Med simpelt tiltag har Emilie tiltrukket kvindelige lærlinge til mandsdomineret fag
En virksomhed i Taastrup har med den tidligere Formel 1-mekaniker Emilie Rath i spidsen skaffet en masse kvindelige lærlinge ved at gøre op med en grov tone og chauvinisme i det traditionelle mandefag.
Fra sin tid hos både Aston Martin og Mercedes Benz kender hun det til bevidstløshed.
Selv de mindste detaljer kan udgøre den forskel.
Den viden tog hun med sig.
- Jeg fik mulighed for at fortælle en anden historie omkring vores branche, som måske havde nogle fordomme ude på skolerne, siger Emilie Rath, når hun skal komme med et bud på den kæmpestore forskel, hendes egen indsats har betydet det forløbne år.
For et år siden glimrede de kvindelige lærlinge hos entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg ved deres totale fravær.
I dag er 12 ud af i alt 55 El- og VVS-lærlinge på Sjælland kvinder.
- Mit bedste råd til andre virksomheder, som gerne vil tiltrække og sørge for, at deres kvindelige lærlinge trives, det er at prøve at kigge lidt indad og kigge rundt og se, om det her er et sted, jeg selv synes er rart at arbejde. Og er der styr på de helt basale ting, siger Emilie Rath.
Hygiejneposer og lås på badet
Inden den i dag 31-årige Emilie begyndte som lærlingeansvarlig hos entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg i Taastrup, arbejdede hun i mere end tre år som Formel 1-mekaniker for nogle af verdens bedste motorsportshold.
Hun lærte, at samarbejde og samspil er altafgørende, når ting skal gå op i en højere enhed.
I dag bruger hun sine mange erfaringer til at stå i spidsen for en succesrig lærlingeindsats i den landsdækkende entreprenørvirksomhed Wicotec Kirkebjerg med cirka 1500 ansatte.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
En indsats, som målrettet også handler om at tiltrække kvindelige lærlinge.
- Det kan handle om alt lige fra de tætte samtaler og til initiativer som at sørge for, at der er hygiejneposer, arbejdstøj til kvinder, og lås på badet hos kvinderne, men også om at være bevidst om, at de skal trives, når de så endelig er her, siger Emilie.
Mens mange både små og store håndværksvirksomheder kæmper med at få kvindelige lærlinge, ser det i dag altså lidt anderledes ud hos Wicotec Kirkebjerg.
- Emilie var klart den person, der fik mig overbevist om at komme ind i branchen. Jeg havde hørt en del skrækhistorier om byggebranchen, men efter en snak med Emilie, så fik jeg en form for ro i sjælen, siger Julie Franchesca Petersen Vasilcenko, som er elektrikerlærling.
Ifølge Emilie har der været mange ting at gøre op med.
- De fordomme, der har været om at komme ud på en byggeplads, har jo været, at sproget har været rigtig groft, og at miljøet ikke ligefrem har været inkluderende over for kvinder, siger Emilie, som også peger på, at mange er bekymrede for bare at blive et nummer ude på de store byggepladser.
En anden elektrikerlærling er Signe Ørnsholt Larsen, som også havde hørt adskillige ubehagelige historier om tonen i de traditionelle mandefag, inden hun sagde ja til en læreplads hos Wicotec Kirkebjerg.
- Det var derfor, det var så vigtigt for mig at komme ind i et firma, som var bevidst om, at der ikke er den store forskel på en mandlig og en kvindelig lærling eller det, de kan, siger Signe Ørnsholt Larsen.