Ingen rygning på strande, legepladser og i busskure: Se, hvor din kommune har forbud mod rygning
Kommunerne bærer et stort ansvar for at bekæmpe rygning ved idrætsanlæg og på legepladser, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.
Det går godt med at gøre legepladser, idrætsanlæg og andre kommunale udendørsarealer røgfri.
Mere end hver anden af alle landets kommuner har allerede indført røgfri arealer udendørs, viser en helt ny kortlægning fra Kræftens Bekæmpelse.
Det er ifølge organisationen godt nyt, for det er et vigtigt indsatsområde, hvis man vil bekæmpe passiv rygning og forhindre, at unge begynder at ryge.
For især idrætsanlæg og legepladser er steder, hvor mange børn færdes, og dermed potentielt kan se voksne forbilleder stå og ryge.
- Når trænere og andre rollemodeller ikke ryger, så er der færre unge, der begynder. Så her er det et spørgsmål om signalværdi over for de unge, det vi kalder en denormalisering af rygning, siger tobaksforebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them, og uddyber:
- På idrætsanlæg og legepladser er der jo vind og luft, så den egentlige fare for passiv rygning er minimal.
Der er dog også andre kommunale udendørsområder, hvor der er en større og mere reel risiko for at blive udsat for passiv rygning, påpeger han:
- Sidder man i Parken på et plastiksæde, kan man ikke bare flytte sig væk. Så der ryger man med på sidemandens cigaretter, siger Niels Them og understreger, at det derfor også er vigtigt, at disse områder gøres røgfri.
Kræftens Bekæmpelse har kortlagt, hvordan det står til med at skabe røgfri udendørs arealer i landets kommuner.
Se, hvordan det står til i din kommune i grafen her.
(Artiklen fortsætter efter grafikken.)
Kommunens ansvar
Siden 2021 har alle skoler og ungdomsuddannelser været røgfri for både elever og medarbejdere, ligesom mange kommuner har indført røgfri arbejdstid.
Det er op til kommunerne selv at bestemme hvilke af de kommunalt ejede områder, der skal være røgfri.
Det er et kæmpe ansvar, som kommunerne står med, ifølge Kræftens Bekæmpelse.
- Der findes jo ikke nogen lovgivning på området, så det er enkelte ildsjæle i kommunerne, der skal gå forrest. Det kan både være en politiker eller en fra embedsværket, fortæller Niels Them.
Generelt så er hovedstadsområdet længst med at indføre røgfri arealer. Her har 23 ud af 29 kommuner et eller flere røgfri udeområder. Det svarer til knap 80 procent. I de øvrige regioner gælder det omkring halvdelen af kommunerne.
- Mange trends starter i hovedstaden. Måske er den lidt mere moderne, men det ligger ret tæt på de andre regioner, siger Niels Them.
Han mener dog, at eksempelvis Københavns Kommune stadig kan gøre endnu mere for at skabe flere røgfri arealer.
Der har tidligere været et forslag om at gøre Københavns strande røgfri, men der var ikke tilstrækkelig politisk opbakning.
- Det er lidt ærgerligt, at det ikke er kommet med. Islands Brygge og havnebadene ville jo være oplagt. Der er mange unge mennesker og mange mennesker tæt samlet.
Helsingør: Upopulær beslutning
I Helsingør Kommune har man gjort alle kommunale legepladser og idrætsfaciliteter røgfri.
Det er et ”drastisk skridt”, men nødvendigt, hvis man vil forhindre, at unge begynder at ryge, siger byrådsmedlem og næstformand i Idræts- og Fritidsudvalget samt Sundhedsudvalget, Jens Bertram (K).
Han er selv leder i et stort idrætsanlæg i kommunen og står blandt andet for at grille pølser, når førsteholdet spiller på hjemmebane. Han ved godt, at han ikke bliver populær på at bakke op om rygeforbuddet på kommunens udendørsarealer.
- For mange hænger det at se fodbold, drikke en øl og ryge en cigaret jo sammen. Så jeg bliver ikke populær på den her beslutning. Men hvis målet er, at de unge mennesker ikke skal inspireres til at begynde at ryge, så er det nødvendigt, siger han.
Ingen til at håndhæve reglerne
Kommunerne har ikke mulighed for at give bøder til folk, der overtræder rygeforbuddet, og det er de færreste kommuner, der har ressourcer til at få folk til at overholde rygeforbuddene på de offentlige arealer, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.
Det er også situationen i Helsingør, fortæller Jens Bertram.
Alligevel tror byrådsmedlemmet på, at det har en virkning at gøre områder røgfri, selvom kommunen ikke har sanktionsmuligheder, hvis reglerne ikke bliver overholdt.
- Så er det jo andre mennesker, der skal danne normen, og i dag er stemningen vendt, så langt de fleste vil mene, det er naturligt, at man ikke må ryge alle steder.
Udendørs rygning i andre lande:
I Mexico har man 15. januar 2023 indført en ny lov, der forbyder rygning på offentlige steder som hoteller, strande og i parker.
I Finland er der rygeforbud på offentlige legepladser fra maj til september, og der er også rygeforbud på offentlige badestrande. Ved offentlige arrangementer er der udendørs rygeforbud på tribuner.
I Frankrig er det er forbudt at ryge på offentlige legepladser. Derudover har 50 strande selvstændigt indført rygeforbud.
I Sverige er rygning forbudt udendørs på blandt andet caféer, sportspladser, togperroner. Nogle kommuner har desuden indført rygeforbud på strande f.eks. Karlshamn Kommune og Olofström Kommune.
Storbritannien: Nogle steder er der lokalt indført røgfri strande.
I Australien varierer omfanget fra delstat til delstat. I Queensland er der for eksempel rygeforbud på legepladser, udendørs serveringssteder, stadion og strande, overdækkede gågader og ved offentlige ventesteder.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse