Læge med lidelse kan ikke få job: 'Det er fuldstændig håbløst'
Antallet af danskere med en autisme-diagnose er eksploderet, men vi er alt for dårlige til at få dem integreret på arbejdsmarkedet, lyder kritikken fra Dansk Autisme Forening.
Mandag fortalte TV 2 Kosmopol historien om Robert Winther, der på grund af sin Asperger-diagnose ikke har været i stand til at finde et job som læge, selvom han har brugt årevis på at uddanne sig til netop det.
Men Robert Winthers historie er langt fra en enestående historie, lyder det fra Brian Jensen, der er formand for Dansk Autisme Forening.
En ny undersøgelse som Landsforeningen Autisme har lavet sammen med konsulentvirksomheden HBS Economics, viser, at mange i gruppen af borgere med en psykiatrisk diagnose bliver tabt på gulvet. Mens op mod 80 procent af alle voksne er i arbejde eller under uddannelse, er kun 30 procent af alle med en autismediagnose i beskæftigelse.
Og det er ikke kun forfærdeligt for de mange med Asperger- og autismediagnoser, der ikke bliver en del af arbejdsmarkedet.
- Det er fuldstændig håbløst. Og hvis du spørger en politiker, vil de nok også hive hårene ud af hovedet. Det er virkelig dårligt for samfundsøkonomien, siger Brian Andersen til TV 2 Kosmopol.
Du kan se hele vores indslag med Robert Winther i klippet nedenfor. Artiklen fortsætter nedenunder.
Antallet af danskere med en autisme-diagnose er eksploderet fra omkring 100 personer i 1994 til 45.000 i 2018, og derfor er det en virkelig stor gruppe mennesker, der burde få bedre støtte og vejledning for at blive en succes, mener han.
Risikerer at ende på overførselsindkomst
Især fordi mange af dem allerede har taget en uddannelse, der gør dem kvalificerede.
- Ikke nok med at vi har brugt rigtig mange penge på en uddannelse til nogen, der faktisk er rigtig, rigtig kvalificerede til at yde noget på arbejdsmarkedet, så risikerer vi faktisk, at de ender på overførselsindkomst, så det er rigtig dårligt for samfundet, at vi ikke kan ændre vores rammer en lille smule og være mere rummelige.
Han bliver bakket op af Helga Schultz, der er forkvinde for Yngre Læger.
Hun peger nemlig også på rummelighed, som helt afgørende for at lykkes med at integrere personer med diagnoser på arbejdsmarkedet.
- En stor del af problemet er det fokus, vi har på produktivitet, hvor fokus er på hastighed. Så hvis nogen ikke kan arbejde ligeså hurtigt som andre, så bliver det hurtigt udpeget som et problem, siger hun.
Ifølge Brian Andersen er det især arbejdsgiverne, der skal yde en ekstra indsats for at øge mulighederne for personer med autisme på arbejdsmarkedet.
- Der er masser af tiltag, hvor man kan tale med medarbejderen om det og sige:, "hvad er det egentlig, du lige har brug for," så man kan tilrette arbejdsopgaverne, så de matcher dem, så får man også rigtig meget udnyttelse ud af det, siger han.