Det startede som en lille Facebook-gruppe. Nu har heavy metal-fællesskab for kvinder vokset sig stort
Det forløser, det giver dig energi og benzin, og det lader livsbatterierne op, lyder det fra Stine Munch, som sammen med mere end 1500 andre kvinder i fællesskabet Metal Sisters dyrker fascinationen af heavy metal.
De fniser og griner højlydt, når de forklarer, hvad det handler om.
Når man rusher ind i hinanden.
Når man bouncer.
Når man crowdsurfer.
- Det er voldsomt. Man løber og hopper ind i hinanden. Man lader musikken leve igennem kroppen, og det kan være meget voldsomt. Men samtidig – hvis der er nogen, som falder, bliver de hurtigt hevet op igen, lyder det samstemmende fra Nanette Madsen og Stine Munch.
De to kvinder sidder i baren på Zeppelin Rock Bar på Vesterbro og har indvilliget i at komme med deres bud på, hvorfor fællesskabet Metal Sisters pludselig har fået voldsomt vind i sejlene.
Et fællesskab for kvinder, der elsker heavy metal-musik, som begyndte med en lille Facebook-gruppe for fire år siden, og som det seneste år er vokset markant og netop har rundet mere 1500 medlemmer.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
- Musikken er vores lim. Vi har alle sammen behov for at gøre noget socialt sammen, som rækker ud over de sociale medier. Hvor vi rent faktisk kan mødes og få den her nærhed og danne nogle venskaber. Så Metal Sisters er meget mere end bare os, der hører musik, siger Nanette Madsen, mens Stine supplerer:
- Jeg vil vove at påstå, at man kan spare en psykologtime eller to ved at sidde ude i sin bil og skrue meget højt op for "I'm broken" med Pantera og så bare brøle med, siger Stine, når hun forklarer, hvad det er heavy metal-musik kan, når det er allerbedst.
Det kan få kvinder i alverdens afskygninger til at valfarte til det fællesskab, som Nanette begyndte for fire år siden, mens Stine gik med i samarbejdet to år senere.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
- Lige meget om du har det helvede til, eller om du har det fantastisk, så understøtter det dig på en eller anden måde, siger Stine.
Flere kvinder
Et af de helt store trækplastre fra Metal Sisters er Copenhell, den store udendørs metalfestival, som finder sted næste uge på Refshaleøen i Københavns Havn.
- Der er stadigvæk et stykke vej til en jævn kønsfordeling herude, men vi kunne rigtig godt tænke os flere kvinder herude, og det handler både om publikum og på scenerne, siger festivalchef på Copenhell, Jeppe Nissen.
Musikantropolog og forsker i heavy metal på Københavns Universitet, Tore Tvarnø Lind, har også registreret den voksende tilstrømning af kvinder til heavy metal-koncerter, både på Copenhell og til andre heavy metalkoncerter rundt omkring i landet.
Ifølge ham handler det også om selvransagelse i det, der traditionelt har været et meget mandsdomineret univers.
- De senere år er det som om, at man er begyndt at se lidt på selvfortællingen om, hvor inkluderende vi egentlig er, når det handler om at inkludere kvinder. Man taler åbent om det i medierne i kølvandet på de generelle samtaler, der er om sexisme i musikscenerne i Danmark. Og det gælder jo også metalmusikken, siger Tore, som fremhæver, at både spillesteder og festivaler er blevet meget bedre til at tage mod kvinder, når det handler om heavy metal.
- De er bedre til at tænke sikkerhed ind og er blevet mere bevidste om, at det inkluderer andet end at smide folk ud, der kaster med øl og bliver voldelige, hvis man skal skabe et mere trygt og inkluderende rum, siger Toke.