Klassisk eller vegansk: Sådan laver du perfekt valgflæsk

For mange danskere er valg lig med stegt flæsk med persillesovs. Hvad enten du er til den klassiske mormor-version eller til den nye, veganske version, så giver vi dig de bedste tips til valgflæsket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Umut Sakarya ejer Guldkroen i København, hvor der bliver serveret stegt flæsk i rigelige mængder.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi

Valgfesten er for alvor i gang. Og en rigtig fest kræver også det helt rette festmåltid.

På valgaften ynder mange danskere at få valgflæsk. Men hvordan er det nu liiiige, man sikrer et sprødt ydre og et blødt indre.

Fortvivl ej! Vi guider dig, så du kan imponere dig selv og dine gæster.

Til at give dig den bedste guide, har vi allieret os med Danmarks ukronede stegt flæsk med persillesovs-konge. Nemlig Umut Sakarya. 

Valgflæsk eller stegt flæsk?

  • Selvom mange danskere kalder stegt flæsk for valgflæsk, når de spiser det på valgaftenen, så er det faktisk to vidt forskellige ting.

  • De fleste ved nok, hvad stegt flæsk er. Og i 2014 blev stegt flæsk med persillesovs kåret som Danmarks nationalret.

  • Valgflæsk er derimod ikke nær så appetitligt. Valgflæsk er nemlig lokkende, gyldne løfter, som en kandidat eller et parti fremsætter før et valg for at få stemmer, men som de ikke agter at opfylde.

  • Det var faktisk først ved Folketingsvalget i 2011, at medierne begyndte at koble begrebet valgflæsk sammen med retten stegt flæsk.

  • I 1900-tallet var stegt flæsk på ingen måde et fest-måltid. I stedet blev det karakteriseret som en "ufin" fattigmandsspise.

Kilde: Videnskab.dk, Ordnet, FødevareWatch

Tip nummer 1: Kødet

Det giver måske sig selv, men kødet er vigtigt. I hvert fald hvis du laver den klassiske mormor-version. Hvis du virkelig vil brillere, skal du - ifølge Umut Sakarya - dog undgå den pakkede version, som du finder i dit lokale supermarked.

- Hvis man er i nærheden af en dansk gammeldags slagter, så skal man bede om at få skåret 1,5-2 cm tykke skiver. Så sikrer man nemlig sprødt svær og saftigt kød, siger Umut Sakarya.

Er man ikke så heldig at bo i nærheden af en slagter, anbefaler han, at man køber en ribbensteg og skærer sine egne stykker.

Artiklen fortsætter under billeder.

Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix

Tip nummer 2: Sovsen

Til en rigtig omgang valgflæsk hører sig også persillesovs. Og her er de rette ingredienser igen alfa og omega.

- Sovsen skal laves på fløde. Rigtig meget fløde. Og så skal man lade vær med at bruge kartoffelvand og letmælk, siger Umut Sakarya og tilføjer, at man skal bruge frisk persille i rigelige mængder.

Tip nummer 3: Det rette tilbehør

All right. Nu har du styr på svin og sovs. Og selvom det er en lækker kombination, som sagtens kan spises som chips med dip, så vil de fleste nok tilføje lidt ekstra lir.

Kartofler skal der til. Ifølge Umut Sakarya, skal det ikke være en hvilken som helst kartoffel, men aspargeskartofler.

- Og så skal man have noget surt til, for eksempel rødbeder, så det ikke bare er fedt, men der faktisk kommer en smagsoplevelse, siger han til TV 2 Lorry.

Stegt flæsk ala Umut

Til fire personer skal du bruge:

  • 3 kilo Flæsk (1,5 cm tykkelse)

  • Salt

Sådan gør du: Læg flæsket taglagt med sværsiden opad og stege i ovnen ved 200 grader i cirka 45 min. Skru derefter op på 230 grader til sværene på flæsket poppet op.

Persillesovsen

  • 2 l. Fløde

  • 1 budt persille

  • 10 hele sort peber

  • 3 laurbærblade

  • 1 tsk. groft salt

  • 5 spsk. Maizena

  • 2 håndfuld Groft skåret rodfrugtblanding

  • Salt

Sådan gør du: Kog fløden op med laurbærblade, sortpeber, persillestilke og rodfrugtsblanding. Lad det køle af og trække natten over. Sigt fløden og jævn med maizena. Smage til med salt og friskhakket persille.

Kartofler

  • 1,5 kilo aspargeskartofler

  • Vand

  • Salt

  • Smør

  • Persille

Sådan gør du: Bring vand, salt og kartofler i kog og lad dem træk færdig i gryden. Pil kartoflerne og vend den med persille og smør inden servering

Opskrift: Guldkroen.

Den veganske version

Spiser du ikke kød? Så kan du stadig få dig en omgang valgflæsk.

Med hjælp fra Kasper og Karina, der står bag hjemmesiden og bloggen veganer.nu, kan du for eksempel forsøge dig med deres version, som de kalder stegt elsk med persillesauce.

Ifølge dem, har den veganske version næsten samme smag og konsistens som den almindelige, traditionelle, danske ret. 

Stegt elsk med persillesauce

Til fire personer skal du bruge:

  • 500 g tofu (fast - gerne røget)

  • 2,5 spsk rapsolie

  • 2,5 spsk sojasauce

  • 6 spsk gærflager

  • 2 spsk vand

Sådan gør du:

Tag tofuen ud af pakken, fold et klæde omkring den og pres den let med hænderne, så noget af væden kommer ud af den.

Skær tofuen på den lange led i max 1/2 cm tykke skiver – skiverne må meget gerne have varierende tykkelse, men IKKE være tykkere end 1/2 cm.

Lav en marinade af olie, sojasauce, gærflager og vand, der røres godt sammen – den skal ikke være for tyk (men heller ikke for tynd), så den svøber sig godt om tofuskiverne, når de marineres. Tykkelsen kan variere en del afhængig af, hvilke gærflager, der anvendes, så tilføj evt. lidt ekstra vand, hvis den føles for tyk.

Læg tofuskiverne i marinaden og lad dem marinere heri i ca. 1 time, hvor de jævnligt – forsigtigt – vendes, så marinaden kommer overalt på skiverne.

Steg tofuskiverne i marinaden ved mellemhøj varme i ca. 30-40 minutter (de sidste 10 minutter ved lidt lavere varme) hvor de jævnligt vendes, så de bliver godt gennemstegte.

Imens tofuen steger, går du i gang med at ordne kartofler og lave persillesauce:

Sovs og kartofler:

  • 40 g frisk persille (40 g = 2 bøtter)

  • 3 stk grønsagsbouillonterning

  • 6 dl vand

  • 4 spsk hvedemel

  • 4 spsk havrefløde (eller anden plantefløde)

  • 0,125 tsk salt (smag til)

  • 0,125 tsk peber

  • 1 kg kartofler

Sådan gør du:

  • Skyl og hak persille fint

  • Pisk hvedemel og vand godt sammen til en jævn masse

  • Bring melblandingen op og koge sammen med bouillonterningerne (der langsomt vil opløses undervejs), mens der hele tiden røres i den – tilsæt om nødvendigt lidt vand undervejs – og tilsæt efter 3-5 minutter (når ønsket konsistens er opnået) persille

  • Tilsæt plantefløde og smag til med salt og friskkværnet peber

  • Skræl kartofler og kog dem i letsaltet vand de sidste ca. 15 minutter af tofuens stegetid

Opskrift: Veganer.nu

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google