Stor stigning i anmeldelser af hadforbrydelser mod LGBT+personer: 'Mørketallet er enormt'
Selvom der er sket en stigning i antallet af anmeldelser af hadforbrydelser, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der samtidig er sket en stigning i overgreb.
Selvom der overordnet set er sket færre anmeldelser af hadforbrydelser, er der samtidig sket en stigning i antallet af anmeldelser af hadforbrydelser begået mod personer fra LGTB+-miljøet.
Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Rigspolitiet, der har analyseret udviklingen af anmeldelser fra 2020 til 2021.
Hvor der var 79 anmeldelser om hadforbrydelser mod personer fra LGTB+-miljøet i 2020, var det tale steget til 102 i 2021.
Men selvom det er en stigning på knap 30 procent, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at baggrunden skal findes i, at der reelt set bliver begået flere hadforbrydelser mod gruppen.
Flere forklaringer
Sådan lyder vurderingen fra Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGTB+ Danmark.
- Det er en stigning, som vi tænker kan have forskellige forklaringer. Det kan selvfølgelig skyldes en reel stigning i hadforbrydelser, men det kan også være et øget fokus på at anmelde det, når man har været udsat for det, der er baggrunden for den her stigning, siger hun til TV 2 Kosmopol og peger i samme ombæring på, at hadforbrydelser stadig er omgivet af et stort mørketal, der kan gøre det svært at få en reel indsigt i omfanget.
- Mørketallet på det her område har været enormt, og derfor har jeg ikke nogen klar fornemmelse af baggrunden for stigningen. Men vi har et godt samarbejde med politiet, og det har uden tvivl været med til klæde dem bedre på, så det er blevet mere trygt at henvende sig til dem, siger Susanne Branner Jespersen.
Men selvom det kan være svært at udpege den præcise årsag til stigningen i anmeldelser af hadforbrydelser mod LGTB+personer, så er der ingen tvivl om, at frygten for at blive udsat for det fylder hos mange.
- Der er en frygt for at blive udsat for en hadforbrydelse, hvilket blandt andet kommer til udtryk i, at man censurer sig selv ved eksempelvis ikke at holde i hånd eller klæde sig anderledes, end man egentlig har lyst til.
Forsøger at blive bedre
Heller ikke hos Rigspolitiet er man klar til nødvendigvis at tillægge det stigende antal anmeldelser til en reel stigning i begåede overgreb mod LGTB+personer.
- Det er vanskeligt at sige noget om årsagen til stigningen. Vi ved, at der er et ret stort mørketal på det her område, så derfor kan man ikke udlede, at en stigning i antallet af anmeldelser også er udtryk for et stigning indenfor kriminalitetsområdet. Men der er ingen tvivl om, at det er et område, vi tager meget alvorligt, siger centerchef i Rigspolitiet Camilla Laursen til TV 2 Kosmopol
Hun understreger samtidig, at politiet løbende forsøger at blive bedre til at komme ofrene for hadforbrydelser til undsætning.
- Vi er meget opmærksomme på, at det kan have store konsekvenser at blive udsat for en hadforbrydelse, og derfor vil vi hele tiden gerne blive bedre på området. Derfor har vi blandt andet styrket vores uddannelse for at øge fokus på, hvordan vi som politi møder ofrene - både når vi modtager anmeldelsen, og når vi afhører dem, der har været udsat for en hadforbrydelse, siger hun.
I klippet nedenfor kan du se et tidligere indslag fra TV 2 Kosmopol om en happenning, der var med til at sætte fokus på hadforbrydelser mod LGTB+personer.