Bruges allerede i vores nabolande: Nu skal politiet teste strømpistoler
I de næste to år skal tre politikredse teste strømpistoler for at undersøge, om magtmidlet skal indføres i alle politikredsene i landet.
Tre politikredse skal i løbet af de næste par år bære strømpistoler for at undersøge, om det kan mindske politiets brug af skydevåben.
Forsøget skal foregå i Københavns Vestegns Politi, Nordjyllands Politi og Sydsjællands og Lolland-Falsters politi.
Strømpistolerne er blandt andet tænkt som redskab i sager med borgere med psykiske lidelser for at gøre mindre skade på borgeren i situationer, hvor politiet tidligere har været nødsaget til at bruge tjenestepistolen.
- En strømpistol er mere fleksibel i anvendelse end politiets andre magtmidler, fordi den kan bruges i en bred vifte af operationelle scenarier, hvor anvendelse af politiets andre magtmidler ofte er begrænset på grund af taktiske forhold eller skadevirkning, oplyser Knud Stadsgaard i et skriftligt svar.
Han er chefpolitiinspektør i Københavns Vestegns politi og talsperson på projektet, som hører under Rigspolitiet.
Hvilke magtmidler må politiet bruge?
Talens brug
Håndkraft
Håndjern
Peberspray
CS-Gas (Tåregas)
Politihund
Politistav
Skydevåben
Kilde: Rigspolitiet
Lignende lande bruger strømpistoler
Knud Stadsgaard forventer, at brugen af strømpistoler både vil give betjenten og gerningsmanden en mere sikker ramme til at deeskalere en situation.
- Strømpistolen påfører en intens, men meget kortvarig smerte, der ophører lige så snart, strømtilførslen ophører, oplyser han.
Hvordan virker en strømpistol?
En strømpistol er et håndholdt våben, der kan "skyde" strøm mod en gerningsmand
Typisk udskyder strømpistolen to pile, der har ledninger vedhæftet.
Når pilene rammer kroppen, vil der blive sendt strøm gennem ledningerne, så gerningsmanden får stød, og musklerne bliver lammede.
Norsk politi har siden 2018 haft forsøg med strømpistoler på 50.000 volt.
Chefpolitiinspektøren fortæller også, at udenlandsk erfaring viser, at strømpistolen har en forebyggende effekt.
- Pilotforløb i Norge, Sverige og Holland viser, at strømpistolen i 75 procent af tilfældene deeskalerer situationen alene ved at true med anvendelsen, fortæller Knud Stadsgaard.
I løbet af de seneste år har strømpistolen, som mange måske forbinder med amerikanske politibetjente, også bredt sig til lande i Europa.
- I Finland, Belgien, Italien, England og Tyskland har politiet i flere år haft erfaring med strømpistoler, og fornylig har også Holland, Sverige, Norge og Island besluttet at implementere strømpistoler, siger chefpolitiinspektøren.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Han understreger dog, at dansk politi og politi i andre europæiske lande ikke kan sammenlignes én til én.
Det er der for vigtigt, at det danske politi gør sig erfaringer i en dansk kontekst, inden de beslutter om betjente i hele landet skal bære strømpistoler.
Politiet trækker også på erfaringer fra Forsvaret, der omkring 2008 indførte strømpistoler i militærpolitiet i missionsområder.
Foto: Guillaume Souvant/AFP/Ritzau Scanpix
Politifolkene skal oplæres
Politiinspektør Tenna Wilbert fra Københavns Vestegns Politi fortæller, at politifolkene i politikredsen nu skal uddannes i at bruge strømpistolerne.
- Der starter nu en proces, hvor der først skal uddannes lokale instruktører, som derefter skal uddanne de politifolk, der skal afprøve brugen af strømpistoler i deres daglige politiarbejde. De første strømpistoler ventes først at blive en del af betjentenes magtmidler fra efteråret 2024, oplyser Tenna Wilbert til TV 2 Kosmopol.
Efter forsøget skal det besluttes, om strømpistoler skal udbredes til resten af landets politikredse.
Politiet har endnu ikke lagt sig fast på, hvilken strømpistol de skal bruge under forsøget.
Planen er, at de tre politikredse skal kunne bruge strømpistoler i en periode på to år. Hele forsøget afsluttes i slutningen af 2026.