Eksperter om skægkræ på hospitaler: Kan være farligt for patienter og en bombe for økonomien

Statens Serum Institut advarer om, at tilfælde af skadedyret skægkræ er et stigende problem i de danske sundhedsinstitutioner. De kan i værste tilfælde udgøre en særlig kritisk infektionsrisiko.

Skadedyr af typen skægkræ er et stigende problem i det danske sundhedsvæsen, og kan i yderste tilfælde udgøre en sundhedsrisiko og efterlade hospitaler og andre sundhedsinstitutioner med en stor regning for efterfølgende bekæmpelse. 

Det siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er overlæge hos Central Enhed for Infektionshygiejne i Statens Serum Institut (SSI), til TV 2 Kosmopol.

TV 2 Kosmopol kan på baggrund af en aktindsigt fra SSI afsløre, at tre hospitaler i Region Hovedstaden oplever problemer med forekomst af skægkræ

- Vi har fået et stigende antal henvendelser fra sundhedssektoren, hvor der er særligt tale om hospitalerne, som har observeret, at de har fået et tiltagende problem med de her skægkræ, bekræfter Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

quote Der er rapporteret om tilfælde af skægkræ på operationsstuer, depotrum, undersøgelses-, behandlings- og sengestuer med mere.

Notat fra Statens Serums Institut

Et notat fra SSI fra maj måned beskriver ligeledes, at Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) modtager et stigende antal henvendelser fra sundhedsinstitutionerne vedrørende problemer med skægkræ.

Elsebeth Tvenstrup Jensen bekræfter, at problematikken fortsat er til stede, og at det er noget, man i SSI er opmærksom på.

Kan udgøre en sundhedsrisiko

Ifølge notatet er der rapporteret om tilfælde af skægkræ på operationsstuer, depotrum, undersøgelses-, behandlings- og sengestuer med mere. 

Elsebeth Tvenstrup Jensen forklarer, at skægkræ kan udgøre en direkte infektionshygiejnisk risiko, når de observeres, hvor såkaldte sterilprodukter opbevares. 

- Det, som vi er bekymrede for inden for sundhedsvæsenet, er, at skægkræene kommer ind og gnaver huller i emballagen til de sterilprodukter, som hospitalerne har. 

- Det kan være kanyler, plastrer eller større sterile instrumenter, som skal være sterile. Hvis skægkræene bryder med emballagen, er der pludselig en stor risiko for, at de ikke længere er det, forklarer overlægen fra SSI. 

Elsebeth Tvenstrup Jensen uddyber, at infektionsrisikoen kan opstå på flere måder. 

quote Det er fuldstændig relevant at undersøge, hvordan man nærmest kan holde helt vandtættet skodder, så skægkræene ikke kan komme ind steder, hvor de kan gnave huller i sterilt materiale.

Thomas Pape, lektor i entomologi, Statens Naturhistoriske Museum, København Universitet

- Infektionen kan komme fra skægkræet selv, der kan have bevæget sig rundt steder som gulvet eller toiletter, hvor der er beskidt, og dermed kan afgive uønskede bakterier på de ellers sterile produkter, når emballagen brydes. 

Derudover forklarer hun, at infektionsrisikoen også kan komme fra luften. 

- Luften er jo ikke steril i et rum, og hvis der gnaves huller i emballagen, så er et eksempel på noget, der kan smitte gennem luften for eksempel stafylokokker. 

- Som sundhedsmedarbejder risikerer man, at det, man troede var sterilt, alligevel ikke er det. Og der opstår jo så risikoen for, at det kan resultere i en infektion, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Hvad er et skægkræ?

  • Skægkræ er et vingeløst insekt, som lever indendørs.

  • De kan sprede sig hurtigt og er svære at komme af med.

  • Skægkræ forveksles ofte med sølvfisk, fordi de har samme ydre træk, men de er vidt forskellige.

  • Skægkræ er nemlig et skadedyr, fordi det er stort set altædende.

  • Skægkræ elsker at spise pap, madvarer, tørvarer, papir, tapet.

  • De kan blive op til 12-18 mm. lange

  • Trives i både fugtige og tørre steder, og kommer især frem i mørket.

  • Etagebyggerier, husholdninger og opvarmede bygninger er derfor oplagte steder for skægkræ.

Sparsom erfaring

Første gang man i Danmark opdagede skægkræ var i 2017, og det betegnes som et skadedyr, fordi det lever af pap, madvarer, stof med mere.

Notatet fra SSI beskriver, hvordan det konkrete omfang af skadedyret er ukendt. 

Thomas Pape er lektor i entomologi ved Statens Naturhistoriske Museum. Han bekræfter, at omfanget af skægkræ ikke vides med sikkerhed, men han ser det som et stigende problem i samfundet. 

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at der er steder eller større områder, hvor der ikke er skægkræ, siger han. 

Thomas Pape forklarer dertil, at omfanget af skægkræ i vores samfund skyldes deres evne til at formere sig. 

quote Det kan være næsten umuligt at komme af med, og vi ser dem overalt i samfundet.

Rune Sejersen, Administrerende direktør, Anticimexm,skadedyrsbekæmpelse

- Det er et meget tolerant skadedyr, og det vil sige, at de kan leve fint med en lidt lavere temperatur og med en lidt lavere fugtighed. På den måde har de et større potentiale for at formere sig rundt omkring i vores bygninger.

Thomas Pape forklarer, hvordan skægkræet er ganske harmløst i private boliger. Han har dog et budskab om skægkræ på hospitalerne. 

-  Det er fuldstændig relevant at undersøge, hvordan man nærmest kan holde helt vandtættet skodder, så skægkræene ikke kan komme ind steder, hvor de kan gnave huller i sterilt materiale. 

- Det går bare ikke sådan nogle steder, fastslår Thomas Pape. 

Bekæmpelse er bekosteligt

Det konkluderes i notatet fra SSI, at det ved tilfælde af skægkræ hos sundhedsinstitutionerne, kan blive en bekostelig omgang både ud fra et økonomisk og bæredygtighedsmæssigt perspektiv. 

Overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen bekræfter, hvad der fremgår af notatet. 

- Hvis du opdager skægkræ på et hospital, kan konsekvensen være, at engangsudstyr skal kasseres og flergangsudstyr skal steriliseres på ny, forklarer overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen og understreger, at det kan blive økonomisk omkostningsfuldt.

- I de her tider, hvor vi taler grøn omstilling og bæredygtighed, så vil vi være meget kede af, hvis man har et eller flere sterile depoter, hvor pludselig en række produkter skal kasseres, uddyber Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

Grundig bekæmpelse

Derudover peger notatet fra SSI på, at en bygningsgennemgang udført af professionelle skadedyrsbekæmpere anbefales til sundhedsinstitutioner i tilfældet af, at man oplever skægkræ.

Og den anbefalingen er direktør for skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden, Anticimex, Rune Sejersen, enig i. 

- Det kan blive en ekstrem dyr omgang for hospitalerne. 

Rune Sejersen bekræfter over for TV 2 Kosmopol, at de i virksomheden har set flere tilfælde af skægkræ hos leverandører til sundhedsinstitutioner, herunder også leverandører af sterilt materiale.  

- Jeg ser det som et stigende problem i den grad. 

Spørg Os - Afstemning

_

Han uddyber og forklarer til en økonomisk sammenligning, at en bekæmpelse i en hel etageejendom, der har skægkræ, kan løbe op i 100.000 kroner rundt regnet for én behandling af skadedyret. 

- Så kan man selv regne ud, at det kan blive voldsomt dyrt for et hospital på flere hundredetusinde kvadratmeter, siger Rune Sejersen.

Rune Sejersen forklarer videre, at den mest effektive behandling af skægkræ uden tvivl foregår ved grundig behandling i hele bygningen. 

- Det nytter ofte ikke at bekæmpe skægkræ lokalt, specielt et sted som et hospital. Hvis det dukker op på en operationsstue, så er det kommet ind et andet sted fra. 

- Det kan være næsten umuligt at komme af med, og vi ser dem overalt i samfundet, siger  Rune Sejersen. 

Anbefalinger

Hos overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen er budskabet klart:

- Det er et område, vi gerne vil have mere fokus på i sundhedssektoren, fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

Hun uddyber, at der er flere ting, sundhedsinstitutionerne skal være opmærksomme på. 

- Man skal helt undgå at bringe transport-papkasser ind i afdelingerne. Skægkræene kan komme ind den vej igennem. 

Lektor i entomologi Thomas Papa er enig med Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

- Har man udstyr og den slags, så kan man sørge for, at det står på nogle små metalben. For det vil simpelthen gøre det svært for sølvkræene at komme op og gemme sig. 

Elsebeth Tvenstrup Jensen fortsætter og forklarer, at det generelt er vigtigt, at man undgår for mange ting på gulvet, fordi det på den måde er lettere at gøre rent. Rengøring og orden gør det nemmere at opdage, om der er kommet skægkræ ind i rummet.

- Og til sidst, hvis man ser eller har mistanke om skægkræ, bør man som sundhedsfagligt personale reagere på det og forsøge at følge de retningslinjer, vi hos SSI har lavet i notatet om skægkræ i sundhedssektoren

- Det er med til at forebygge, at skægkræ spreder sig til flere rum, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik