det glatte føre, hvor flere busser er havareret.

Der er kødannelser på strækningen, og der forventes først normal trafik sidst på aftenen.

Link kopieret!

Topchef fik mere end tre millioner i fratrædelsesaftale

Arkivfoto. Hillerød Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den tidligere topchef i Hillerød Kommune Lars Mørk i september fratrådte sin direktørstilling i kommunen, kunne han tage 3,3 millioner kroner med sig i fratrædelsesgave.

Det viser en aktindsigt Ekstra Bladet har fået. Ifølge Hillerød Kommune var fratrædelsen et udtryk for et ønske om "en ny profil" på posten.

Link kopieret!

Dansker hyldes på Empire State Building

Empire State Building lyser fredag op i rød-hvide farver. Det sker, efter at danske Victoria Kjær Theilvig tidligere på ugen vandt Miss Universe-konkurrencen. Det fremgår af bygningens hjemmeside.

Link kopieret!

Politi efterlyser 16-årig: Har du set Josefine?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser fredag aften 16-årige Josefine, som er forsvundet fra sit bosted.

Politikredsen opfordrer samtidig til at man kontakter politiet via 114, hvis man ser hende.

"Vi vil gerne høre fra hende eller om hende", lyder det fra politiet.

Link kopieret!

Hurtigst udsolgt i Europa: Ironman i København slår rekord

Stephen Derrett fra Storbritannien kommer over målstregen som herrernes nummer 1 under Ironman Copenhagen i København søndag den 18. august 2024.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Ironman Copenhagen 2025 melder udsolgt og er den hurtigst udsolgte ironman-stævne i Europa i år.

Det fremgår af en pressemeddelelse fredag aften.

Her udtaler Jacob Nørgaard, som er landechef for Ironman Danmark, at "det er fantastisk, at vi allerede nu kan melde udsolgt til Ironman Copenhagen 2025".

- Interessen har været overvældende, og vi ser frem til at skabe en kæmpe fest i hjertet af København, siger han i pressemeddelelsen.

Ironman i København vil blive afholdt 17. august næste år. 3200 atleter fra mere end 78 lande har tilmeldt sig.

Det fremgår desuden af pressemeddelelsen, at Ironman Copenhagen 2025 er blevet udsolgt 165 dage hurtigere end 2024-udgaven.

/ritzau/

Link kopieret!

Falck har "mandet godt op" i vintervejret

Der har været travlhed hos Falck gennem hele dagen – og i hele landet.

Det oplyser driftsleder i Falck Robin Henriksen til TV 2.

Falck har assisteret ved godt 150 fritrækninger, hvor bilister for eksempel er endt i en grøft eller ikke har kunnet forcere en bakke.

I morges var Falck kaldt ud til mere end 300 tilfælde, hvor biler ikke kunne starte på grund af kulden, mens det har assisteret ved lige under 60 uheld.

Sneen falder fortsat, særligt i Nordsjælland, og det betyder, at der er "mandet godt op" på mandskab i forhold til en normal fredag aften.

Link kopieret!
Lige nu

Biler kan ikke sætte i gang på sneglat motorvej

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Problemerne på Helsingørmotorvejen fredag eftermiddag er endnu ikke forbi.

For selvom vejhjælp er ude for at hjælpe strandede biler videre, kan mange fortsat ikke sætte i gang op ad bakkerne. Det skriver DR P4 Trafik.

Det har blandt andet den umiddelbare konsekvens, at Hørsholm by er presset af trafik, da mange søger udenom motorvejen.

Ifølge P4 Trafik er meldingen her dog, at flere biler ikke kan komme videre fra rundkørslerne på grund af det glatte føre.

Det er særligt i sydgående retning, at problemerne hober sig op.

Link kopieret!

Vej ryddet efter uheld - men køen har vokset sig enorm

Isterødvejen var spærret i begge retninger som følge af et uheld på strækningen.

Der er nu ryddet op efter uheldet, men køen er fortsat massiv, beretter DR.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google