Lungesyge Morten gruer for en vinter med øget forurening fra naboernes brændeovne
Astma- Allergi Danmark ser med bekymring på udsigten til, at flere danskere vil tage brændeovne i brug denne vinter.
Morten Ulrich står i haven og peger.
- Derovre er der én. Så er der én derovre. Og så kan man se én hernede. Og der er faktisk også én i den retning her, som vi ikke kan se, siger han.
På villavejen i Hjortekær ved Lyngby er Morten Ulrich og familiens hjem nærmest omringet af huse med skorsten. Det er dem, han udpeger for os.
Skorstene har han som sådan ikke noget imod. Det er mere den røg fra husenes brændeovne, som stiger op fra skorstenene, der er et problem for ham.
Morten Ulrich lider nemlig af lungesygdommen astma.
- Det er ikke fedt at være uden for, når røgen hænger tykt i luften. Så snævrer mine luftveje ind, og så begynder jeg at hoste relativt meget, forklarer han.
Partikelforureningen fra kvarterets mange brændeovne både påvirker og bekymrer familien.
Særligt ængstelige er de ved udsigten til en vinter, hvor flere beboere i kvarteret muligvis vil anvende brændeovnene endnu mere end tidligere for at spare penge på energiregningen, hvor priserne er stukket af.
TV 2 Lorry og andre medier har i løbet af de seneste dage beskrevet, hvordan efterspørgslen på brænde og brændeovne er eksploderet, fordi folk leder efter billige alternativer til fyringssæsonen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Roni Jafar / TV 2 Lorry
Superfrustrerende
I huset har Morten Ulrich, der til daglig arbejder som ingeniør, installeret filtre i ventilationssystemet for at holde brænderøg ude af huset. Han viser to styks frem for os.
Det ene er nyt. Det andet har været i brug i en måneds tid. Farvekontrasterne er til at få øje på. Det ene er kridhvidt, det andet er grå-sort.
Morten Ulrich er selv ikke i tvivl om, at soden stammer fra områdets brændeovne.
- Det er jeg overbevist om, for om sommeren ser filtrene meget pænere ud, siger han.
Derfor frygter han den kommende vintersæson, hvor meget tyder på at høje energipriser vil få endnu flere til at tænde op i brændeovnen.
- Det er superfrustrerende. Det er mit eget og mine børns helbred, der bekymrer mig allermest, siger Morten Ulrich.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Roni Jafar / TV 2 Lorry
Skidt nyt, mener astmaforbund
Ifølge eksperter, som TV 2 Lorry har talt med, udleder brændeovne mere partikelforurening end nærmest alle andre former for opvarmning.
- Det er nok noget nær den mest uhensigtsmæssige måde at varme sin bolig op på, har professor på Københavns Universitet Steffen Loft tidligere sagt til TV 2 Lorry.
Og det kan have særligt store konsekvenser for astmatikere og andre med luftvejssygdomme.
Derfor er udsigten til flere tændte brændeovne dårligt nyt, mener man i organisationen Astma- Allergi Danmark, der arbejder for at forebygge astma og allergi.
- Det er en rigtig trist udvikling for dem, der har svært ved at trække vejret. Ingen har godt af at indånde partikelforurening, så det er helt horribelt, hvis der bliver fyret mere i brændeovn denne vinter, siger direktør Anne Holm Hansen til TV 2 Lorry.
Hun tilføjer, at partikelforurening fra brænderøg kan forværre astmatikeres sygdom betydeligt.
Kan ramme folkesundheden og klimaet hårdt
Ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitet dør over 4000 personer hvert år livet på grund af partikelforurening. Omkring halvdelen af forureningen kommer fra netop brændeovne.
En anden undersøgelse har ligeledes vist, at de cirka 16.000 brændeovne, der findes alene i København, i løbet af årets kolde måneder udleder lige så mange fine partikler som den samlede biltrafik i hovedstaden gør på et helt år.
- Man kan frygte, at hvis tendensen med at gå over til brændefyring griber om sig – og der måske ovenikøbet bliver fyret med alt muligt – så kan det blive virkelig slemt denne vinter og gå ud over folkesundheden, siger Steffen Loft, professor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab.
Tirsdag kunne TV 2 Lorry fortælle, at flere eksperter udtrykker bekymring over for udsigt til mere brændefyring, og at dette både kan ramme danskernes helbred, men også den grønne omstilling.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Roni Jafar / TV 2 Lorry
”Asocial måde at varme sit hus op på”
Morten Ulrich og familien flyttede ind i huset i Hjortekær i 2018. Siden da har de lavet flere tiltag i boligen, der skal forbedre luftkvaliteten. For eksempel skaffede de sig som noget af det første af med den brændeovn, der var i huset.
Men lige så vigtigt har det været at holde forurenet luft ude af boligen.
- Vi har for eksempel været nødt til at tape udluftningskanalerne til for at forhindre, at der kommer røg ind, siger Morten Ulrich.
Men det er jo nødvendigt for mange at skaffe varme her til vinter, og mange har måske ikke råd til andet end brænde. Er det så ikke bare dig, der skal lære at leve med det?
- Det er der sikker nogle, der vil sige. Men det (brændefyring, red.) er bare en ekstremt asocial måde at varme sit hus op på, for det påvirker alle omkring én. Og det påvirker sådan set også én selv.
Derfor ser familien ser nu frem til en vinter, der forhåbentlig ikke bliver alt for fyldt med partikelforurening. Det skal staten gerne være med til at sikre, mener Morten Ulrich.
- Vi håber på, at der bliver taget nogle initiativer, der er mere virkningsfulde, end det vi har set indtil videre, siger han.