11 råd fra vandværket: Dette skal du gøre før en krisesituation
For første gang kommer myndighederne nu med beredskabsråd til danskerne, som er vigtige i tilfælde af kriser og hybridkrig. Et af dem handler om vand. Men hvilken slags vand og hvordan opbevarer man det? Det har vi spurgt Danske Vandværker om.
Danmark står i en alvorlig situation, slog forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) lørdag fast i en tale på Folkemødet på Bornholm, hvor han løftede sløret for de kommende anbefalinger fra myndighederne.
- Det er vigtigt at sige, at vi forhåbentlig ikke får brug for at bruge alle rådene i praksis. Men i den aktuelle situation er det godt at være forberedt.
Rådene, som bliver lavet i samarbejde med blandt andet Beredskabsstyrelsen, tager udgangspunkt i, at alle borgere og husstande skal kunne klare sig selv i tre døgn.
Man kan læse alle anbefalingerne her, men øverst på listen står der vand.
Tre liter per person per dag.
Men vand er jo ikke bare vand. Og de fleste af os, tænker nok at man bør købe forsejlet vandflasker fra et supermarked.
Det er dog ikke nødvendigt, lyder det fra Danske Vandværker. Man kan og bør blot bruge helt almindeligt vandhanevand.
Men så melder næste spørgsmål sig. Hvilke flasker eller dunke skal man bruge? Det er vel næppe godt nok at snuppe et par tomme cola-flasker?
Her skriver Danske Vandværkers pressekonsulent til TV 2 Kosmopol:
- Køb en vanddunk i passende størrelse – og fyld den med godt, koldt vand fra hanen. Den skal bare opbevares i et køligt, mørkt rum, så kan vandet holde sig i flere måneder. Så har du altid vand til de tre dage, som myndighederne nu anbefaler.
Udover denne anbefaling har Danske Vandværker ti mere som kan læses lidt længere ned i artiklen.
Pressekonsulenten pointerer også, at man som borgere vil få besked fra sit lokale vandværk, hvis der opstår en krisesituation: Danske vandværker arbejder sammen med beredskabet og sikrer, at forbrugerne får den nødvendige information.
11 anbefalinger fra Danske Vandværker:
Du har tre liter vand per person per døgn. Hvis du derfor har ni liter vand per person i dit lager, har du vand til at drikke og til at lave mad til tre dage.
Drikkevand skal opbevares i en lukket flaske eller beholder
Vandet skal opbevares køligt og mørkt. Så kan det holde sig i flere måneder.
Vandet skal være koldt, før det fyldes på beholderen.
Det er vigtigt, at du kun bruger beholdere til drikkevand, som er godkendt til fødevarer – det kan for eksempel være beholdere af fødevaregodkendt plastik eller glas.
Beholderne skal rengøres før brug. Følg producentens vejledning.
Hav altid god hygiejne, når du håndterer fødevarer, herunder drikkevand.
Husk at skifte vandet i beholderne jævnligt, for eksempel efter to måneders opbevaring.
Vandet kan sagtens bruges til at vande blomster eller lignende, så smid det endelig ikke bare i afløbet.
Når du skifter vandet i beholderne, skal beholderne vaskes grundigt, før de bliver fyldt op igen. Husk at rengøre hele beholderen – også låget eller proppen.
Følg altid de officielle råd og anbefalinger fra myndighederne. Se mere på Fødevarestyrelsens og Beredskabsstyrelsens hjemmesider.