Forskere forsøgte at måle smitte gennem spildevandet – resultatet er opsigtsvækkende

En gruppe forskere på Statens Serum Institut har fundet ud af, at spildevandsanalyser og PCR-tests under covid-19-epidemien overordnet gav det samme billede af smitte i befolkningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Steen Ethelbergs resultater har også ført til et europæisk forskningssamarbejde, der varer de næste tre år.
Foto: Statens Serum Institut

Det er nok de færreste, der har meget godt at sige om Covid-19-epidemien, der lagde gader og stræder øde hen, lukkede barer og restauranter og kom med alvorlige senfølger for nogle af dem, der blev smittet af SARS-virussen.

Men nu får de, der tror på, at glasset, det altså er halvt fyldt, endnu et argument for, at der kan komme gode ting ud af en global epidemi.

For på Statens Serum Institut har et hold forskere fundet ud af, at de analyser, man tog af spildevandet under coronaepidemien, gav et lige så retvisende billede af smitten i befolkningen, som de mange PCR-tests, der blev foretaget.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi man kan spore coronavirus i afføring. 

Faktisk kunne spildevandsanalyserne bruges til at forudsige tallene for den ugentlige incidens i befolkningen. 

Ifølge manden bag er det en nyhed med et stort potentiale.   

- Lige nu er det en metode, der kan måle, hvor meget coronavirus der er i samfundet. Hvis det går, som vi håber, kan vi fremover også bruge det til andre sygdomme. Og så vil det være et supplerende redskab til at følge smitte i samfundet. Vi håber naturligvis, det kan udvikles til noget mere, siger sektionsleder Steen Ethelberg til TV 2 Kosmopol. 

Incidenstal - hvad er det, det er?

  • Incidens er antallet af nye sygdomstilfælde i en befolkningsgruppe i løbet af en given tidsperiode.

  • Målet bruges enten som en incidensrate (nye sygdomstilfælde pr. tidsenhed) eller som en kumuleret incidens (den andel af befolkningsgruppen, der fik sygdommen i hele tidsperioden).

Kilde: Vidensportalen på det sociale område

Derfor er det smart

For første gang begyndte man under coronaepidemien at tage analyser af spildevandet i brug med henblik på at overvåge sygdommen i Danmark. 

Hidtil har man været i tvivl om, hvor nøjagtigt et billede spildevandsanalysen gav af den samlede smitteandel i befolkningen. 

Men forskerne har nu i detaljer analyseret vandprøver fra efteråret 2021 til sommeren 2022  og sammenlignet med resultaterne fra PCR-tests af borgere i test-centrene.

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift, Emerging Infectious Diseases.

- Der er ikke nogen, der er kede af, at man bruger spildevand til noget.

— Steen Ethelberg, sektionsleder, Statens Serum Institut.

Analysen har nu vist, at vandprøverne fra kloakkerne gav et lige så retvisende billede af, hvor mange danskere der var smittet med coronavirus, som PCR-tests gjorde. 

Spildevandsovervågningen fungerer altså og kan anvendes i praksis til at følge smitten i befolkningen, mener Steen Ethelberg. 

- PCR-testene var selvfølgelig vigtige, fordi de viste præcis, hvem der var smittede, og spildevandet giver kun det samlede billede. Til gengæld er det en relativt billig metode, og man behøver ikke involvere borgerne ved at tage prøver fra dem, siger Steen Ethelberg., siger sektionsleder ved Statens Serum Institut, Steen Ethelberg. 

Starten på et europæisk samarbejde 

Sektionsleder Steen Ethelberg og kollegaerne på Statens Serum Institut skal nu lede et stort vidensdelingsprojekt, hvor næsten alle EU-lande deltager. 

Med finansiel støtte fra EU-kommissionen skal de danske forskere i fællesskab med eksperter fra andre lande udveksle viden og erfaringer. 

Der er lande, hvor man har brugt metoden i længere tid for eksempel Finland, Holland og Østrig, som Danmark kan lære meget af. 

En vigtig opgave, EU-kommissionen gerne vil have løst, bliver at udvikle metoden yderligere, så man kan undersøge for flere sygdomme samtidig og ikke kun for coronavirus.

Man håber at kunne få et samlet overblik over andelen af borgere i Europa, der bliver smittede med en hel række forskellige sygdomme. 

Og holde øje med om nye sygdomme er på vej ind i EU-landene.

- Det er for tidligt at spekulere i, hvilke andre sygdomme metoden vil virke særligt godt på. Og det er noget af det, som vi i fællesskab skal finde ud af, siger han.

Hvorfor så alle de PCR-tests med vatpinde i halsen?

”Selvom spildevandsanalyser giver et godt billede af smittens overordnede udvikling i befolkningen, skal det samtidig huskes, at PCR-test af borgere under epidemien havde mange formål. De viste, hvem der skulle gå i karantæne, og man kunne bruge dem til bl.a. smitteopsporing og analyser af virusvarianter og vacciner. Test af borgerne var derfor af flere grunde vigtige at lave, og de ville ikke have kunne været erstattet af spildevandsanalyser”, udtaler sektionsleder Steen Ethelberg til Statens Serum Instituts presseafdeling.

Ultimativt mål 

På trods af, at der stadig ligger en del arbejde foran Steen Ethelberg og hans hold, er han glad for, at de nu er nået så langt, og han glæder sig til at tage hul på det europæiske arbejdsfællesskab. 

Selvom det ligger en del år ud i fremtiden, så har forskeren fra Statens Serum Institut et håb om, at perspektiverne i spildevandsmålingerne kan komme til at gøre en væsentlig forskel i samfund, der ikke har de samme muligheder for at teste borgerne enkeltvis. 

- Det er en drøm at få metoden bredt ud til de dele af verden, hvori man vil have stor gavn af at se smitteniveauet i befolkningen uden at have de samme PCR-testfaciliteter, vi havde her i Danmark, siger Steen Ethelberg. 

- Det er en drøm at få metoden bredt ud til de dele af verden, hvor man har meget svage sundhedssystemer. Dér ville man kunne bruge analyser af spildevand til at se smitteniveauet for en række infektionssygdomme i befolkningerne. Især steder, hvor man kun har meget begrænsede faciliteter til at teste befolkningen, siger Steen Ethelberg. 

Link kopieret!

Seneste nyt

FCN besejrer topholdet AGF hjemme i Farum

Superligaens tophold AGF satte tre point til, da holdet fredag aften var på besøg på Right To Dream Park i Farum mod FC Nordsjælland.

Kampen endte 1-0 til hjemmeholdet, efter at Milan Iloski var først over en returbold i kampens overtid og scorede kampens afgørende mål.

FC Nordsjælland rykker med sejren op på fjerdepladsen og er kun ét point efter den førende trio bestående AGF,FC København og FC Midtjylland.

Link kopieret!

Topchef fik mere end tre millioner i fratrædelsesaftale

Arkivfoto. Hillerød Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den tidligere topchef i Hillerød Kommune Lars Mørk i september fratrådte sin direktørstilling i kommunen, kunne han tage 3,3 millioner kroner med sig i fratrædelsesgave.

Det viser en aktindsigt Ekstra Bladet har fået. Ifølge Hillerød Kommune var fratrædelsen et udtryk for et ønske om "en ny profil" på posten.

Link kopieret!

Motorvej lukkes helt på grund af glat føre - lastbiler skal bjærges

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Helsingørmotorvejen spærres i sydgående retning mellem 7 Kokkedal og 10 Hørsholm S på grund af flere uheld på strækningen og det glatte føre, hvor flere busser er havareret.

Der er kødannelser på strækningen, og der forventes først normal trafik sidst på aftenen.

Klokken 21 lyder meldingen fra P4 Trafik, at motorvejen fortsat er spærret, indtil vejhjælp forsøger at få fjernet de lastbiler, som ikke kan komme over bakken.

De er endnu ingen tidshorisont for åbningen. Det forventes dog at være senere i aften.

Link kopieret!

Dansker hyldes på Empire State Building

Empire State Building lyser fredag op i rød-hvide farver. Det sker, efter at danske Victoria Kjær Theilvig tidligere på ugen vandt Miss Universe-konkurrencen. Det fremgår af bygningens hjemmeside.

Link kopieret!

Politi efterlyser 16-årig: Har du set Josefine?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser fredag aften 16-årige Josefine, som er forsvundet fra sit bosted.

Politikredsen opfordrer samtidig til at man kontakter politiet via 114, hvis man ser hende.

"Vi vil gerne høre fra hende eller om hende", lyder det fra politiet.

Link kopieret!

Hurtigst udsolgt i Europa: Ironman i København slår rekord

Stephen Derrett fra Storbritannien kommer over målstregen som herrernes nummer 1 under Ironman Copenhagen i København søndag den 18. august 2024.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Ironman Copenhagen 2025 melder udsolgt og er den hurtigst udsolgte ironman-stævne i Europa i år.

Det fremgår af en pressemeddelelse fredag aften.

Her udtaler Jacob Nørgaard, som er landechef for Ironman Danmark, at "det er fantastisk, at vi allerede nu kan melde udsolgt til Ironman Copenhagen 2025".

- Interessen har været overvældende, og vi ser frem til at skabe en kæmpe fest i hjertet af København, siger han i pressemeddelelsen.

Ironman i København vil blive afholdt 17. august næste år. 3200 atleter fra mere end 78 lande har tilmeldt sig.

Det fremgår desuden af pressemeddelelsen, at Ironman Copenhagen 2025 er blevet udsolgt 165 dage hurtigere end 2024-udgaven.

/ritzau/

Link kopieret!

Falck har "mandet godt op" i vintervejret

Der har været travlhed hos Falck gennem hele dagen – og i hele landet.

Det oplyser driftsleder i Falck Robin Henriksen til TV 2.

Falck har assisteret ved godt 150 fritrækninger, hvor bilister for eksempel er endt i en grøft eller ikke har kunnet forcere en bakke.

I morges var Falck kaldt ud til mere end 300 tilfælde, hvor biler ikke kunne starte på grund af kulden, mens det har assisteret ved lige under 60 uheld.

Sneen falder fortsat, særligt i Nordsjælland, og det betyder, at der er "mandet godt op" på mandskab i forhold til en normal fredag aften.

Link kopieret!

Biler kan ikke sætte i gang på sneglat motorvej

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Problemerne på Helsingørmotorvejen fredag eftermiddag er endnu ikke forbi.

For selvom vejhjælp er ude for at hjælpe strandede biler videre, kan mange fortsat ikke sætte i gang op ad bakkerne. Det skriver DR P4 Trafik.

Det har blandt andet den umiddelbare konsekvens, at Hørsholm by er presset af trafik, da mange søger udenom motorvejen.

Ifølge P4 Trafik er meldingen her dog, at flere biler ikke kan komme videre fra rundkørslerne på grund af det glatte føre.

Det er særligt i sydgående retning, at problemerne hober sig op.

Link kopieret!

Vej ryddet efter uheld - men køen har vokset sig enorm

Isterødvejen var spærret i begge retninger som følge af et uheld på strækningen.

Der er nu ryddet op efter uheldet, men køen er fortsat massiv, beretter DR.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google