Flere kommuner tilslutter sig omdiskuteret metode for at holde unge ude af misbrug

København er seneste skud på stammen af kommuner, der tager behandlingsmetode i brug, hvor unge belønnes med gavekort, hvis de holder sig fra stoffer. I Roskilde og Brøndby har man gjort det i årevis.

Flere af landets kommuner vil holde unge i misbrug stoffri ved hjælp af behandlingsmetoden Move, hvor man får et gavekort på 200 kroner for at møde op til aftalerne.

Det er en forholdsvis ny behandlingsform, der hidtil har vundet størst indpas uden for hovedstadsområdet, men som landets største kommune nu ser ud til at tilslutte sig.

Senest har Berlingske skrevet, at Københavns Kommune inden for den kommende tid ventes at omkalfatre rusmiddelbehandlingen og i høj grad satser på at indføre Move-metoden i stor målestok.

- Der er evidens for, at belønning i form af gavekort virker godt og også bedre end den almene behandling, der hidtil har været tilbudt. Det får de unge til i større udstrækning at komme til behandlingsaftalerne, og målet er, at det både skal bruges i forbindelse med gruppebehandling og individuel behandling, siger centerchef for alkohol og stofbehandling i Københavns Kommune, Janne Bech Jensen, til Berlingske.

Social- og Boligstyrelsen oplyser til samme avis, at man indtil videre har gjort brug af Move-metoden i 27 kommuner.

Flere af disse finder man i hovedstadsområdet, hvor særligt tre har været i gang med den særlige behandlingsform i flere år.

Begejstring over behandlingsform

Det gælder Roskilde, Brøndby og Gribskov kommuner, der er endda meget gejstrede for den nye behandlingsform.

- Vi har ganske enkelt intet negativt at sige om behandlingsformen. Det har virkelig virket godt for os. Vores behandlere er glade for den, og det er de unge i forløb også, siger Anne-Marie Sørensen, behandlingschef i Brøndby Kommune, til TV 2 Kosmopol.

Hun vurderer, at ”mange flere” nu fuldfører et behandlingsforløb i Brøndby sammenlignet med tidligere.

Tidligere har Brøndby Kommune estimeret, at frafaldsprocenten blandt unge i behandlingsforløb er faldet fra 80 procent til 20 procent efter implementeringen af Move.

- Så det er særligt på fastholdelsen, at vi kan mærke en forskel. Jeg tror også, at det har at gøre med, den unge hurtigt får et overblik over, hvor længe behandlingen varer. Så kan man bedre se sig selv i den, siger Anne-Marie Sørensen.

Hvad er Move?

Move er en metode til rusmiddelbehandling blandt unge mellem 15 og 25 år med et behandlingskrævende brug af ulovlige rusmidler.

Den bygger på et samtaleforløb, der består af en screeningssamtale, 12 ugentlige behandlingssamtaler og opfølgende behandling over seks måneder.

I samtalerne gør man brug af teknikkerne kognitiv adfærdsterapi og den motiverende samtale.

Dertil får den unge et gavekort på 200 kroner ved hver anden samtale, og behandleren sender sms’er med en påmindelse om næste samtale.

Kilde: Social- og Boligstyrelsen

Samme melding kommer fra Ivan Christensen, der er leder af Center for alkohol- og stofmisbrug i Roskilde Kommune.

- Vi har været rigtig glade for at bruge Move-metoden, for den skaber en stringens i behandlingen, og de unge har grundlæggende været meget positive for over det. Her i Roskilde har vi været meget loyale over for metoden, fordi den har vist sig at virke så godt for os, siger han.

TV 2 Kosmopol har ikke haft held med at komme i kontakt med den relevante talsperson fra Gribskov Kommune, men en tidligere leder af det kommunale rusmiddelcenter har talt i begejstrende vendinger om metoden over for TV 2 Kosmopol i 2021

Gode resultater

De tre hovedstadskommuner står dog ikke alene med de positive tilbagemeldinger omkring Move.

Mellem 2014 og 2018 afprøvede ni udvalgte kommuner – ingen af dem i hovedstadsområdet – som de første Move.

Her blev det påvist, at metoden fastholder en meget høj andel af unge i behandling, og at tæt på halvdelen opnåede stoffrihed efter endt behandling – et tal, der var væsentligt højere end det tidligere udgangspunkt på 37 procent ved andre behandlingsformer.

Alle de ni kommuner, der var med i forsøgsprojektet, anvender ifølge Social- og Boligstyrelsens seneste opdatering fortsat metoden.

Kritik af gavekort er forfejlet, mener behandlingschef

Nok er gavekortene det mest omdiskuterede element i Move-behandlingen, men denne udgør kun et lille element i det samlede forløb. Move omfatter også såkaldt kognitiv adfærdsterapi, en række samtaler og en grundig udredning af den unge.

Gavekortet på 200 kroner får den unge i forbindelse med hver anden af de 12 samtaler, såfremt man altså møder op. Til at hjælpe med dette får den unge sms-påmindelser.

Netop gavekortet har da også været genstand for kritik, blandt andet fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos, hvor cheføkonom Mia Amalie Holstein ifølge TV 2 stiller sig skeptisk over for at bruge skattekroner til at ”skubbe og nudge os mod det sunde liv”.

Den kritik køber Anne-Marie Sørensen, behandlingschef i Brøndby Kommune, ikke.

- Gavekort og penge fungerer ikke som en præmie for ikke at tage stoffer. I stedet ser vi gavekortene som en vej ind til, at de unge skal begynde af udvise selvomsorg. Og så bruger den unge og behandleren tid på at finde ud af, hvordan man er god til at være god mod sig selv – for det har mange af de unge slet ikke kunnet finde ud af, siger hun til TV 2 Kosmopol.

quote Gavekort og penge fungerer ikke som en præmie for ikke at tage stoffer. I stedet ser vi gavekortene som en vej ind til, at de unge skal begynde af udvise selvomsorg

Anne-Marie Sørensen, behandlingschef i Brøndby Kommune

Mads Uffe Pedersen, der er professor ved Center for Rusmiddelforskning, som har udviklet metoden, understreger ligeledes over for TV 2, at gavekortet kun udgør en lille del af behandlingen.

- Det kræver, at man bruger hele pakken. Bare at give et gavekort giver i sig selv ikke stoffrihed, men hele den her pakke, hvor man følger og er belønnende i stedet for straffende, det hjælper helt klart, siger han til TV 2.

Tidligere har et studie af Move-behandlingen fra samme center vist, at metoden i særlig grad var ”god til at opnå stoffrihed for unge med en psykisk diagnose.”

Indførslen af Move-metoden i Københavns Kommune mangler fortsat at blive behandlet og besluttet politisk. Indtil nu har kommunen især anvendt metoden ved navn U-turn til unge i misbrug.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik