Eksperter om skægkræ på hospitaler: Kan være farligt for patienter og en bombe for økonomien

Statens Serum Institut advarer om, at tilfælde af skadedyret skægkræ er et stigende problem i de danske sundhedsinstitutioner. De kan i værste tilfælde udgøre en særlig kritisk infektionsrisiko.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Skadedyr af typen skægkræ er et stigende problem i det danske sundhedsvæsen, og kan i yderste tilfælde udgøre en sundhedsrisiko og efterlade hospitaler og andre sundhedsinstitutioner med en stor regning for efterfølgende bekæmpelse. 

Det siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er overlæge hos Central Enhed for Infektionshygiejne i Statens Serum Institut (SSI), til TV 2 Kosmopol.

TV 2 Kosmopol kan på baggrund af en aktindsigt fra SSI afsløre, at tre hospitaler i Region Hovedstaden oplever problemer med forekomst af skægkræ

- Vi har fået et stigende antal henvendelser fra sundhedssektoren, hvor der er særligt tale om hospitalerne, som har observeret, at de har fået et tiltagende problem med de her skægkræ, bekræfter Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

Der er rapporteret om tilfælde af skægkræ på operationsstuer, depotrum, undersøgelses-, behandlings- og sengestuer med mere.

— Notat fra Statens Serums Institut

Et notat fra SSI fra maj måned beskriver ligeledes, at Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) modtager et stigende antal henvendelser fra sundhedsinstitutionerne vedrørende problemer med skægkræ.

Elsebeth Tvenstrup Jensen bekræfter, at problematikken fortsat er til stede, og at det er noget, man i SSI er opmærksom på.

Kan udgøre en sundhedsrisiko

Ifølge notatet er der rapporteret om tilfælde af skægkræ på operationsstuer, depotrum, undersøgelses-, behandlings- og sengestuer med mere. 

Elsebeth Tvenstrup Jensen forklarer, at skægkræ kan udgøre en direkte infektionshygiejnisk risiko, når de observeres, hvor såkaldte sterilprodukter opbevares. 

- Det, som vi er bekymrede for inden for sundhedsvæsenet, er, at skægkræene kommer ind og gnaver huller i emballagen til de sterilprodukter, som hospitalerne har. 

- Det kan være kanyler, plastrer eller større sterile instrumenter, som skal være sterile. Hvis skægkræene bryder med emballagen, er der pludselig en stor risiko for, at de ikke længere er det, forklarer overlægen fra SSI. 

Elsebeth Tvenstrup Jensen uddyber, at infektionsrisikoen kan opstå på flere måder. 

Det er fuldstændig relevant at undersøge, hvordan man nærmest kan holde helt vandtættet skodder, så skægkræene ikke kan komme ind steder, hvor de kan gnave huller i sterilt materiale.

— Thomas Pape, lektor i entomologi, Statens Naturhistoriske Museum, København Universitet

- Infektionen kan komme fra skægkræet selv, der kan have bevæget sig rundt steder som gulvet eller toiletter, hvor der er beskidt, og dermed kan afgive uønskede bakterier på de ellers sterile produkter, når emballagen brydes. 

Derudover forklarer hun, at infektionsrisikoen også kan komme fra luften. 

- Luften er jo ikke steril i et rum, og hvis der gnaves huller i emballagen, så er et eksempel på noget, der kan smitte gennem luften for eksempel stafylokokker. 

- Som sundhedsmedarbejder risikerer man, at det, man troede var sterilt, alligevel ikke er det. Og der opstår jo så risikoen for, at det kan resultere i en infektion, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Hvad er et skægkræ?

  • Skægkræ er et vingeløst insekt, som lever indendørs.

  • De kan sprede sig hurtigt og er svære at komme af med.

  • Skægkræ forveksles ofte med sølvfisk, fordi de har samme ydre træk, men de er vidt forskellige.

  • Skægkræ er nemlig et skadedyr, fordi det er stort set altædende.

  • Skægkræ elsker at spise pap, madvarer, tørvarer, papir, tapet.

  • De kan blive op til 12-18 mm. lange

  • Trives i både fugtige og tørre steder, og kommer især frem i mørket.

  • Etagebyggerier, husholdninger og opvarmede bygninger er derfor oplagte steder for skægkræ.

Sparsom erfaring

Første gang man i Danmark opdagede skægkræ var i 2017, og det betegnes som et skadedyr, fordi det lever af pap, madvarer, stof med mere.

Notatet fra SSI beskriver, hvordan det konkrete omfang af skadedyret er ukendt. 

Thomas Pape er lektor i entomologi ved Statens Naturhistoriske Museum. Han bekræfter, at omfanget af skægkræ ikke vides med sikkerhed, men han ser det som et stigende problem i samfundet. 

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at der er steder eller større områder, hvor der ikke er skægkræ, siger han. 

Thomas Pape forklarer dertil, at omfanget af skægkræ i vores samfund skyldes deres evne til at formere sig. 

Det kan være næsten umuligt at komme af med, og vi ser dem overalt i samfundet.

— Rune Sejersen, Administrerende direktør, Anticimexm,skadedyrsbekæmpelse

- Det er et meget tolerant skadedyr, og det vil sige, at de kan leve fint med en lidt lavere temperatur og med en lidt lavere fugtighed. På den måde har de et større potentiale for at formere sig rundt omkring i vores bygninger.

Thomas Pape forklarer, hvordan skægkræet er ganske harmløst i private boliger. Han har dog et budskab om skægkræ på hospitalerne. 

-  Det er fuldstændig relevant at undersøge, hvordan man nærmest kan holde helt vandtættet skodder, så skægkræene ikke kan komme ind steder, hvor de kan gnave huller i sterilt materiale. 

- Det går bare ikke sådan nogle steder, fastslår Thomas Pape. 

Bekæmpelse er bekosteligt

Det konkluderes i notatet fra SSI, at det ved tilfælde af skægkræ hos sundhedsinstitutionerne, kan blive en bekostelig omgang både ud fra et økonomisk og bæredygtighedsmæssigt perspektiv. 

Overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen bekræfter, hvad der fremgår af notatet. 

- Hvis du opdager skægkræ på et hospital, kan konsekvensen være, at engangsudstyr skal kasseres og flergangsudstyr skal steriliseres på ny, forklarer overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen og understreger, at det kan blive økonomisk omkostningsfuldt.

- I de her tider, hvor vi taler grøn omstilling og bæredygtighed, så vil vi være meget kede af, hvis man har et eller flere sterile depoter, hvor pludselig en række produkter skal kasseres, uddyber Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

Grundig bekæmpelse

Derudover peger notatet fra SSI på, at en bygningsgennemgang udført af professionelle skadedyrsbekæmpere anbefales til sundhedsinstitutioner i tilfældet af, at man oplever skægkræ.

Og den anbefalingen er direktør for skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden, Anticimex, Rune Sejersen, enig i. 

- Det kan blive en ekstrem dyr omgang for hospitalerne. 

Rune Sejersen bekræfter over for TV 2 Kosmopol, at de i virksomheden har set flere tilfælde af skægkræ hos leverandører til sundhedsinstitutioner, herunder også leverandører af sterilt materiale.  

- Jeg ser det som et stigende problem i den grad. 

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Han uddyber og forklarer til en økonomisk sammenligning, at en bekæmpelse i en hel etageejendom, der har skægkræ, kan løbe op i 100.000 kroner rundt regnet for én behandling af skadedyret. 

- Så kan man selv regne ud, at det kan blive voldsomt dyrt for et hospital på flere hundredetusinde kvadratmeter, siger Rune Sejersen.

Rune Sejersen forklarer videre, at den mest effektive behandling af skægkræ uden tvivl foregår ved grundig behandling i hele bygningen. 

- Det nytter ofte ikke at bekæmpe skægkræ lokalt, specielt et sted som et hospital. Hvis det dukker op på en operationsstue, så er det kommet ind et andet sted fra. 

- Det kan være næsten umuligt at komme af med, og vi ser dem overalt i samfundet, siger  Rune Sejersen. 

Anbefalinger

Hos overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen er budskabet klart:

- Det er et område, vi gerne vil have mere fokus på i sundhedssektoren, fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

Hun uddyber, at der er flere ting, sundhedsinstitutionerne skal være opmærksomme på. 

- Man skal helt undgå at bringe transport-papkasser ind i afdelingerne. Skægkræene kan komme ind den vej igennem. 

Lektor i entomologi Thomas Papa er enig med Elsebeth Tvenstrup Jensen. 

- Har man udstyr og den slags, så kan man sørge for, at det står på nogle små metalben. For det vil simpelthen gøre det svært for sølvkræene at komme op og gemme sig. 

Elsebeth Tvenstrup Jensen fortsætter og forklarer, at det generelt er vigtigt, at man undgår for mange ting på gulvet, fordi det på den måde er lettere at gøre rent. Rengøring og orden gør det nemmere at opdage, om der er kommet skægkræ ind i rummet.

- Og til sidst, hvis man ser eller har mistanke om skægkræ, bør man som sundhedsfagligt personale reagere på det og forsøge at følge de retningslinjer, vi hos SSI har lavet i notatet om skægkræ i sundhedssektoren

- Det er med til at forebygge, at skægkræ spreder sig til flere rum, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.  

Link kopieret!

Seneste nyt

Politi opfordrer borgere til at indlevere våben i mobilstation

Arkivfoto
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Københavns Politi opfordrer på X endnu engang københavnerne til at indlevere våben ved frit lejde-aktionen i november måned.

"Vores mobile indleveringssted ved Station Bellahøj holder åbent alle hverdage fra klokken 13-19", skriver politikredsen, som samtidig kommer med en klar opfordring, hvis det gælder eksplosiver:

"Husk, at det er forbundet med stor fare selv at fragte granater og andre eksplosiver, så ring endelig 1-1-4, så skal vi nok stå for afhentningen, hvor man stadig kan være anonym."

Frit lejde-aktionen løber i hele november.

Link kopieret!

Mand idømt fængsel for voldtægt mod sovende kvinde

En 32-årig mand er mandag blevet idømt fængsel i et år og to måneder for at have forgrebet sig på kvinde, som lå og sov.

Det skriver Vestegnens anklagere på X.

Manden blev dømt for voldtægt. Han har anket dommen.

Link kopieret!

Svensk teenager stoppet på Øresundsbroen med flere automatvåben

Arkivfoto.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En svensk dreng på 15 år blev i weekenden anholdt på Øresundsbroen i forbindelse med en rutinekontrol. Med sig i den danske taxi havde drengen et mindre våbenarsenal.

Det oplyser politiet i Malmø til det svenske medie TV4 Nyheterna. Arsenalet bestod ifølge mediet af tre automatvåben, to pistoler og en håndgranat.

Drengen fra Stockholm var angiveligt stukket af fra et HVB-hjem, der er et slags børnehjem. Taxien havde kurs mod Malmø. Senere samme weekend blev en 18-årig mand anholdt for medvirken.

- Begge er anholdt. Vi kan ikke udelukke, at flere personer har været involveret i den her hændelse. Om det var en våbentransport eller noget andet, må efterforskningen vise, siger Nils Norling, der er pressetalsperson for politiet i Malmø, til TV4 Nyheterna.

Det fremgår ikke, hvordan de to forholder sig til sigtelserne mod dem, eller hvad de eventuelt selv måtte have forklaret. Også i Danmark er flere svenske unge mistænkt for at have deltaget i grov kriminalitet.

Denne uge ventes Københavns Byret eksempelvis at afsige dom i den første sag om drabsforsøg i hovedstadsområdet, efter at der siden foråret har været en bølge af anholdelser for grov våbenkriminalitet samt drabsforsøg.

I den sag er en 16-årig dreng fra et HVB-hjem tiltalt. Ifølge anklagemyndigheden blev han hyret til at slå en eller flere personer ihjel, hvilket mislykkedes, da drengen blev anholdt, inden han fik overdraget våbnet.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

/ritzau/

Link kopieret!

Tidligere formand for Venstre bliver ny vicedirektør i Dansk Erhverv

Det går fremad med Jakob Ellemann-Jensens helbred, og han forventer at vende tilbage til Christiansborg. Det skriver Venstre-formanden på Facebook.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Godt et år efter, at Jakob Ellemann-Jensen stoppede i politik, har han fundet sig et nyt job.

Den 51-årige tidligere formand for Venstre skal være ny vicedirektør i Dansk Erhverv.

Det fortæller erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse.

Jakob Ellemann-Jensen får et ansvarsområde, der spænder bredt. Lige fra digitalisering og teknologi, det internationale område, for rådgivning, medier og finans samt forsvar og beredskab.

- Dansk Erhverv er en vigtig og vægtig stemme, som indtager en central rolle i den samfundspolitiske debat.

- Jeg glæder mig voldsomt til at bidrage fra en ny vinkel med at sikre danske virksomheder de bedst mulige vilkår, for at skabe vækst og global handel i en ny geopolitisk verdensorden, siger han om sit nye job.

Link kopieret!

Populær Rejsekort-app udvides i 2025

Foto: Metroselskabet

Den nye digitaliserede app-version af Rejsekortet er på kort tid blevet ganske populær blandt danskerne, hvor appen har opnået hele 1,7 millioner downloads siden lanceringen i september, skriver Metroselskabet i en pressemeddelelse.

Og særligt borgerne i hovedstaden har taget muligheden for at droppe det fysiske rejsekort til sig.

Det viser en ny undersøgelse fra Metroselskabet, hvor det står klart, at særligt metroens passagerer bruger appen.

I 2025 bliver appen udvidet med flere funktioner, som gør det lettere at rejse i hverdagen, når både hunde, cykler og børn kan tjekkes ind i. Samtidig bliver det muligt at indchecke flere personer ad gangen, og så vil personer med handicap og førtidspension kunne rejse med den rette rabat direkte i appen.

Link kopieret!

Uheld på Køge Bugt Motorvejen

Der er indtruffet et uheld på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning cirka en kilometer før 32 Køge. Der holder flere biler i venstre spor, hvorfor der advares mod pludselige opbremsninger og vognbaneskift. Det skriver P4 Trafik.

Link kopieret!

Mand fundet død på Frederiksberg

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

En ældre herre er fundet død i en have på Hoffmeyersvej på Frederiksberg.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2 Kosmopol mandag formiddag.

- Vi fik en anmeldelse 07.59 fra en beboer på Frederiksberg, som havde fundet en død mand i sin have, siger vagtchef Dyre Sønnichsen.

Manden formodes at have fået et ildebefindende, hvorefter han er faldet om i haven.

- Man formoder, at han der er tale om en naturlig død. Der er ikke noget, som tyder på noget mistænkeligt, siger vagtchefen.

De pårørende er endnu ikke underrettet.

Link kopieret!

Lokalpolitikere udsat for chikane, viser ny undersøgelse

Foto: Monique Tulner

En ny undersøgelse fra Helsingør Kommune viser, at knap halvdelen af de politikere, som har svaret, er blevet udsat for chikane og trusler.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Alle byrådets 25 medlemmer er blevet spurgt, om de har oplevet chikane inden for det seneste år, men kun 13 har svaret.

Af de 13 har fem oplevet chikane, mens fire har modtaget trusler. Tre betegner truslerne som alvorlige.

Nu overvejer byrådet, om de skal tilbyde øget hjælp til politianmeldelser, psykologbistand og mulig advokatbistand ved chikane.

I 2022 blev Helsingør Rådhus udsat for et brandattentat. Siden da har sikkerheden været skærpet ved byrådsmøderne.

Link kopieret!

Flere klager om vold og mobning - nu sættes skole under tilsyn

Foto: TV 2 Kosmopol

Efter flere klager om blandt vold og mobning, har Undervisningsmiljøtilsynet nu startet en tilsynssag på Engelsborgskolen i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Mediet har set flere af klagerne og beskriver på den baggrund, at den ene klage vedrører et barn, der er blevet slået tre gange i hovedet af en anden elev.

formand for Skoleudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune., Mette Schmidt Olsen (K), ser positivt på, at der nu skal føres en tilsynssag på skolen.

- Det er godt, at man undersøger problemets omfang, så Engelsborgskolen kan få den rette rådgivning, og så skolen på den måde kan få de bedste forudsætninger for det videre arbejde, siger hun til Sjællandske Nyheder.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google