Fremtidens myggestik kan være farlige: "Vi skal være klar"

Der er ikke grund til panik endnu, men eksperter forudser, at det er et spørgsmål om tid, før farlige myggestik kan plage danskerne.

Vi kender det alle sammen.

Vi sidder udenfor en sommeraften og nyder varmen. Men hyggen ødelægges af en summen, et stik og kløe på armen. Myggene tvinger os idenfor, men snart kan der være større problemer med myggene. 

Der er nemlig fundet vestnilfeber i vores naboland Tyskland, og det er også konstateret i Holland. 

Der går nok ikke længe før, tigermyggene - som de kaldes - kommer til Danmark, vurderer René Bødker, der er seniorforsker på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet.

- Der er fanget tigermyg i Tyskland og Holland, så det er nok bare et spørgsmål om tid, før de kommer til Danmark, siger René Bødker.

René Bødker siger, at Danmark førhen har haft en god placering, hvor det aldrig er helt varmt nok til, at virus kan udvikle sig i myggene.

Sygdomme

Denguefeber

  • Denguefeber er en virussygdom, der overføres ved myggestik. Der findes fire forskellige undertyper af virus. Denguefeber forekommer i hele verden især i tropiske og subtropiske lande.

  • Der kan være høj feber, svær hovedpine bag øjnene samt led- og muskelsmerter. Disse smerter kan være ret voldsomme, hvilket har givet anledning til det engelske øgenavn for sygdommen; "Break-Bone Fever".

  • De fleste tilfælde af denguefeber er relativt milde og varer 5-7 dage. Bagefter kan man være træt i flere uger. Ved svær denguefeber dør 2-4 ud af 100 smittede i lavindkomstlande, mens det er under 1 ud af 100 smittede i lande med adgang til moderne hospitaler og behandling.

Vestnilfeber

  • Vestnilvirus infektion er en virus, som forekommer i Mellemøsten, Asien, Afrika, USA, Canada, Syd- og Østeuropa

  • Virus overføres med myg fra smittede fugle til mennesker

  • Infektionen er som regel mild og ufarlig.

  • En sjælden gang kan virus føre til alvorlige infektioner i hjernen, specielt hos ældre og hos personer med nedsat immunforsvar.

Kilder: Medicin.dk & Sundhed.dk

Spørgsmål om tid

Hvis man ser på klimaforandringerne, så er der meget, der - ifølge Uffe Vest Schneider, overlæge for Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik hos Statens Serum Institut - tyder på, at myg får bedre betingelser i Danmark. 

- I takt med fugtigere forår og varmere sommer, så skal vi være klar, fordi myggene får bedre betingelser, siger Uffe Vest Schneider. 

Ifølge Uffe Vest Schneider er det typisk trækfugle, som er værter for virus og stikkes af myg.

Derfor er det svært at forhindre, at virus kommer til Danmark.

quote Hvis mennesker begynder at smitte hinanden, så er situationen en anden

Uffe Vest Schneider, overlæge for Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik hos Statens Serum Institut

Ingen bekymring endnu

Hvis de ikke er værter for sygdomme, så er der intet farligt ved, at tigermyg befinder sig i Danmark, siger René Bødker til TV 2 Komopol og fortsætter.

- Der sker intet ved, at myggene er her, så længe de ikke bærer virus.

René Bødker er på nuværende tidspunkt i gang med at indsamle myg, så han kan finde ud af, hvilke arter der befinder sig i Danmark, og endnu vigtigere, om de bærer sygdom.

Via myggeovervågning kan eksperterne følge smittebærerne, så de ved, hvornår de skal være opmærksomme.

Der findes ikke vacciner mod vestnilfeber til mennesker endnu, men de findes til dyr. 

Men, selvom der ikke er udviklet en vaccine mod vestnilfeber, så er der ingen grund til panik.

- Der er beredskabsplaner, overvågning, og vi har hos SSI fagpersoner på området. Vi reagerer på de signaler, som vi får, siger Uffe Vest Schneider.

Beskyttelse mod myggestik

  • Forebyg myggestik ved at klæde dig på i lange bukser og trøjer.

  • Brug myggenet uden imprægnering, hvis du sover steder, hvor der er mange myg.

  • Brug kun myggemidler i Danmark, som er godkendt af Miljøstyrelsen. Det er din sikkerhed for, at midlerne ikke er sundhedsfarlige at bruge.

  • Brug aldrig myggemidler til børn under tre år.

  • Brug kun myggemidler de steder, hvor myggene kan komme til.

  • Mange myggemidler indeholder duftstoffer. De kan være allergifremkaldende eller irritere sart og solskoldet hud.

Kilde: Miljøministeriet

Planen afhænger af virus

Uffe Vest Schneider siger til til TV 2 Kosmopol, at beredskabsplanerne afhænger af, hvilken virustype og smittemåde, det er.  

- En dobbeltinfektion med to slags influenzavirus medfører dannelsen af en ny influenzavirus. Så det er mere kompliceret end som så, siger Uffe Vest Schneider.

Når det er såkaldte vektorbårne sygdomme overført fra myg og flåter til mennesker,  hvor der ikke er menneske til menneske smitte, så er Uffe Vest Schneider mere rolig, fordi smitten stopper med det enkelte individ.

- Hvis mennesker begynder at smitte hinanden, så er situationen en anden, siger Uffe Vest Schneider. 

Selvom ingen i Danmark i nyere tid er smittet med alvorlige sygdomme via myg, så fortæller eksperterne til TV 2 Kosmopol, at danskerne skal vænne sig til tanken om potentielt alvorlige konsekvenser af fremtidens myggestik.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik