Forfatter: Bibliotekerne ligner efterhånden bogreolen i Bilka. Alt er ens og standardiseret
En ny strategi for de københavnske biblioteker betyder, at bogsortimentet ensrettes, så de samme bøger går igen fra bibliotek til bibliotek. Det får kritik fra forfatter, mens bibliotekar savner muligheden for at eksperimentere.
Billedet er det samme på bibliotek efter bibliotek efter bibliotek:
Bordene er ens. Reolerne er ens.
Det samme er bøgerne, som med sine farvestrålende forsider ligger pænt arrangeret i den ene stabel efter den anden.
Og hver enkelt stabel består af identiske eksemplarer ovenpå hinanden.
Inddelt i kategorier som eksempelvis "Bestsellere og anmelderdarlings", "Fortidens sande beretninger" og "Blød strik og DYI-projekter".
Og det er faktisk en del af en ny strategi, som skal øge udlånet af bøger på de københavnske biblioteker.
Men samtidig en strategi, som i i øjnefaldende grad deler vandene.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Ren Kafka på bibliotekerne
En af dem, der ikke er udpræget fan af bibliotekernes nye strategi, er Sofie Kragh-Müller. Hun er forfatter og stifter af Forfatterskolen PS
Vi møder hende på Vesterbro Bibliotek i Lyrskovgade.
- Der er intet galt i at man laver anbefalinger af bestemt litteratur. Der er noget galt med at man centraliserer det, så det er den samme litteratur, der står udstillet på samme måde uanset hvilket bibliotek du går ind på i hele Københavns Kommune. Det er simpelthen så absurd, så man tror det er ren Kafka, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Da hun lavede et Facebook-opslag med billeder af halvtomme hylder fra et københavnsk bibliotek, kickstartede det en heftig debat. Foreløbig er hendes opslaget delt mere end 1600 gange.
- Folk gav udtryk for, at de er rystede og forskrækkede. Kan det virkelig passe? Hvor er alle bøgerne henne? Vi synes faktisk, det er fedt at gå på opdagelse i den fysiske bogsamling på biblioteket og så blive inspireret, siger Sofie Kragh-Müller.
På hotel for nichebøger i Albertslund
Voksenafdelingerne på alle 20 københavnske biblioteker er godt i gang med at blive indrettet på ny, og bibliotekerne er samtidig ved at udrulle en ny strategi, hvor populære bøger bliver prioriteret op og får de prominente pladser.
Men hvad med de lidt mindre populære bøger?
Ja, de såkaldte nichebøger placeres i stedet på et boghotel i noget så eksotisk som Albertslund på den københavnske vestegn.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Herfra kan borgerne i København forsat bestille bøgerne hjem.
Men det forudsætter, at borgerne eller biblioteksgængerne ved, at bøgerne rent faktisk eksisterer.
Og mange begræder, at de med den nye strategi fratages muligheden for at græsse på de enkelte biblioteker. Det vil sige lade sig inspirere til at låne nyt og ukendt materiale, som man falder over, når man er på biblioteket.
Sofie Kragh-Müller, biblioteksledelsen siger jo, at det har øget udlånet det her med de centrale udvalgte udstillinger. Er det ikke godt nok?
- Jo, hvis man tænker bibliotekerne som Bilka eller McDonald's, hvor det bare handler om så meget udlånt som muligt. Man kunne også forestille sig, at der er læsegrupper på bibliotekerne, at folk sidder og læser hernede, eller går på opdagelse, eller at en bog fører til, at man bliver let igennem til en anden bog, der kunne være interessant at have med hjem, siger Sofie Kragh-Müller.
Savner at kunne lade sig inspirere
Ifølge biblioteksledelsen skaber det bedre og mere overskuelige biblioteksoplevelser for borgerne, hvis det er de samme folk - et panel med tre-fire akademikere og bibliotekarer - som beslutter, at indholdet af alle udstillinger skal se ens ud på alle kommunens tyve biblioteker.
Sofie Kragh-Müller, er det ikke meget rimeligt, at bibliotekerne skal følge med udviklingen?
- Jamen, jeg ved ikke, hvad det er for en udvikling, og jeg ved heller ikke, når man snakker om rimeligt, hvad er det så, der er rimeligt. Jeg synes, at det er rimeligt, at der er både en bogsamling og at der er litteraturbegivenheder, og at der er en masse aktiviteter, der er centreret omkring det her med at læse, siger Sofie.
På Hovedbiblioteket i hjertet af København er der flere brugere, som godt kan se det fordelagtige i de nye udstillinger, men samtidig savner muligheden for i højere grad at kunne lade sig inspirere på de enkelte og mindre biblioteker.
- Når du kommer ind på et bibliotek, så kommer du måske med en ønskeseddel og har tjekket, hvilke bøger, der er hjemme. Men du kommer måske også ind for bare at blive inspireret, ligesom når du går rundt i en butik og kigger. Jeg går måske derind for at købe kaffe, men det kan være, at jeg går hjem med et gulvtæppe. Og hvis du ikke kan se et bredt udvalg, når du går ind på biblioteket, så går du også glip af alle overraskelserne, siger biblioteksbrugeren Susanne Hodges.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Bøger på Københavns Biblioteker
Københavns 20 biblioteker har i alt cirka 800.000 bøger.
125.000 bøger af dem er fjernet fra hylderne og placeret på et stort lager i Albertslund.
I forvejen opbevarede Københavns biblioteker 40.000 bøger på lager.
Bøgerne kan findes digitalt og bestilles hjem.
Bundet på hænder og fødder
På Christianshavn føler bibliotekar Tage Sørensen sig bundet på hænder og fødder.
I forbindelse med den nye strategi er bibliotekarerne nemlig frataget muligheden for selv at fremhæve bøger og lave bogudstillinger lokalt, ligesom de heller ikke må fremhæve en enkelt bog ved at stille den op med forsiden udad på en hylde.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
- Det er jo de udstukne retningslinjer fra ledelsen i forhold til, hvad man må på bibliotekerne. De er standardiserede retningslinjer, siger Tage Sørensen.
Hvad synes du om det?
- Jeg savner muligheden for at lave supplerende lokale udstillinger, og jeg savner muligheden for at gøre noget i retning af det, som politikerne jo også nævner, nemlig at bibliotekerne skal have et lokalt særpræg. Det er efterhånden svært at få øje på. Vi kan jo heller ikke sætte spot på meget af den ældre litteratur, ligesom jeg ikke længere kan lave en klassikerudstilling, lyder det fra bibliotekaren.
Bibliotekschef: En nødvendig modernisering
Ifølge chefen for Københavns Biblioteker er der tale om en nødvendig modernisering.
- Når vi kigger på både vores udlånstal og vores brugertilfredshed, scorer vi rigtig højt. Så jeg tænker, at vi har ramt et eller andet, der er i orden, siger chefen for Københavns Biblioteker, Jakob Heide Petersen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Så der sidder tre bibliotekarer og beslutter, hvad der skal stå fremme af materiale på alle biblioteker?
- Jo, men de får selvfølgelig input fra deres kolleger. Det, der er værdifuldt, tænker vi, er, at borgerne oplever, at vi har en høj kvalitet - både i vores udstillinger og i vores materialevalg, siger Jakob Heide Petersen.
TV 2 Kosmopol har også rettet henvendelse til kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) med kritikken af den nye biblioteksstrategi. Hun har dog ikke ønsket at stille op til interview.
Københavns biblioteker køber flere bøger end tidligere. Mange af dem er ens eksemplar af de meget populære. Et stort antal bøger ryger løbende til genbrug.
I oktober måned skal ansatte fra Københavns Biblioteker holde oplæg for biblioteksansatte fra hele landet, hvor de fortæller om konceptet, økonomien og borgernes brug af udstillingerne.
Og mon ikke, der vil komme et kritisk spørgsmål eller to?