Hovedstadsområdet "har ikke plads" til grøn energi: "Det passer simpelthen ikke"
Der skal tænkes mere kreativt, når anlæg til vedvarende energi skal placeres i hovedstadsområdet, lyder det fra direktør i Rådet for Grøn Omstilling.
Nej tak - vi har ikke plads til hverken vindmøller eller solcelleparker.
Sådan lyder beskeden fra langt størstedelen af kommunerne i hovedstadsområdet, efter de af staten er blevet bedt om at komme med forslag til arealer til nye vedvarende energianlæg.
Men den begrundelse køber direktør i Rådet for Grøn Omstilling ikke:
- Det passer simpelthen ikke. Det handler bare om, at vi skal tænke meget mere kreativt, siger direktør Bjarke Møller til TV 2 Kosmopol.
For der er masser af uudnyttede muligheder i at bygge solcelleanlæg på eksempelvis tage, over parkeringspladser og på motorveje. Og det er én af nøglerne til at sætte skub i den grønne omstilling, siger han.
Derfor kalder han kommunernes manglende indmelding for ”snøvleri”
- Det er 11 måneder siden, at Putin invaderede Ukraine. Vi er midt i den måske største energisikkerhedskrise, så det haster med, at alle kommuner skal levere og tage ansvar.
Kommunerne er blevet bedt om at finde arealer til vedvarende energi for at opfylde den politiske ambition om at firedoble produktionen af vedvarende energi på land frem mod 2030.
”Det kan vi ikke bare overlade til jyderne”
Som det er nu, importerer eksempelvis København grøn strøm udefra, fordi der et underskud af vedvarende strøm i kommunen.
- Det kan vi ikke bare overlade til jyderne, lyder det fra Bjarke Møller.
For vi er nødt til at producere vedvarende energi lokalt:
- Når strømmen skal transporteres, belaster det vores transmissionsnet, der er nedslidt og det vil tage tid at få opgraderet og udbygget, siger han.
Det betyder, ifølge Bjarke Møller, at vi bliver forsinkede med den grønne omstilling.
Han fremhæver at man i andre store byer har været gode til at screene kommunens område og finde arealer til vedvarende energianlæg - blandt andet i Aarhus.
- Det kunne være skønt med en kærlig kappestrid mellem københavnere og jyder for at sætte skub i udviklingen, siger han.
Borgere kan pege på det, politikere ikke vil
Bjarke Møller synes, det vil være en god idé at involvere borgerne i kommunen, så de kunne pege på områder, hvor de gerne vil have eksempelvis solcelleanlæg:
- Vi ved at borgerne vil have mere vedvarende energi, så man kunne lave et borgerråd, der kommer med bud på, hvor deres kommune kunne levere sin del af opgaven.
Han ser også stort potentiale i at gøre det attraktivt, at enkeltpersoner kan blive andelsindehaver af solcelleanlæg – præcis som man har set det med flere vindmøllelaug.
Udover at lange ud efter politikere i kommunerne, der ikke gør nok for at satse på grøn energi, så har staten også et ansvar:
- Hvis kommunerne ikke vil tage deres lokale selvstyre på sig, så er der nogle fra staten, der er nødt til at stille nogle skrappere krav, siger han og foreslår, at man eksempelvis kunne gå ind og straffe de kommuner, der ikke leverer, siger Bjarke Møller.