Hospitalsdirektør undrer sig: Hvorfor får vi ikke flere patienter?

Regioner bryder med behandlingsgarantier, mens privathospitaler står med tomme senge. Det sker på trods af, at regeringens akutplan fra 2023 gjorde det billigere at henvise til privathospitaler for at komme ventelisterne til livs.

- Her har vi jo en af de stuer, der står tomme lige nu. 

Dorthe Mikkelsen viser rundt i privathospitalet CPH Privathospital i Farum. Hun er administrerende direktør for hospitalet, der den seneste tid har været nødsaget til at afskedige medarbejdere, da der simpelthen er for få kunder i butikken. 

- Det vi oplever er jo, at der bliver henvist langt færre patienter til os fra det offentlige, end vi er vant til, forklarer hun til TV 2 Kosmopol.

Og derfor står hospitalet nu med flere tomme senge og færre medarbejdere, end de havde regnet med.

quote Det går jo kun udover én, og det er patienten.

Dorthe Mikkelsen, adm. direktør, CPH Privathospital

Det er på trods af, at regeringen og regionerne underskrev en akutplan til to milliarder kroner sidste år, som skulle gøre det mellem 10 og 12 procent billigere for regionerne at henvise patienter til privathospitaler. 

Derudover forlængede akutplanen også patienternes behandlingsgaranti fra 30 til 60 dage. Altså regionerne fik dobbelt så lang tid til at nå behandlingerne. 

Den store ekstra sum penge og den ekstra tidsfrist skete for at lette regionernes patientbyrde, så de kunne komme af med lange ventetider på særligt knæ-, hofte- og brokoperationer.

Med hjælpen fra akutplanen forpligtede regionerne sig til at nedbringe ventetiderne til niveauet før covid-19-pandemien. Dengang lød ventetiden på omkring 37 dage.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Privathospital-direktøren Dorthe Mikkelsen frygter, at det går ud over patienterne, hvis der ikke henvises flere til privathospitaler.
Privathospital-direktøren Dorthe Mikkelsen frygter, at det går ud over patienterne, hvis der ikke henvises flere til privathospitaler.
Foto: Lene Nydahl Jensen / TV 2 Kosmopol

Lange ventetider og tomme senge

Siden 2021 har den gennemsnitlige ventetid til operationer i Region Hovedstaden været over de 60 dage - og første kvartal i år har den ligget på 62 dage. 

Derfor er Dorthe Mikkelsen noget forundret over, at regionen ikke henviser flere patienter til privathospitalerne, som står med tomme senge og kan tilbyde en kortere ventetid.

- Akutplanen har jo gjort det billigt for regionen at henvise patienter til os, så vi havde troet, at det her ville blive en win-win situation for begge parter, så vi kunne sænke ventetiden i det offentlige, siger hun og fortsætter:

- Det går jo kun udover én, og det er patienten.

En af de patienter er 81-årige Leif Christensen, der blev budt en ventetid på 70 dage til en hofteoperation i Region Hovedstaden. 

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Fald i antallet af henvisninger

Dorthe Mikkelsen er desuden også formand for foreningen for danske sundhedsvirksomheder, Sundhed Danmark, og hun pointerer, at det ikke blot er CPH Privathospital, der oplever en tilbagegang i antallet af henvisninger fra det offentlige.

Og det kan der være noget om. Antallet af henvisninger til privathospitaler fra det offentlige er nemlig faldet siden september 2023. Det skal dog nævnes, at der i løbet af hele 2023 blev henvist to procent mere, end man gjorde i 2022.

Samlet set er der fra januar til april i år lavet 69.590 henvisninger, hvilket er 15 procent færre end i 2023, og 1 procent færre end i 2022.

(Artiklen fortsætter efter tabellen.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Svaret er penge

Ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, så skyldes det kort og godt, penge. Han mener nemlig, at regionerne ikke har råd til at henvise patienter til privathospitalerne længere. 

- Man havde fuld damp på i 2023, og nu er konsekvensen, at man ikke har så mange penge i år. Derfor falder aktiviteten nu, siger han til TV 2 Kosmopol.

Det står i kontrast til, at ventetiderne hos regionerne ikke er faldet under behandlingsgarantien endnu, pointerer han.

- Ventetiderne er næsten ikke faldet, når det kommer til stykket, siger han og pointerer:

- Målet om at sænke ventetiderne med akutpakken fra 2023 er ikke lykkedes i nær det omfang, som man gerne ville.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen mener, at regionerne ikke har penge til at blive ved med at henvise i det omfang, som de gjorde i starten af 2023. Derfor ser vi nu et fald, siger han.
Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen mener, at regionerne ikke har penge til at blive ved med at henvise i det omfang, som de gjorde i starten af 2023. Derfor ser vi nu et fald, siger han.
Foto: Lene Nydahl Jensen / TV 2 Kosmopol

Minister forventer forbedring

Det har tidligere fået indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at bede regionerne redegøre for ventetiderne.

Til TV 2 Kosmopol siger hun:

- Jeg er jo optaget af, at vi udnytter og bruger den samlede behandlingskapacitet i vores sundhedsvæsen. Det vil sige både de offentlige sygehuse, men selvfølgelig også samarbejder med de private hospitaler på de områder, hvor de også kan bidrage til, at vi kan få nedbragt de alt for lange ventetider.

Udnytter man kapaciteten bedst muligt, hvis de private hospitaler står med tomme senge og må fyre medarbejdere, mens man stadig har lange ventetider på udvalgte operationer i det offentlige?

- For mig som sundhedsminister er det afgørende jo ikke, om en patient bliver behandlet på et privathospital eller på et offentligt hospital. Det afgørende for mig er, at patienterne får den behandling, som de har brug for, og at de får den hurtigt, svarer ministeren.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Hun forventer, at regionerne holder den aftale, som de har skrevet under på, pointerer hun.

- Altså det er klart, at jeg har en forventning om at regionerne, og herunder også Region Hovedstaden, har fokus på, at vi skal i mål med at få nedbragt de alt for lange ventetider og dermed også, at regionerne skal leve op til den aftale, som de selv har indgået, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sophie Løhde (V) forventer, at regionerne holder aftalen med regeringen og sænker ventetiderne.
Sophie Løhde (V) forventer, at regionerne holder aftalen med regeringen og sænker ventetiderne.

Region: Vi gør det godt

Hos Region Hovedstaden maner man dog til ro på trods af, at de ikke er nået i mål endnu. Regionsrådsformand, Lars Gaardhøj (S), garanterer nemlig, at regionen kommer til at leve op til aftalen fra akutplanen.

- Vi har lavet en aftale med regeringen, og den lever vi op til, konstaterer han overfor TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Som formand for Region Hovedstaden er jeg også klar til at finde yderligere midler til at få nedbragt ventetiderne, som i øjeblikket falder.

quote Målet om at sænke ventetiderne med akutpakken fra 2023 er ikke lykkedes i nært det omfang, som man gerne ville.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi, SDU Odense

På trods af at de gennemsnitlige ventetider fortsat er over behandlingsgarantien på 60 dage, og akutplanen netop skulle gøre det billigere for regionen at henvise til privathospitaler, så mener formanden ikke, at regionen bør henvise mere for at afhjælpe læsset.

- Vi har ikke noget ønske om ikke at bruge det private. Vi er bare i en situation nu, hvor ventetiderne falder i det offentlige, og derfor er der færre patienter, der bliver henvist til det private, forklarer Lars Gaardhøj.

Er det fair, at nogle patienter skal vente over 60 dage på at blive behandlet?

- Nej, jeg synes, at man skal komme til så hurtigt som overhovedet muligt, og som sagt, så er grænsen jo egentlig 60 dage i offentligt regi, og det er også det, som vi ligger på nu i hovedstaden, svarer regionsrådsformanden.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Lars Gaardhøj (S) pointerer, at ventetiderne i Region Hovedstaden er faldet. Han garanterer derfor, at regionen kommer til at overholde aftalen med regeringen.
Lars Gaardhøj (S) pointerer, at ventetiderne i Region Hovedstaden er faldet. Han garanterer derfor, at regionen kommer til at overholde aftalen med regeringen.

Har privathospitalerne overdimensioneret?

Hos CPH Privathospital viser Dorthe Mikkelsen endnu en tom seng frem.

- Vi har i alt otte tomme senge lige nu, og det er selvfølgelig et trist syn, fordi vi vil jo gerne hjælpe patienterne, siger hun.

Kan der være tale om, at i har overdimensioneret mængden af jeres personale og sengepladser?

- Nej, det har vi på ingen måde. Vi har ikke oprustet vores kapacitet til at kunne klare flere patienter. Det er som det hele tiden har været, svarer hun og slår fast:

- Det er i sidste ende patienterne, som det her går ud over.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik