De stillede op til kommunalvalget: Næsten halvdelen oplevede chikane og trusler
45 procent af alle dem, der stillede op til kommunalvalget i 2021 har oplevet chikane og trusler, viser en ny analyse.
- Da jeg åbnede min indbakke, kunne jeg se en mail, hvor ordlyden var, at jeg skulle pakke mine ting og rejse til Muhammeddanistan, og at jeg ikke har noget med det her land at gøre.
Næsten halvdelen af alle kandidater til kommunalvalget har oplevet chikane eller trusler, viser en ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder, og Ibrahim Benli (E), der er 2. viceborgmester i Herlev, er blandt dem, der har prøvet det på egen krop.
Opfordringen til at rejse ud af landet faldt dagen efter, at han og Enhedslisten havde stillet et nyt forslag, og det var især det faktum, at afsenderen brugte hans minoritetsbaggrund som anledning til at sende en chikanerende besked, der påvirkede ham.
- I det øjeblik, det bliver personfikseret, og ens etnicitet og baggrund bliver genstand, så bliver det en ubehagelig oplevelse, og så kan man ikke længere skelne mellem at være en politisk aktør og en privatperson, forklarer Ibrahim Benli.
Det er langt fra første gange, at Enhedsliste-politikeren har oplevet at modtage chikanerende beskeder eller lægge ører til det i virkeligheden, og Ibrahim Benli har derfor taget konsekvensen af de chikanerende oplevelser. Det er dog ikke uden konsekvenser for ham selv:
- Jeg har valgt at have en hemmelig adresse, og mit telefonnummer er ikke tilgængeligt offentligt - og det er en kæmpe udfordring, fordi som byrådspolitiker vil man gerne være til rådighed og i kontakt med borgerne, siger han.
Også unge står for skud
Analysen fra Institut for Menneskerettigheder, ”Chikane og trusler i lokalpolitik”, viser, at det særligt er politiske kandidater med minoritetsbaggrund, kvindelige kandidater og unge kandidater, der oplevede chikane og trusler under valgkampen i 2021.
Også 20-årige Chili Preisler-Andersen fra Roskilde Kommune har oplevet, hvordan hendes køn og alder har givet anledning til at sende chikanerende bemærkninger i den unge politikers retning.
Det sker især på de sociale medier, fortæller hun.
- Det handler igen om min alder, og at det ikke legitimerer mig til at kunne sidde i byrådet eller være opstillet, siger hun.
Frygter, at det kan have indflydelse på politikernes opførsel
Analysen gør det klart, at chikane og trusler kan få direkte konsekvenser for partiernes rekruttering af nye kandidater.
En ud af ti kandidater overvejer at træde helt ud af politik på grund af trusler og chikane, mens næsten hver femte, der har oplevet chikane eller trusler, er usikre på, om de vil genopstille, fremgår det af analysen.
Det er også både Chilli Preisler-Andersen og Ibrahim Benlis frygt, at chikane og trusler kan få unge, kvinder og folk med minoritetsbaggrund til at fravælge at stille op i kommunalpolitik.
- Jeg synes, at det er et kæmpe demokratisk problem, hvis vi ikke sikrer, at vi har en mangfoldig repræsentation på tværs af køn, alder og etnicitet, siger Ibrahim Benli, og Chilli Preisler-Andersen stemmer i:
- Jeg mener, at der er brug for mange flere som mig - unge og særligt unge kvinder - for den politik, der bliver lavet, handler også om os og vedrører også os, så selvfølgelig skal vi også ind og sidde med ved bordet, siger hun.
Analysen er baseret på svarene fra i alt 2.271 kommunalvalgskandidater. Svarene er indsamlet af Epinion i perioden 18. november 2021 til 3. december 2021.
Nøgletal fra Institut for Menneskerettigheders analyse ”Chikane og trusler i lokalpolitik”
45 procent af kandidaterne til kommunalvalget 2021 oplevede chikane eller trusler, for eksempel hærværk på valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier eller chikanerende tilråb.
Særligt kvinder, unge og etniske minoriteter, der stillede op til kommunalvalget, blev udsat for chikane og trusler.
25 procent af de kvindelige kandidater i alderen 18 til 39 år oplevede seksuel chikane under valgkampen.
To ud af tre kandidater med etnisk minoritetsbaggrund blev udsat for chikane eller trusler under valgkampen.
46 procent af kandidaterne svarer, at chikane og trusler har påvirket deres adfærd under valgkampen. Det har blandt andet påvirket kandidaternes lyst til at ytre sig frit i politiske debatter.
19 procent af dem, der har oplevet chikane eller trusler, overvejer at undlade at genopstille på grund af deres oplevelser med chikane og trusler.