Valgforsker om særlig paragraf: "Det er historisk, det her"
Kun ganske få i landet kan lave de udregninger, som nu skal tages i brug for at sikre, at stemmerne bliver korrekt fordelt, fortæller valgforsker.
- Det her er historisk.
Valgforsker Robert Klemmensen stopper med at tale. Han kigger frem for sig med et eftertænksomt blik og først lidt tid efter kommer de næste ord.
- Vi har aldrig prøvet det her, og reglen har aldrig været i brug før, siger han.
Reaktionen kommer efter offentliggørelsen af en pressemeddelelse fra Danmarks Statistik, hvor det står klart, at stemmetallene fra onsdagens fintælling først offentliggøres, når de er blevet kvalitetssikret en ekstra gang af institutionen.
I pressemeddelelsen oplyser Danmarks Statistik nemlig, at folketingsvalglovens § 77 stk. 4 skal tages i brug, og her vender vi tilbage til det historiske valg, vi står midt i.
Pointen er nemlig, at det er ganske få stemmer, som skiller den blå og røde blok ad - og så kan den D'Hondtske fordelingsmetode, som bruges til at omregne og fordele stemmer til mandater, pludselig skævvride resultatet.
- Det flertal, som vi ser materialiserer sig lige nu, kan være produceret af valgsystemet og ikke af vælgerne. Det kan vi ikke lide i Danmark. Der kan vi godt lide at vælgerne afgør valget - og ikke at valgsystemet gør det, siger Robert Klemmensen.
Han forklarer videre, at vi allerede nu ved, at der er 56.000 flere stemmer til blå blok, end der er til rød blok, men på trods af det er den røde blok blevet tildelt flere mandater på baggrund af den D'Hondtske fordelingsmetode.
- Og for at rette på den skævhed, så kommer reglen i brug, siger Robert Klemmensen.
- Nu må vi se, hvilke mandater, der bliver flyttet. Det ved vi knap nok. Det ved Danmarks Statistik, men det, som man kan være bange for, er, at flertallet skifter mellem blokkene.
- Det her er uprøvet terræn – ingen har prøvet det før.