Guide: Sådan køber du tøj af god kvalitet

Vi har mistet evnen til at afkode kvaliteten af det tøj, vi køber, mener forsker. Her er den ultimative guide.

Sko med syninger og t-shirts af bomuld: Sådan spotter du god kvalitet.
Foto: Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

Kvaliteten af vores tøj og sko bliver dårligere og dårligere.

Det skyldes, at vi producerer mere og mere af det med plastik i stedet for naturlige materialer for at presse prisen ned.

Sådan lyder kritikken fra Else Skjold, lektor og ph.d. i design og bæredygtighed ved Det Kongelige Akademi.

Det har den konsekvens, at de færreste i dag ved, hvad der er god kvalitet, mener hun.

- Jeg kan jo sige nok så meget som forsker, at du skal købe god kvalitet. Men det er der ikke længere nogen, der ved hvad betyder.

Her er den ultimative guide til, hvordan du spotter kvaliteten af tøj og sko, når du shopper:

1. Materiale

Gå efter naturlige materialer som bomuld, uld, hør eller læder. Naturlige materialer er ofte mere åndbare og holdbare end syntetiske materialer.

Syntetiske materialer som polyester og nylon er mindre åndbare, og du kan opleve, at du sveder mere, når du har det på. Samtidig vil syntetiske materialer ofte blive nedbrudt hurtigere end naturlige materialer, fordi det er lavet af plastik.

Men syntetiske materialer kan også have gode egenskaber, såsom at være vindtæt, vandtæt og hurtigt tørende, som kan være en fordel, hvis du står og mangler træningstøj eller en regnjakke.

2. Tekstur

Der er forskel på materialer - og derfor vil to t-shirts, der begge er lavet af bomuld, ikke nødvendigvis være af lige god kvalitet.

Det kan derfor være en god idé at mærke materialet i hænderne. Du kan blidt forsøge at trække lidt i det - hvis det føles tyndt eller giver sig meget, kan det være et tegn på, at materialet er af dårlig kvalitet.

Materialer af god kvalitet vil ofte føles tykkere, tungere og holde formen bedre.

Hvis du er på udkig efter denimjeans, er det et godt tegn, hvis de føles hårde og måske endda lidt ubehagelige at have på. Denim af god kvalitet er ofte tungere og føles mere stift i starten.

3. Konstruktion

Syninger bør været syet tæt, og jo flere syninger, jo bedre er kvaliteten som regel.

Syningerne bør generelt se pæne ud både på indersiden og ydersiden af tøjet, og der bør ikke være løse tråde.

Hvis tøjet eksempelvis er stribet, bør striberne passe sammen henover syningerne.

Tjek, om lynlåsen er af metal eller plastik, og om knapperne er syet ordentligt på.

Hvis du eksempelvis vil købe en t-shirt, bør du tjekke, om sømmene ved hals og ærmer ruller. Hvis de gør det, er kvaliteten for dårlig.

Det er også en god idé at tjekke, om sømmene ved hals, ærmer og bunden af t-shirten giver sig, når du trækker i stoffet. Hvis de giver sig meget, risikerer du, at t-shirten hurtigt bliver slasket og mister faconen.

Sko, der er syet sammen i stedet for limet sammen, holder som regel længere. Hvis du ikke kan se syninger ved sålen, er skoen højst sandsynligt limet.

4. Land

Måske tænker du, at et par lædersko automatisk er af god kvalitet, hvis de er lavet i Italien - men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

Omvendt er en t-shirt fra Kina ikke nødvendigvis dårlig. Men overvej, om prisen på varen afspejler, hvor langt væk den er lavet.

5. Ekstra knapper

Hvis der med tøjet følger en lille pose med med ekstra knapper i, kan det være en indikation af, at tøjet er af god kvalitet, da fabrikanten dermed forventer, at tøjet skal bruges længe nok til, at det kan få brug for at blive repareret.

6. Lang garantiperiode

Hvis et mærke har stor tiltro til deres produkters holdbarhed, er der større sandsynlighed for, at de har en lang garanti på deres varer.

Hvis du får en lang garantiperiode for et stykke tøj eller nogle sko, er der en god chance for, at det er af god kvalitet.

7. Pris

En skjorte er ikke nødvendigvis af god kvalitet, bare fordi den er dyr. Men hvis den er meget billig, kan det indikere, at kvaliteten er dårlig, da syntetiske materialer er billigere end naturlige materialer.

Hvis den omvendt er meget dyr, men materialet, teksturen eller konstruktionen ikke giver dig en indikation af, at kvaliteten er derefter, er det højst sandsynligt mærket, du betaler for.

Kilder: Skrædderlauget, Skomagerlauget, Else Skjold, The Guardian, Business Insider, The Washington Post

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Salling Group politianmeldt

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Forbrugerombudsmanden politianmelder Salling Group for ikke at skjule tobaksprodukter tilstrækkeligt.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse torsdag.

Forbrugerombudsmanden har konstateret 15 tilfælde, hvor plastikforhænget foran tobaksvarer var trukket fra i længere tid. Det er ulovligt, skriver Forbrugerombudsmanden.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Gammel skøjtehal skal omdannes til spritnyt træningssted

GoMonkeys direktør Daniel Monby, Gladsaxes borgmester Trine Græse og formand for Fritids- og Idrætsudvalget Christina Rittig Falkberg brød isen og lagde kimen til det kommende Monkey House
Foto: Gladsaxe Kommune

Den nedlagte skøjtehal i Gladsaxe bliver snart omdannet til et spritnyt indendørs træningssted, hvor der blandt andet vil være mulighed for at klatre og udøve andre former for fysiske aktiviteter.

Tilbage i maj måned vandt virksomheden GoMonkey, som har flere klatreparker, udbuddet om at skabe nyt liv i den gamle skøjtehal med projektet Monkey House.

I forbindelse med byggeriet af en ny skøjtehal besluttede Gladsaxe Kommune, at man ønskede at udnytte den gamle skøjtehal til en mangfoldighed af aktiviteter med fokus på børn og unge, og som kunne opmuntre borgere, der ikke typisk er fysisk aktive, til mere bevægelse. Samtidig skulle stedet fungere som et uformelt mødested i lokalområdet.

Projektet sker i tæt samarbejde med de lokale foreninger Søborg Klatreklub, Gladsaxe OCR, Gladsaxe Basketball Klub, Gladsaxe Billard og Bibliotek+, som sammen med GoMonkey vil fylde hallen med nye aktiviteter i de kommende år.

Nu er kontrakten underskrevet, og GoMonkey har officielt overtaget hallen.

Forvandlingen fra skøjtehal til aktivitetshal vil tage form over de næste måneder, men den store åbning er dog planlagt til september næste år.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Jonas blev dræbt for 12 år siden - i dag kan der blive sat endeligt punktum i sagen

Arkivfoto af Jonas Thomsen Sekyere, som før sin død medvirkede i et interview hos Go´Morgen Danmark.
Foto: TV 2

Tilbage i august måned anholdt Københavns Politi en 39-årig mand, der mistænkes for at have dræbt 21-årige Jonas Sekyere Thomsen i København i 2012.

Jonas Thomsen Sekyere blev dræbt på baren Bakken i Kødbyen i København den 17. november 2012. 

Torsdag forventes der at falde dom i sagen, når drabsmanden efter et årti på flugt vil afgive en fuld tilståelse i sagen.

Efter drabet i 2012 flygtede den formodede gerningsmand til Somaliland, hvor han blev anholdt i 2014

I 2016 blev han af en domstol i landet dømt for drabet i København og afsonede flere års fængsel.

Siden er han blevet løsladt.

På baggrund af en international efterlysning udsendt af Københavns Politi i 2012 blev han i sommer anholdt i Etiopien. Og siden fik Københavns Politi ham udleveret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Robert Hansen rask igen: Nu skal han i retten

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Skuespiller Robert Hansen, der i sidste uge blev varetægtsfængslet in absentia, skal fremstilles i grundlovsforhør torsdag formiddag.

Det skriver B.T.

I torsdags blev han fremstillet in absentia og sigtet for grov vold. Han kunne ikke møde i retten, da han var indlagt.

Robert Hansen er sigtet for tre tilfælde af vold. Der er tale om tre sager på tre forskellige datoer.

Ifølge sigtelsen skulle der være tale om tre sager af vold, herunder et legemesangreb af særlig rå og farlig karakter, hvor han skulle have snittet en kvinde i ballen med en kniv.

I de to andre tilfælde drejer det sig om, at den samme kvinde skulle være blevet rusket, spyttet i hovedet samt kastet ned i jorden. Alle tre tilfælde er sket i en lejlighed på Frederiksberg.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Råd anbefaler at overveje halvering af visse fængselsstraffe

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har modtaget en række anbefalinger, der skal gøre regeringen klogere på, hvordan en planlagt strafreform skal udformes.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Anbefalingerne kommer fra Straffelovrådet, som er et udvalg under Justitsministeriet.

Rådets anbefalinger drejer sig om brugen af fodlænke, samfundstjeneste og prøveløsladelse. Formålet med anbefalingerne er, at fængselsstraffe anvendes klogere og over for de rigtige personer, skriver ministeriet.

Blandt de konkrete anbefalinger er en potentiel halvering af fængselsstraffen.

I dag skal to tredjedele af en persons straf som udgangspunkt være udstået.

Det fremgår ikke umiddelbart af pressemeddelelsen, hvad "visse tilfælde" omfatter.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Lang kø på motorvej efter uheld

Et uheld på på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning ved afkørsel 29 Greve S betyder, at der lige nu er en lang kø på strækningen. Køen strækker sig tilbage til Solrød N.

Redningsmandskab er fremme ved ulykkesstedet.

Ifølge Vejdirektoratets Trafikinfo er der op mod 30 minutters forlænget rejsetid.

. Det venstre spor er spærret, og redning er på vej. Der er voksende kø tilbage til 30 Solrød N.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Boligpriser er tæt på at nå rekordhøjt niveau

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Salgsprisen på villaer og rækkehuse er steget.

Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at pilen peger opad for boligpriserne i november.

Udviklingen taler ind i en overordnet opadgående tendens for 2024, hvor priserne nu er tæt på rekordhøjder. Det betyder, at et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter er blevet 110.000 kroner mere værd siden starten af året.

I Københavns Kommune koster et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter nu 7.683.000 kroner.

Huspriserne er steget i alle regioner, hvor Region Hovedstaden har haft den største stigning på 6,2 procent,

Priserne på lejligheder er dog steget endnu mere, og en lejlighed på 90 kvadratmeter er i løbet af året blevet 160.000 kroner mere værd.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Risiko for glatføre i Nordsjælland

Arkivfoto.
Foto: Presse-fotos.dk

De fleste er stået op til skyer og plusgrader, og dermed ingen glatføre.

Lokalt er der dog frostvejr i Nordsjælland, det udgør en mindre risiko for glatføre torsdag morgen.

Opstår der huller i skydækket de næste par timer, kan der komme glatføre andre steder.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Særligt insekt er blevet en stor plage - især i hovedstadsområdet

Skægkræ ligner til forveksling sølvfisken. De er dog vidt forskellige.
Foto: Anticimex hjemmeside

Et lille vingeløst insekt - skægkræ - er de senere år flyttet ind i mange danske hjem.

Dyret er uskadeligt for mennesker, men det kan gnaske løs af papir og pap og gemme sig i mel- og grynpakker i køkkenskabe.

Nu skal en ny kampagne hos Miljøstyrelsen give plagede boligejere råd og vejledning om, hvordan man undgår at få de små kræ ind og slipper af med dem, hvis det alligevel sker, forklarer chefkonsulent i Miljøstyrelsen Elisabeth Paludan.

- Der er undersøgelser, der viser, at skægkræ er et voksende problem. Og når vi spørger rundt, lyder det som om, at det er ved at være rimeligt almindeligt at have skægkræ derhjemme, siger hun.

Videncenteret Bolius fik i december 2023 lavet en undersøgelse, der viste, at 14 procent af de adspurgte havde haft skægkræ i deres bolig. Det var en stigning fra otte procent i januar 2022 og blot fire procent i december 2020.

Undersøgelsen viste også, at det især er folk i hovedstadsområdet, der har haft besøg af skægkræ.

Meget tyder på, at skægkræ, der nemt kan forveksles med det beslægtede insekt sølvfisk, kommer ind i vores hjem via papkasser med varer, der eksempelvis er bestilt over internettet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Her er de ti mest anmeldte forsikringsskader

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vejhjælp, solouheld og sammenstød ligger i toppen over de mest typiske skader, som danskerne har anmeldt til forsikringsselskaber i 2024.

Det skriver forsikringsselskabet Alm. Brand i en pressemeddelelse.

Motorskader fire af de ti mest anmeldte skader, mens sygdom i forbindelse med rejser også rangeres højt.

Tallene baseres på anmeldelse indgivet hos Alm. Brand, der har 700.000 kunder i Danmark.

Se listen herunder:

Top 10 skadesanmeldelser i 2024:

1. Vejhjælp (starthjælp, bugsering m.m.)

2. Solouheld (bil)

3. Glasskade (biler, hus)

4. Sammenstød (biler)

5. Arbejdsskader og indbo m.m.

6. Pludselig skade (ødelagte telefoner, skader på hus m.m.)

7. Sygdom/Ulykke (hund)

8. Ferierejse (primært sygdom og forsinket bagage)

9. Fald (ulykkesskader)

10. Skjulte rør (brud på rør i hus)

Kilde: Alm. Brand Group

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google