Nyt rådhus har kostet 364 millioner - men Camilla kan ikke komme indenfor
I sommer slog rådhuset i Lyngby-Taarbæk dørene op for offentligheden efter flere års renovering. Men selvom rådhuset nu er åbent, så er det ikke tilgængeligt for personer med handicap.
364 millioner kroner. Det er, hvad det har kostet at renovere rådhuset i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Og hvad får man så for en kvart milliard plus det løse?
Man får pæne facadesten, moderne lokaler og store, smukke vinduer.
Til gengæld får man - som Sjællandske Nyheder har fortalt - ikke en elevator, hvor der er plads til en elektrisk kørestol.
Det er et problem, mener Camilla Legaard Jacobsen, der lever med muskelsvind og derfor ikke kan spankulere op af de blankpolerede trappetrin, man møder på det nyrenoverede rådhus.
- Det kan ikke være rigtigt, at jeg som borger ikke kan komme ind på mit eget rådhus, siger Camilla Legaard Jacobsen til TV 2 Kosmopol.
Kommune gav sig selv dispensation
Hvis du nu sidder og tænker, at der i Danmark er et lovkrav om, at offentlige bygninger skal være tilgængelige for personer med handicap - så har du fuldstændig ret.
Men i forbindelse med renoveringen af rådhuset i Lyngby-Taarbæk valgte kommunen at give sig selv dispensation fra kravet.
En beslutning, der i den grad kom bag på Arne Christensen, der sidder i kommunens handicapråd.
- Da jeg hørte om det, blev jeg meget overrasket. Jeg blev faktisk rystet over, at man kunne tage sådan en beslutning, siger han til TV 2 Kosmopol.
Egentlig bør handicaprådet informeres og høres om beslutninger, der eksempelvis påvirker personer med handicaps tilgængelighed. Men det blev det aldrig.
- Det, synes jeg, er en fejl. Vi havde en klar forventning om, at tilgængeligheden ville blive sikret, når man nu tog så grundigt fat i rådhuset, som man faktisk har gjort, uddyber Arne Christensen.
Foto: Louise Ørveile/TV 2 Kosmopol
"Jeg føler mig underprioriteret"
Men handicaprådets forventning blev aldrig indfriet. Og det ærgrer ikke kun Arne Christensen men også Camilla Legaard Jacobsen.
- Jeg føler mig underprioriteret – måske os lidt diskrimineret. At man ikke tænker på, at en som mig skal kunne komme ind sådan et vigtigt sted, det bliver jeg faktisk lidt ked af, fortæller hun.
TV 2 Kosmopol ville gerne have spurgt borgmesteren i Lyngby-Taarbæk, Sofia Osmani, hvorfor kommunen gav sig selv lov til at se bort fra kravet om tilgængelighed, samt hvorfor handicaprådet ikke blev orienteret og partshørt.
Hun har ikke haft mulighed for at stille op.
På det seneste møde i kommunens økonomiudvalg blev det besluttet, at kommunen skal undersøge, hvordan tilgængeligheden kan forbedres.