Salget af smuglercigaretter eksploderet efter afgiftsstigninger
Salg af smuglercigaretter er steget markant, siden afgifterne på cigaretter er steget i år, mener flere fagpersoner.
Sommerens afgiftsstigninger på cigaretter har fået det illegale marked til at vokse kraftigt.
For da en pakke Prince i butikkerne steg fra 47 til 61 kroner, så fik smuglerne pludselig kronede dage.
På nettet vælter det derfor lige nu med tilbud om at købe en hel karton med ti pakker smuglercigaretter til typisk mellem 200 og 250 kroner.
- Det illegale marked er eksploderet. Der er kommet væsentlig mere aktivitet og væsentlig mere salg af kopicigaretter på det danske sorte marked, siger Christian Spohr, der er direktør i firmaet Eagle Shark, der efterforsker og overvåger det sorte marked for smøger for flere tobaksfirmaer.
En del illegale cigaretter sælges i kiosker, en del bliver solgt mellem kolleger på arbejdspladser, og så er der salget på de sociale medier, som for alvor har fået en opblomstring efter afgiftsstigningen.
- Det er ret visuelt, hvis du går ind på de sociale medier, især i de lukkede grupper, så kan du se, hvordan der nu kommer voldsomt mange flere opslag end tidligere, og så er priserne derinde faktisk også faldet, siger Christian Spohr, der vurderer, at priserne bliver presset ned, fordi der nu er større konkurrence fra det voksende antal sælgere.
Foto: Martin Kiil
- Både sælgere og smuglere får en voldsom stor profit på cigaretterne, og det er også derfor, at markedet er så interessant for de organiserede kriminelle, men for den sags skyld også for mange almindelige mennesker, der gerne vil tjene lidt lommepenge, siger Christian Spohr.
Udviklingen er bekymrende, mener Tine Marie Andersen, der er direktør for Tobaksproducenterne, og dermed taler på vegne af 85% af de cigaretmærker, der sælges i Danmark:
- Illegalt salg betyder både tab for vores forretning og for statskassen, og så betyder det altså også, at vi får et større og større marked af cigaretter, hvor vi intet kendskab har til selve cigaretternes indhold, siger Tine Marie Andersen.
Toldstyrelsen ved godt, at der formentlig kommer til at slippe flere smuglercigaretter igennem deres kontrol. Indtil nu har de i år konfiskeret to millioner cigaretter, der var forsøgt indsmuglet til Danmark.
- Det er klart, at når afgifterne stiger, og det dermed bliver dyrere at købe et produkt, og der samtidig er nogle forbrugere, der gerne vi købe det billigt, så vil der alt andet lige komme flere cigaretter ind i landet, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen Preben Buchholtz.
Statskassen snydes for hundredvis af millioner i afgifter
Revisionsfirmaet KPMG laver hvert år en større international undersøgelse af det illegale cigaretmarked i Europa. Her lød analysen, at 3,9 procent af alle cigaretter, der blev røget i Danmark i 2019, enten var ulovligt indsmuglede eller falske kopier.
Det er en fordobling på to år, og det betød, at staten blev snydt for 385 millioner kroner i cigaretafgifter. Men det er altså særligt henover denne sommer, at markedet for alvor er vokset på grund af de stigende cigaretafgifter.
- Kombinationen af at der er kommet en stor afgiftsstigning, og at der i foråret også kom et forbud mod mentolcigaretter betyder, at mange kriminelle har øjnene rettet mod Danmark, siger Christopher Arzrouni, der er kommunikationschef i Philip Morris Danmark, der sælger cigaretmærker som Marlboro, Chesterfield og Skjold.
- Alt tyder på, at vi i fremtiden vil se mere illegal handel i Danmark, fortsætter han.
Cigaretafgifterne blev hævet 1. april 2020 for at gøre det mindre attraktivt at begynde at ryge. Priserne er dog først henover sommermånederne steget i butikkerne, da detailhandlen havde opkøbt store lagre af cigaretter til de gamle afgifter.
Hver cigaret beskattes nu med en stykafgift på 173,79 øre. For en pakke med 20 cigaretter beløber det sig til 34,76 kroner. Dertil kommer en værdiafgift på én procent af pakkens værdi, hvilket for en pakke rød Prince til 61 kroner løber op i 61 øre. Endelig kommer momsen, der løber op i 12,20 kroner, og samlet set løber moms og afgifter for en pakke rød Prince op i 47,57 kroner.
På det illegale marked handles cigaretter typisk i hele kartoner med ti cigaretpakker, og hver gang sådan en bliver solgt, bliver staten dermed unddraget afgifter for 475,70 kroner. Ofte kan man i de lukkede grupper på de sociale medier også købe hele bokse med 50 kartoner ad gangen til særlige rabatpriser. Skatter og afgifter for sådan en boks ville i legal handel løbe op i 23.785 kroner.
Cigaretter er en milliardforretning for organiserede kriminelle
I Philip Morris forventer man, at de kriminelle bagmænd, der står bag indsmuglingen af kopicigaretter til Danmark, lige nu er i gang med at opbygge et større distributionsnetværk i landet.
- Derfor er det ekstremt vigtigt, at myndighederne tager fat om det her problem i opløbet, altså simpelthen kvæler det, før det eksploderer. For når først distributionskanalerne er rigtigt på plads, så kommer de illegale cigaretterne til at flyde hurtigt ud til danskerne, siger Christopher Arzrouni, der samtidig påpeger, at produktion og indsmugling af kopicigaretter er en større milliardindustri.
- Kopicigaretterne bliver lavet på fabrikker både i EU, i Østeuropa og i Mellemøsten, og dem der står bag, er organiserede kriminelle. Det er den mafia, vi kender, og det er nogle af de organiserede kriminelle, vi i øvrigt kender, som er involveret i eksempelvis hvidvask, men også nogen gange i terroraktiviteter, siger Christopher Arzrouni.
Tobaksproduktionen er de seneste årtier blevet mere og mere automatiseret. Men de gamle produktionsmaskiner findes stadig, og det er ofte dem, de ulovlige kopicigaretter bliver lavet på.
- De organiserede kriminelle bag det her, de har faktisk et mere eller mindre professionelt setup. De har egentlige fabrikker med ingeniører ansat, der sidder og producerer de her kopicigaretter i kæmpe mængder, som så bliver sendt ud overalt i Europa af de organiserede netværk, siger Christian Spohr.
- Der er så også en række organiserede kriminelle, der køber og modtager cigaretterne her i Danmark, og derfra bliver det distribueret ud til nogle forskellige stråmænd og så videre ud til de sidste sælgere, som typisk er dem, vi ser lave opslag på de sociale medier, siger Christian Spohr.
Foto: Martin Kiil
Eagle Shark vurderer, at det koster bagmændene omkring 50 kroner at producere en karton cigaretter. De danske bagmænd betaler omkring 100 kroner for pakken, når den når Danmark. Herefter er der typisk et par salgsled før den ender hos rygeren, der ved små køb ofte betaler omkring 250 kroner.
- Der er altså profit nok til at flere led kan tjene rigtig godt på det her. Så det er både bagmændene, og dem der står for selve salget, der laver en solid fortjeneste, siger Christian Spohr.
Fordi der er tale om ulovlige kopicigaretter, så kan de også være mere sundhedsskadelige at ryge end ordinære cigaretter. Analyser af ulovlige kopicigaretter har flere gange vist, at de indeholder større mængder nikotin og tjære, end det er tilladt at sælge i EU.
Frygter norske tilstande
At 3,9 procent af de cigaretter der bliver røget i Danmark hidtil har været ulovlige, er faktisk et forholdsvist lavt niveau, hvis man sammenligner med de fleste andre lande i Europa. I Finland er andelen 8,3 procent, i Sverige er det 9,6 procent og i Storbritannien stammer 16,6 procent af cigaretterne fra ulovligt salg.
I Norge kommer 14 procent af cigaretterne fra ulovligt salg. Den høje andel skyldes primært, at cigaretafgifterne i Norge presser prisen på en lovlig pakke cigaretter op i nærheden af 100 danske kroner. Derfor frygter tobaksindustrien, at vi i Danmark efter de hævede afgifter vil nærme os norske tilstande hvad angår ulovligt salg.
- Statskassen går allerede glip af mange hundrede millioner kroner i afgifter hvert år, men hvis vi for eksempel kommer op på et norsk niveau for illegal handel, så kan det være milliarder af kroner, vi taler om, siger Christopher Arzrouni.
Tobaksproducenterne var naturligvis ikke begejstrede for, at et politisk flertal hævede cigaretafgifterne. Men de mener, at det var en større fejl, at politikerne ikke i samme ombæring gjorde noget for at bekæmpe et voksende smuglermarked, for det havde de forudset ville komme i takt med de højere priser.
- Det er en fuldstændig legitim holdning at mene, at en pakke cigaretter skal koste mere, men det er politisk uansvarligt, ikke så samtidig at tilføje til den holdning, at der så samtidig skal ske en styrkelse af kriminalitetsbekæmpelsen, siger Tine Marie Andersen fra Tobaksproducenterne.
Rigspolitiet vil ikke stille op til interview om deres indsats på området, da regeringen har foreslået at ændre de to efterforskningsenheder, der tager sig af cigaretrelateret kriminalitet i den kommende flerårsaftale med politiet.
Indtil videre er der i år indløbet 56 politianmeldelser om cigaretrelateret kriminalitet. Det er næsten lige så mange som hele 2019, hvor der blev anmeldt 63 sager.