Rigshospitalet aflyser mere end hver ottende hjerteoperation
I årets første ti måneder har 183 hjertepatienter fået aflyst en operation på Rigshospitalet. En af de primære årsager er manglende plads til patienterne.
En operation i hjertet er et omfattende og risikabelt indgreb, som for de fleste patienters vedkommende formentlig vil kræve en vis form for mental forberedelse.
Som hjertepatient kan man dog risikere, at den operation, man har forberedt sig på, bliver aflyst - endda i sidste øjeblik.
Nye tal viser, at mere end hver ottende hjerteoperation på Rigshospitalet er blevet aflyst i årets første ti måneder.
Det er blandt andet sket for to-årige Vigga Terkelsen, der er født med en hjertefejl, og i juni måned skulle gennemgå sin tredje operation.
- Når ens barn skal opereres i hjertet, så er man fuldstændig presset. Jeg sover ikke i en uge op til operationen. Så det er faktisk dybt umenneskeligt, når der så er nogen, der siger "det bliver ikke i dag. I kan godt tage hjem igen", lyder det fra Viggas mor, Mette Terkelsen.
Ikke et acceptabelt niveau
Aflyste hjerteoperationer har i årevis været et problem på Rigshospitalet.
I 2017 toppede statistikken med 308 aflysninger, hvilket førte til en række nye tiltag, der fik kurven til at knække i 2018, hvor der var 146 aflysninger.
Men i de første ti måneder af 2019 er antallet steget igen. Fra januar til oktober har der således været 183 aflysninger. Det er en aflysningsprocent på 13, og på Rigshospitalet anerkender man, at det ikke er et acceptabelt niveau:
- Det er for højt. Enhver aflysning er en aflysning for meget. Men når det så er sagt, så er vi nødt til at operere de mest syge patienter først. Derfor kan de patienter, der er mindst syge, risikere at få aflyst deres operation, fortæller Jesper Ravn, der er klinikchef for Thoraxkirurgisk Klinik.
De mest syge patienter er de akutte af slagsen. Fordi hjerteafdelingen på Rigshospitalet tager imod den type patienter, er der ikke en målsætning om at aflyse nul procent af operationerne.
- Et acceptabelt niveau er under ti procent og helst helt ned på otte, siger klinikchefen.
Mangler plads på intensiv
Hjerteoperationerne bliver ofte aflyst på grund af manglende plads til patienterne.
- Den væsentligste årsag til aflysningerne er, at vi har for lidt kapacitet på vores intensivafdelinger. Når vi har opereret en svært syg hjertepatient, så kan vi ikke flytte vedkommede ud af vores intensivafdeling, og så kan det blokere for andre patienter, fortæller klinikchef Jesper Ravn.
Det var præcis tilfældet for Mette Terkelsens datter, da hun skulle gennemgå sin tredje operation i sommer.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry
- Der stod en kirurg, der kunne operere, men der var ikke plads på intensivafdelingen. Det, synes jeg, er virkelig uheldigt, fortæller hun.
Til marts næste år kommer der en ekstra sengeplads på intensivafdelingen, og det forventer klinikchefen vil reducere antallet af aflyste operationer.
- Det er små skridt fremad. En enkelt sengeplads kan ikke gøre det alene, vi skal bruge to eller tre, fortæller Jesper Ravn.
Mette Terkelsens datter fik en ny operationsdato - den lå otte dage efter aflysningen. I de dage var Mette Terkelsen bekymret for, om operationen igen ville blive aflyst:
- Det kræver meget at forberede sig til sådan en operation. Kirurgerne er meget dygtige, men nogle gange går det galt alligevel. Det er ikke fair, at man også skal bekymre sig om en aflysning, afslutter hun.