Regeringen vil stoppe konflikt: Snart kan 1229 sygeplejersker være tilbage på job i Region H
Regeringen fremsætter lovforslaget til hastebehandling i Folketinget i morgen, 26. august, og forventer, at det træder i kraft på lørdag 28. august.
Regeringen vil afslutte sygeplejerskernes strejke med et lovindgreb, som skal hastebehandles i Folketinget de kommende dage.
Det oplyser beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), og sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), ved et pressemøde onsdag aften.
- Strejken har nu varet i snart ti uger, hvilket er den længste konflikt i nyere tid. Konsekvenserne for vores sundhedsvæsen er nu så alvorlige, at der skal handling til.
- Regeringen mødtes tidligere i dag med parterne i konflikten, som meget klart meldte ud, at de på ingen måde kan se en aftale nærme sig. Derfor ser regeringen heller ingen vej uden om at bede Folketinget om et lovindgreb, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Dermed håber regeringen på at afslutte strejken, som har varet siden den 19. juni i landets kommuner og regioner, efter at et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til et forslag til en ny overenskomst
"Sundhedsvæsenet kan ikke klare mere"
I Region Hovedstaden har 1.229 sygeplejersker strejket, mens næsten 25.000 ambulante aktiviteter som både udredning, forundersøgelser, behandling og kontrol har været udsat. Det viser de seneste tal, der er offentliggjort onsdag eftermiddag.
På landsplan vurderede Sundhedsstyrelsen tidligere på dagen i en statusrapport, at strejken har medvirket til et efterslæb på cirka 35.500 udskudte operationer.
Det var medvirkende til, at Magnus Heunicke gik ind i sagen.
- Sundhedsvæsenet kan ikke klare, at sygeplejerskekonflikten varer meget længere. Lige nu kører vores planlagte operationer på halv kraft, og det siger sig selv, at sundhedsvæsenet ikke kan fungere i så lang tid på halv kraft, siger sundhedsminister Magnus Heunicke onsdag aften.
Konkret vil regeringen lægge op til, at sygeplejerskerne skal have 5,52 procent mere i løn, som svarer til det seneste mæglingsforlig, de stemte nej til. Samtidig vil regeringen til efteråret nedsætte en komité, der skal se på lønningerne i det offentlige.
Regeringen fremsætter lovforslaget til hastebehandling i Folketinget i morgen, 26. august, og forventer, at det træder i kraft på lørdag 28. august. Hvis lovforslaget skal hastebehandles, kræver det dispensation fra tre fjerdedele af Folketinget.
Stemte nej til overenskomst
Strejken har varet siden den 19. juni i landets kommuner og regioner.
Strejken blev en realitet, efter at et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til et forslag til en ny overenskomst.
I første omgang omfattede det cirka 5.000 sygeplejersker fordelt over hele landet, men for nylig blev strejken udvidet for femte gang, hvilket betød, at der fra den 7. september ville være i alt 6.500 strejkende sygeplejersker.