Gravid influencers opråb om uønsket berøring får ros: ”Kvindens krop er stadig offentlig ejendom”
Sociolog Emilia van Hauen mener, de ældre generationer kan lære noget af, når gravide kvinder siger fra overfor nærgående kommentarer og fremmede hænder.
Influencer Nanna Liljekvist er gravid med sit tredje barn, og hun har været ude med et opråb, hvor hun påpeger, at hun er godt træt af kommentarer på hendes krop og uinviterede hænder på hendes voksende mave.
- Når man bliver gravid, bliver man lidt allemandseje, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Hendes opråb har ført til hundredevis af kommentarer på sociale medier. Emnet deler vandene, og nogle af kommentarerne på Facebook lyder sådan her:
"Har født to børn. Synes det var hyggeligt, hvis folk spurgte ind om noget."
"Åh, hvor er vi følsomme - curlinggenerationen slår til igen."
"Jeg har aldrig forstået, hvorfor man har behov for at røre ved gravides maver."
- Kvindens krop er stadig offentlig ejendom
Årsagen til debatten skyldes ifølge sociolog med speciale i generation og køn, Emilia van Hauen, at generationerne er opdraget forskelligt.
- I dag handler det om at følge de mennesker, som man selv tror på, og som man selv har udvalgt til at sige noget, som man gerne vil lytte til. Og derfor så virker det simpelthen invaderende, selvom det er ment godt, at de ældre generationer kommer med deres gode råd, siger Emilia van Hauen til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Når det handler om at røre ved kroppen, må vi bare konstatere, at kvindens krop er stadig offentlig ejendom. I hvert fald for nogle generationer. Og sådan har det jo altid været.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
"Wow, du er gravid i hovedet"
Søndag lagde influenceren Nanna Liljekvist en video på Instagram med kække svar til de nærgående spørgsmål, man kan få som gravid, og opfordrede sine følgere til at dele deres oplevelser.
Spørg Os
Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her +_
Til spørgsmålet om, om man må røre hendes mave, siger Nanna Liljekvist i videoen: "Selvfølgelig, kunne du også tænke dig at gramse på mine bryster?"
Flere i kommentarsporet fortæller om at modtage lignende kommentarer, da de var gravide.
Foto: Privatfoto
Det kommer ikke bag på Emilia van Hauen.
- Ofte har det været sådan, at kvindens krop var enten et visitkort til mænds begær eller en produktionsenhed for de kommende generationer. Derfor er der nok også flere mænd end kvinder, der bare rører ved fremmede kroppe, fordi de er fascineret af det, og de er bare slet ikke vant til, at der bliver sagt fra så tydeligt over for dem, siger Emilia van Hauen.
- Men de har faktisk selv været med til at opdrage en generation, der siger meget tydeligt fra, når deres grænser bliver overskredet.
Bedre til at sætte grænser
Ifølge sociologen skal vi i stedet glæde os over, at den yngre generation sætter grænser.
- Generelt oplever jeg, at de unge generationer ofte kritiseres for at være for sarte og for nærtagende, siger hun og fortsætter:
- Men vi skal måske tænke over- i hvert fald de ældre generationer - at de i virkeligheden bare er blevet virkelig gode til at passe på sig selv og i virkeligheden sætte nogle sunde grænser, som når de føler, at deres privatliv simpelthen bliver overskrevet. De kan finde ud af at forsvare det, og det synes jeg er meget positivt, siger Emilia van Hauen til TV 2 Kosmopol.