Hvor kørte den europæiske togdrøm af sporet?

Det europæiske jernbanenetværk som et reelt, bæredygtigt rejsealternativ til fly- og bilferien efterlader fortsat en del at ønske. Men hvorfor er det egentlig sådan?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Hvorfor er det så bøvlet at rejse med tog gennem Europa?
Foto: Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol & freepik.com

Vi vil gerne rejse med tog i stedet for at flyve, når turen går til udenlandske ferier eller forretningsrejser.

Både herhjemme, men også i resten af Europa er interessen for togrejser kraftigt stigende, og togoperatører melder om en slags renæssance, hvor efterspørgsel lige nu langt overstiger udbud.

Den politiske interesse er der også, både lokalt, men også på internationalt plan er internationale togforbindelser en decideret mærkesag.

Men vi kommer ikke uden om det: Toget er en mere tidskrævende og ofte dyrere måde at rejse på sommerferie på. 

Men hvorfor egentlig, når nu der ifølge undersøgelser er stor interesse i hele Europa for at rejse mere med udlandstog?

Hvorfor kan man ikke traske ind på Københavns Hovedbanegård og fra afgangstavlen se destinationer som Paris, Rom og Madrid?

Det prøver vi her at undersøge og forklare.

Og her er 1960’ernes Europa et godt årti at tage fat, hvis man skal forstå togforbindelsernes nuværende tilstand.

Bilismens tid

Det forklarer Helene Dyrhauge. Hun er lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik.

- Her begyndte de fleste lande i Vesteuropa for alvor at reducere tognettet, nedlægge de små og lokale baner for i stedet at have en slags kernenetværk af jernbaneskinner, siger hun.

- Det skete, fordi middelklassen voksede, og flere fik råd til en bil. Så blev der i stedet investeret massivt i privatbilismen med store motorveje og bedre infrastruktur til motorkøretøjer, og det skete jo så på bekostning af togene.

Kort sagt: Mange af jernbanestrækningerne, private som statslige, blev nedlagt, og de, der ikke blev nedlagt, blev underprioriteret i takt med bilismens fremkomst.

I 1950'erne og særligt i 1960'erne fik vi travlt med at anlægge motorveje til de mange nye privatbilister, der opstod med middelklassens fremkomst. Det skete i høj grad på bekostning af investeringer i jernbanen.
Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix

Men, påpeger Helene Dyrhauge:

- En del skal også forklares med, at hvert land valgte hver sin strategi i forhold til jernbanen, togene, og hvordan man ville drive banerne. Eksempelvis investerede Danmark mange milliarder i forskellige IC-tog i stedet for at elektrificere jernbanen ordentligt. Nogle lande gjorde ét, mens andre lande gjorde noget andet, siger lektoren.

Resultatet er det, som Josef Doppelbauer, direktør for det Europæiske Jernbaneagentur, har kaldt for et ”ineffektivt patchwork af nationale linjer”, som bærer præg af nationale interesser, i stedet for et velsmurt netværk på tværs af landegrænser.

Se Sascha og Andreas teste det europæiske tognet af i videoen herunder. 

Du kan se de øvrige afsnit af serien her.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Korte svar på komplekse spørgsmål

Hvorfor er togforbindelserne så dårlige og så få af dem direkte?

Helene Dyrhauge, lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik:

Det er fordi, der historisk set ikke har været tilstrækkelig interesse for dem, og så har selskaberne valgt at lukke de ruter, der nu engang har været. Derfor har det primært været op til private at oprette ruterne.

I forhold til det med de direkte forbindelser, så er det fordi, at Hamborg for Danmark i øjeblikket er lidt af en prop, hvor netværket er overbelastet i forhold til kapacitet. For at komme videre sydpå ud i Europa, er vi nødt til at runde Hamborg og skifte.

Hvorfor er tog så dyrt i forhold til mange flyrejser?

Helene Dyrhauge, lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik:

Omkostningerne ved jernbanerne er højere, end hvis man skal med flyet. Hele den økonomiske struktur er anderledes. For det første skal jernbaneselskaberne betale højere afgift på brændsel end flyselskaberne. Der kræves mere personale med udskift af dem undervejs. Så skal operatørerne betale afgifter til forskellige netværk, og generelt er vognene ret dyre.

Hvorfor er det så bøvlet at købe en togbillet?

Helene Dyrhauge, lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik:

Det er ene og alene jernbaneselskabernes skyld. De har ikke været tilstrækkeligt interesserede i et ordentligt, fælles billetsystem. Alle jernbaneselskaber er mest interesserede i at få kunder ind i lige præcis deres biks for at købe billetten. Og en billetudbyder som Trainline har eksempelvis ikke alle togoperatører med i systemet.

Hvis nu der var én hjemmeside, hvor man kunne købe det hele fra A-B og vidste, at man her fik det bedste produkt, ville det gøre togrejser væsentligt nemmere for forbrugeren at navigere i.

Hvorfor er der så ofte forsinkelser?

Helene Dyrhauge, lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik:

Generelt er der bare forsinkelser. Lige pt er det nok især fordi, at Tyskland er ved at lave et massive investeringer med sporarbejde med nye signalsystemer. Og det er jo nødvendige investeringer, men det giver så forsinkelser under anlægs- og indkørselsfasen.

Hvorfor skal togene stoppe så mange gange undervejs?

Helene Dyrhauge, lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik:

Det kommer jo an på, hvilket tog man stiger på, men det korte svar er, at det er for at tjene penge. Flere stop giver større udskiftning af passagerer, og større udskiftning giver flere solgte rejser. Men når det så er sagt, så er der mange strækninger i Europa, hvor man kører ret langt mellem stop undervejs.

Hvorfor kører togene ikke hurtigere, lige som i Japan?

Helene Dyrhauge, lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik:

Det må de ikke. Skinnerne kan ikke bære, at de kører hurtigere. Det kræver investeringer i nogle helt nye højhastighedsbaner. Hvis du tager Japan og især Kina som eksempler, så har de lavet særlige højhastighedsbaner, der går meget ligeud. I Europa har vi en udfordring i forhold til landskab og planlove og naturbeskyttelseslove, der gør, at vi ikke bare lige kan lave et system som Shinkansen (Japans højhastighedstog, red.). Ja, Frankrig har TGV, men det var et politisk valg om at lave et helt separat skinnenetværk til de tog.

Skæv fordeling i infrastruktur

Derfor stod EU da også med et galoperende hovedpine, da man i slutningen af 1980’erne og op gennem 1990’erne vedtog, at det europæiske tognetværk skulle optimeres, så der kunne komme flere internationale togforbindelser landene imellem.

Her stod det hurtigt klart, at der skulle postes store summer i de underprioriterede jernbaner, hvis man ville opnå hurtigere og mere gnidningsfri gods- og passagertransport på tværs af landegrænserne.

Men, som mediet Investigate Europe tidligere har påvist, har EU-landene (samt Norge, Schweiz og Storbritannien) i løbet af 00’erne og 10’erne investeret langt mere i vejnettet end i togskinner.

Små 500 milliarder euro – altså 3.730 milliarder kroner – mere har de 30 europæiske lande investeret i vejnettet, end der er røget i puljen til jernbanerne.

Det har efterladt dele af jernbanenetværket i en forfatning, der efterlader en del at ønske. Så mens et land kan have et meget moderne og elektrificeret jernbanesystem, kan nabolandets skinner stå forfaldne hen.

Og så er det altså svært at etablere en hurtig og effektiv, direkte togforbindelse på tværs af landegrænsen.

Frankrig var det første europæiske land til at anlægge et højhastighedstognet, og da man i 1981 indsatte de første TGV-toge (som vist til højre), var kun Japans Shinkansen-tog hurtigere.
Foto: Boris Horvat/AFP/Ritzau Scanpix

”Fredspagter” gør det sværere

De store, statslige og nationale togselskaber i Europa gør det heller ikke lettere.

I en rapport beretter Investigate Europe om flere tilfælde af hemmelige såkaldte “non-aggression agreements” mellem forskellige statsselskaber, hvor man giver håndslag på ikke at konkurrere med internationale rejser landene imellem. På den måde holder mange af de store spillere på området sig i høj grad inden for landets grænser.

- Hvis man her i Frankrig eksempelvis siger, at man ønsker yderligere investeringer i internationale togforbindelser, vil SNCFs (det franske statsjernbaneselskab, red.) normalt affeje dette med, at 95 procent af dets trafik er national, siger Josef Doppelbauer til Euronews og fortsætter:

- Det får selskaberne til at lukke deres markeder af mod hinanden i stedet for at samarbejde på trods af, at der er et enormt potentiale.

Det til trods for, at den førte EU-politik faktisk opfordrer togselskaberne til konkurrence på udenlandske markeder.

De danske intercitytog var i 1980'erne udrustet med en kioskvogn, hvor rejsende kunne købe hamburgerryg-madder og - naturligvis - øl og snaps.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Resultatet er derfor, at det i nogle tilfælde bliver op til private togoperatører at drive tværnational togdrift.

- Men her er det jo en politisk prioritering, at DSB med dets nuværende rammeaftale er sat i verden til at servicere Danmark og ikke som sådan for at lave kommercielle ruter ud i Europa, påpeger Helene Dyrhauge.

Rettelig skal det dog påpeges, at mange nationale jernbaneselskaber kører ruter ind i andre lande. Herunder DSB, der som bekendt kører deres eget tog til Hamborg (men ikke længere).

Og så er der det tekniske

Hertil kommer hele den tekniske hovedpine med eksempelvis forskellige signalsystemer, sporvidder og stationsindretning, der alt sammen kan variere fra land til land.

- I dag har et Eurostar-tog, der rejser fra London i Storbritannien via Frankrig og Belgien til Holland og Amsterdam brug for ni forskellige kontrolsystemer ombord, siger Josef Doppelbauer fra det Europæiske Jernbaneagentur til Investigate Europe.

Den problematik har Danmark for eksempel ikke afhjulpet ved i en lang årrække at investere i lokomotiver, der kun kan køre på danske og tyske skinner.

Skal man med nattoget, skal man huske tandbørsten og pyjamas. Nu, såvel som i 1990'erne.
Foto: Mikal Schlosser/NF/Ritzau Scanpix

Togets årti?

Men er det hele så skidt? Nej, selvfølgelig ikke.

For faktisk kunne noget tyde på, at togrejserne er ved at gøre et comeback, og at trafikselskaberne gerne vil komme passagerernes ønsker i møde.

Lad os bare starte med et eksempel fra egen andedam: DSB barsler med direkte tog fra København til Berlin, Prag, Oslo og Amsterdam fra 2027.

Når Femernforbindelsen står færdig og tages i brug – formentlig i 2030 – vil man således kunne stige ombord i København og stå af i Berlin fem timer senere.

I adskillige andre europæiske lande melder særligt private operatører sig også på (tog)banen med flere internationale togforbindelser. Det gælder blandt andet i Tyskland, Slovakiet, Belgien, Spanien, Holland, Frankrig, Polen, Tjekkiet og Storbritannien. For nu bare at nævne et par stykker.

Investeringer i tognettet er også steget efter mange års underprioriteringer.

Ifølge Alberto Mazzola, der er direktør for jernbaneselskabernes brancheorganisation, Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER), investerer lander som eksempelvis Tyskland nu for første gang siden Anden Verdenskrig nu mere i jernbanenettet end i vejnettet.

Og i december måned sidste år blev Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet enige om at skrue op for ambitionerne i en tidligere vedtaget megapakke for det europæiske tognet, hvor landene forpligter sig til at modernisere jernbanerne og sikre flere direkte internationale ruter.

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google