Landets (måske) mest julepyntede gade slukker: ”Vi er i en krise”
Hvert år sidste fredag i november bliver der tændt op i julelysene på Angolavej på Amager, men det bliver ikke tilfældet i år.
Angolavej på Amager er nærmest Danmarkskendt for deres overdådige julebelysning.
Men når julen nærmer sig i år, så bliver der ikke tændt for landets måske mest julepyntede vej.
Som konsekvens af energikrisen og de stigende priser, har beboerne på Angolavej på Amager nemlig besluttet at droppe julebelysningen i år.
Det siger Henrik Petersen, som selv bor på Angolavej, til TV 2 Lorry.
- For dem der kender Angolavej, så bliver det desværre ikke det samme. Vi kommer til at skrue meget ned.
Artiklen fortsætter under billedet...
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry
Beboerne ønsker nemlig at vise samfundssind og påtage sig et ansvar i energikrisen.
- Vi er i en krise. Der er problemer med energien. Og vi bliver nødt til at vise, at vi også vil være med her, siger Henrik Petersen.
Enorme elregninger
På Angolavej har det de seneste næsten 20 år været lidt at en tradition at pynte op til jul med tusindvis af julelys.
De pyntede huse har mange år været så populære, at mange besøger den ellers så stille villavej for at se lysshowet - så mange at det til tider har skabt trafikkaos.
Selve traditionen med julelysene har dog også været forbundet med store udgifter. I 2020 fortalte Henrik Petersen, at julelyset dengang gav en elregning på 1300 kroner om måneden.
En regning, der med de nuværende elpriser, blot er steget endnu mere.
- Selvfølgelig er det da lidt surt. Men vi har jo ikke tænkt os at slukke for julen. Det er kun lyset, der bliver lukket ned for, vi holder jul stadigvæk. Og det tror jeg da, alle her på vejen er enige om. Selvfølgelig skal vi da have jul, siger Henrik Petersen.
Beboerne håber da også på at kunne tænde for de mange julelys igen til næste år.
Slut med historisk udsmykning
Tidligere mandag offentliggjorde Hotel d'Angleterre, at der i år ikke bliver nogen storslået juleudsmykningen på Kongens Nytorv i København.
- Med tungt hjerte, men med forståelse for situationen, har vi i dag besluttet, at der ikke kommer til at være julebelysning på d’Angleterres facade i år, skriver hotellets PR- og kommunikationsmanager, Signe Thorup i en mail til TV 2 Lorry.
Beslutningen om at droppe julebeslutningen på facaden i år, kommer efter, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde i sidste uge fortalte, at man som konsekvens af energikrisen ville slukke lyset på offentlige bygninger og sænke temperaturen i bygningerne til 19 grader.
- Vi vil slukke for al udendørs belysning. Bygninger, der illumineres, fordi de er flotte at se på, men hvor det ikke har en praktisk betydning, skal altså ikke oplyses, lød det i den forbindelse.
Også både Tivoli og Strøget er man i gang med at vurdere, hvorvidt og hvordan man skal begrænse brugen af julelys denne vinter.
Alle bør tage stilling
Spørger man Brian Vad Mathiesen, der er professor i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er det netop nødvendigt, at vi alle sammen tager stilling til vores energiforbrug.
Han vurderer nemlig, at det er mange bække små, der kan få betydning.
- Det er en god idé, at vi tager stilling til det energiforbrug, vi har: Er det noget, vi har brug for? Er det noget, vi kan undvære? Kan vi justere, hvor meget strøm, vi bruger? Kan vi målrette det, så vi er sikre på, at vi ikke bruger mere, end hvad godt er?, siger han til TV 2 Lorry.
- Vi er interesseret i at reducere forbruget, fordi de reducerer prisen for os alle sammen. Vi hjælper hinanden ved at spare på energien.