Let at skaffe på Snapchat - nu vil parti skride ind med ny type straf
Digitalt salg af euforiserende stoffer bliver mere udbredt, og lovgivningen skal strammes, mener Konservative.
x
Det skal straffes hårdere at markedsføre og sælge narkotika via sms-beskeder og sociale medier, som for eksempel Snapchat.
Det mener De Konservative, der søndag præsenterer et udspil, som skal sætte ind over for salg af narkotika til især børn og unge.
- Vi ser nu en udvikling, hvor vi bare må sige, at nu er vi nødt til at påtage os et generationsansvar. Det her går simpelthen ikke, siger formand Mona Juul (K).
Hun har med bekymring set, hvordan handlen med narkotika er blevet mere tilgængelig. Borgere modtager eksempelvis sms-beskeder - pakket ind som almindelig markedsføring - med tilbud om køb af ulovlige stoffer.
TV 2 Kosmopol har i den seneste tid afdækket, hvordan man kan købe eksempelvis ulovlige piller og puff bars på Snapchat.
De Konservative ønsker konkret, at markedsføring og digitalt massesalg altid skal udløse fængsel. Og det skal kunne straffes efter straffeloven og ikke kun efter lov om euforiserende stoffer.
Sidstnævnte har en mildere strafferamme med op til to års fængsel. Mens straffelovens strafferamme for at overdrage euforiserende stoffer til et større antal personer går op til fængsel i ti år, i særligt alvorlige tilfælde op til 16 år.
- I dag er der simpelthen for mange, der ryger ind på en lidt for lav strafferamme, hvilket man måske som sælger bedre kan kalkulere ind og synes, at det kan man godt leve med, siger Mona Juul.
- Hvis vi hæver strafferammen voldsomt, så det skal give fængsel, når man laver massesalg, så er man også inde og påvirke, hvordan man kommer til at agere fremadrettet på det her, siger hun.
Salget er steget
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har vurderet, at salget af narkotika via sms-beskeder og på sociale medier er steget, uden at det er muligt at tydeliggøre omfanget præcist.
I et folketingssvar fra maj i år fandt justitsminister Peter Hummelgaard (S) det "dybt bekymrende, at sociale medier bliver misbrugt af kriminelle, der bruger dem som en forretningsplatform for deres kriminelle aktiviteter".
- Jeg vil heller ikke udelukke, at der kan være behov for flere lovgivningsmæssige tiltag på området, skrev Peter Hummelgaard.
Han sendte i lighed med Mona Juul pilen i retning af udbyderne af sociale medier, som skal regulere de ting, der kommer ud på deres platforme.
Mona Juul peger på, at opfindsomheden lige nu er meget stor hos dem, der bruger digitale platforme til at sælge ulovlige stoffer.
De Konservative vil ikke lade hårde straffe stå alene. Der skal også sættes ind med andre tiltag, påpeger Mona Juul.
- Men lige med det digitale salg tror jeg, at vi skal være meget markante på straffen, for det er simpelthen for slapt i dag. Det er for nemt, siger hun.