'Grisefarvet' og 'danskerluder' - Kan en hvid dansker udsættes for racisme?
Når en etnisk hvid dansker kaldes 'grisefarvet', 'danskerluder' eller 'hvide svin', er det så racisme? Vi har spurgt to eksperter.
Her på TV 2 Lorry satte vi i sidste uge fokus på hverdagsracisme. Vi fortalte om minoriteter, som oplever at blive udsat for racistiske tilråb.
I forbindelse med dækningen har vi modtaget adskillige henvendelser fra seere på mail og Facebook. Her skriver de, at vi på TV 2 Lorry fokuserer for ensidigt på racisme mod minoriteter, og at hvide danskere i lige så høj grad bliver udsat for racisme.
Blandt andet skriver Ronni Salqvist:
- Hvad så når danskere bliver udsat for racisme? Det går sgu begge veje!
Og Lillibeth Møller Drejer skriver på et af vores Facebookopslag:
- Det går vist begge veje TV 2 Lorry. Vi andre bliver også chikaneret af dem!
Men kan hvide etniske danskere blive udsat for racisme? Eller er det kun forbeholdt minoriteter?
For at få svar på de spørgsmål har vi kontaktet to eksperter.
Uenighed blandt eksperter
Ifølge Mira C. Skadegård, der er forsker i diskrimination på Aalborg Universitet, kan man ikke kalde det racisme, selvom en etnisk hvid dansker bliver kaldt for 'danskerluder' eller 'hvide svin'.
- Man kan godt føle, at det er meget ubehageligt, krænkende og uretfærdigt. Men man kan ikke kalde det racisme, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:
- Racisme knytter sig til en historisk udelukkelse af minoriteter. Historiske nedgørelse som er sket igennem flere hundrede år.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol
Ifølge Mira C. Skadegård skal to forhold være til stede, før man kan kalde det racisme. Der skal være foregået en historisk undertrykkelse af en bestemt befolkningsgruppe. Og der skal være et skævt magtforhold mellem majoriteten og minoriteten i befolkningen. Majoritetsbefolkningen skal for eksempel kunne fratage minoritetsgruppen nogle muligheder eller privilegier.
Så hvis man skal tale om racisme mod hvide danskere, ud fra et historisk sociologisk perspektiv, så kræver det, at man rejser flere hundrede år tilbage i tiden, undertrykker den hvide befolkning, tager tilbage med en tidsmaskine til nutiden og kalder en etnisk hvid dansker for et 'grisefarvet danskersvin'.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol
Men skifer man sociologi-brillerne ud med jura-briller, så ser verden anderledes ud. Derfor har cand.jur. Tine Birkelund Thomsen fra Institut for Menneskerettigheder også en anden fortolkning af, hvornår noget kan kaldes racisme.
- Man kan jo definere racisme på mange forskellige måder. En ting er, hvordan man definerer det i historisk eller i sociologisk kontekst. Noget helt andet er, hvordan man definerer racisme rent juridisk, siger hun og fortsætter:
- Og i strafferetslig forstand, hvis man taler racismeparagraf, som beskytter mod hadefulde ytringer, så er man også beskyttet af paragraffen, selvom man tilhører majoritetsbefolkningen, siger Tine Birkelund Thomsen til TV 2 Lorry.
Men hvor tit sker det egentligt, at hvide danskere udsættes for racisme i strafferetslig forstand? På Anklagemyndighedens vidensdatabase kan man se alle offentlig tilgængelige racismedomme fra 2000 til 2020.
Her er der flere meget grove hadforbrydelser mod muslimer, jøder og romaer. Men der findes ikke én eneste dom, hvor hvide etniske danskere udsættes for racisme.
Men det betyder ikke nødvendigvis, at racisme mod hvide etniske danskere ikke findes.
- Der er generelt et stort mørketal på det her område for hadforbrydelser, siger Tine Birkelund Thomsen og uddyber:
- Der er en masse, som oplever at blive udsat for de her hadforbrydelser, men som ikke efterfølgende anmelder det. Så det kan sagtens foregå, selvom vi ikke har sager om det.